"Nu se mai merge la păcăleală!". Primăria Constanța propune un nou PUZ pentru cartierul Baba Novac

7353
2

Articole de la același autor

Constănțenii care locuiesc sau intenționează să se mute în cartierul Baba Novac ar putea scăpa de haosul urbanistic care domnește la vecinii din Compozitorilor și care amenință și zona lor. Chiar dacă este în al doisprezecelea ceas, Primăria Constanța vrea să reglementeze construcțiile, atât cât se mai poate, dar mai ales să amenajeze trama stradală astfel încât fiecare stradă să aibă asfalt, trotuare aliniate și, mai ales, să fie accesibilă mașinilor de intervenție, în caz de necesitate.

Primul pas a fost făcut încă de când au fost stopate autorizările de construcții pe planul urbanistic zonal vechi, un document ce conține numeroase ambiguități, dar și depășit de situația reală la fața locului.

Ulterior, primăria a inițiat elaborarea unui nou PUZ, care să cuprindă atât reglementări urbanistice, cât și zonificarea funcțională, cu căi de comunicare și restricții tehnice. Propunerile preliminare făcute de elaboratorul SC Mina-M-Com SRL au fost prezentate locuitorilor cartierului, vineri, în cadrul unei dezbateri publice ce a avut loc în sala "Remus Opreanu" din cadrul Prefecturii județului Constanța.

Ședința s-a transformat, însă, rapid într-o dezbatere încinsă, cu tonuri ridicate, acuze și multe nemulțumiri vechi spuse în gura mare. Primii au fost "puși la zid" arhitecții care au lucrat la elaborarea noului PUZ, Claudiu Pătruțoiu și Elena Maican. Lor li s-a reproșat că nu au asfaltat străzile, că îi obligă pe proprietari să cedeze din terenuri pentru a face drumuri, că nu le dau voie să construiască cum doresc pe terenurile lor, că nu obligă RAJA și ENEL-ul să-și mute rețelele pentru a nu-i mai încurca.

Străzi cu sens unic în tot cartierul

Spiritele au fost liniștite, în cele din urmă, de Radu Vânturache, arhitectul șef al Constanței, care le-a explicat proprietarilor că se va ține cont de toate propunerile lor.

"Noul PUZ vine să reglementeze ce se poate construi și ce nu, cum vor arăta străzile și cum se va face circulația, dar și cum anume se poate construi, în funcție de zona din interiorul cartierului. Până acum nu s-au respectat normele pentru infrastructură, străzile sunt înguste și pe unele nu poate intra nici măcar o mașină de pompieri. Astfel, propunerea pentru această zonă constă în realizarea unei trame stradale cu sens unic, astfel încât să nu fie nevoie de exproprieri multe, dar care să asigure acces la toate proprietățile. Practic, toate străzile de la est spre vest vor fi sens unic, cu minimum cinci metri de carosabil și trotuare de la 1,5 la 5 metri lățime, acolo unde este posibil. De asemenea, propunem prelungirea străzii Barbu Delavrancea, pentru că dorim să realizăm o legătură între strada Soveja și bulevardul Aurel Vlaicu. Această stradă apare și în planul de mobilitate urbană, cu scopul de a degreva traficul de pe strada Baba Novac. Însă nu se știe, deocamdată, când anume va fi posibilă realizarea ei. Orizontul de timp depinde de acordul MAPN de a traversa terenurile lor", a explicat arh. Claudiu Pătruțoiu, reprezentantul elaboratorului noului PUZ.

Fără blocuri turn și coloși de beton

Una dintre marile nemulțumiri ale locuitorilor zonei este faptul că nu li se permite să construiască pe terenurile pe care le-au cumpărat de ani de zile.

"Oamenii se uită la niște terenuri pe care nu le pot folosi", s-a plâns o constănțeancă.

Un altul a solicitat să li se permită un grad de ocupare al terenului de minimum 45%.

"Vrem o casă mai mare, cu un tavan înalt, cu geamuri mai mari. De aceea ne-am mutat la curte, ca să nu mai stăm la bloc, în 50 de metri pătrați", a spus bărbatul nemulțumit.

La rândul său, arhitecta Elena Maican a venit cu vești proaste pentru investitorii care au cumpărat terenuri mari în cartier, cu gândul să construiască blocuri.

"Majoritatea zonei va avea funcțiunea de locuit. Vor fi acceptate construcții P+2 cu posibilitatea de mansardare, care să nu depășească o înălțime de 10 metri la cornișă. De asemenea, normele de însorire prevăd ca, între construcții, distanța minimă să fie cât înălțimea construcției cele mai înalte. Și chiar dacă se vor face studii de însorire, modificările nu vor fi majore. De asemenea, retragerea minimă de la vecinătăți trebuie să fie de trei metri. În aliniamentul de la strada Baba Novac, vor fi permise imobile P+4, iar în partea din spate, pe strada paralelă cu Baba Novac, pentru a se putea face legătura între blocurile cu patru etaje de la șosea și imobilele cu două etaje din restul cartierului, vor fi permise doar construcții P+2 și mansardă, cu maximum 12 metri înălțime la cornișă, sau P+3 retras", a precizat arhitectul Elena Maican.

Nu mai sunt terenuri pentru blocuri înalte

Aceasta a mai explicat că, fizic, nu se pot face blocuri în restul cartierului pentru că nu există terenuri suficient de mari pentru astfel de construcții. "P+4 fizic nu se poate face, pentru că nu se mai merge la păcăleală. Pe cât să construiești, unde să faci și parcările. Este păcăleală de la început dacă vă spune cineva că veți putea construi un bloc pe un teren în cartierul Baba Novac", a adăugat reprezentantul firmei care a elaborat PUZ-ul.

Toți cei care vor să facă propuneri pentru noul plan zonal sunt invitați să le trimită, în scris, către Primăria Constanța. Arhitectul șef al municipiului a anunțat că va mai organiza o dezbatere publică, pe 17 noiembrie, pentru noile reglementări urbanistice, iar până atunci așteaptă ideile proprietarilor și locuitorilor din cartier.

Comentează știrea

ion creanga
22 octombrie 2017
nedumerire

Dar aia de au construit case direct pe olaja , aia au PUZ, PUD, autorizatii. Ma refer la portiunea de plaja intre "tataia" si fostul Han al Piratilor.

Maicareanu Gabriel
23 octombrie 2017
Pe zorelelor cum se construieste p+12 fara nici o jena absolut? Cine a permis asa ceva?

Umbresc toate casele din zona plus ca malul acela nu cred ca tine acel colos de beton care nu se incadreaza in nici un PUZ existent. E o ilegalitate totala ce se intampla acolo si cum a fost obtinuta autorizatia de constructie e de verificat.

Pagina a fost generata in 1.5964 secunde