Nu puteți ieși mai devreme la pensie, decât în anumite condiții!

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 23 Mai 2020 250
Vreți să ieșiți mai devreme la pensie? Dacă vă interesează acest lucru, atunci trebuie să știți că nu oricine se poate pensiona înainte de termen, dacă nu a realizat vechimea completă în muncă. Asta înseamnă cel puțin 35 de ani pentru bărbați (fără a se pune la socoteală armata și facultatea). În cazul femeilor, treaba este mai complicată, vechimea completă prevăzută de lege este în creștere, fiind cuprinsă între 31 și 35 de ani, în funcție de luna si de anul nașterii.

Potrivit celor declarate de către reprezentanții Casei Județene de Pensii Constanța, cei care au realizat cel puțin vechimea amintită se pot pensiona anticipat sau anticipat parțial, însă nu cu mai mult de cinci ani față de vârsta la care pot solicita pensie de limită de vârstă. Pe scurt, degeaba am muncit noi de când am ieșit de pe băncile școlii și degeaba avem 38 de ani de muncă, să zicem, că tot nu putem să ieșim la pensie cu mai mult de cinci ani înainte.

Există, însă, o excepție și este vorba despre cei care au lucrat în grupă de muncă. Astfel, putem ieși mai repede la pensie de limită de vârstă (ca și când am ieși la vârsta standard) dacă am lucrat în grupă de muncă după cum urmează: cel puțin doi ani în grupa I de muncă sau condiții speciale ori cel puțin un an în grupa a II-a sau condiții deosebite. „Grupa ne ajută în trei feluri: adaugă vechime, scade vârsta de pensionare la limită de vârstă, dacă am realizat vechimea completă și aduce punctaj în plus la pensie”, au precizat aceștia. De precizat că grupa nu scade vârsta de pensionare decât dacă ați făcut vechimea completă. Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei