Noua lege a pensiilor, ADOPTATĂ de Guvern. Ministrul Muncii: Punctul de pensie va crește etapizat până în 2021. Nicio pensie nu scade

404
Noua lege a pensiilor, ADOPTATĂ de Guvern. Ministrul Muncii: Punctul de pensie va crește etapizat până în 2021. Nicio pensie nu scade<br> - l9834-1539199114.jpg

Articole recomandate

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, noua lege a pensiilor, proiectul urmând să ajungă în Parlament.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că acest proiect de act normativ vizează creșterea veniturilor pensionarilor și eliminarea inechităților în sistemul public de pensii.

"Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie până în 2021", a anunțat ministrul Muncii, la finalul ședinței de Guvern.

UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul legii pensiilor, anunțăRomânia TV, acesta urmând să fie transmis Parlamentului.

"Guvernul a aprobat astăzi proiectul noii legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii. Acest proiect va merge acum la Parlament unde va fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie până în 2021, după cum urmează anul viitor la 1.965 lei, în anukl 2020 la 1.775, în 2021 la 1.875 lei, adica suma aferentă VPR 1.775 la care se adaugă 10% aferentă sporurilor și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuțiile. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Aici apare prima diferență față de proiectul pus în dezbatere publică după ce am prezentat mai multe formule de calcul Ministerului de Finanțe și am stabilit că aceasta este cea mai bună. (...) Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoare salariului mediu brut fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale. (...) Nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care în urma recalculării va rezulta o suma mai mica decat cea aflata in plata, se mentine suma in plata. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim, nici cel complet", a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, după ședința de guvern.

Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masteratului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

Totodată, prin acest proiect este definit pensionarul ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare. În cadrul acestei categorii a fost nominalizat ca pensionar și nevăzătorul, a cărui situație a fost reglementată, în toată succesiunea actelor normative începând cu anul 1967, în condiții specifice, determinate de situația fizică, motiv pentru care stagiul de cotizare necesar pensionării este mai mic decât stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru asigurații sistemului public de pensii.

Condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă se păstrează și, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.

De asemenea, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite, și de la 2 ani la un an pentru condițiile speciale.

De exemplu: pentru un an realizat în condiții deosebite vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni.

Deși propunerea partenerilor sociali a fost de a stabili un prag minim de 4 ani de la care să pornească reducerea, totuși proiectul a fost modificat în sensul că pragul minim este de un an atât pentru condiții deosebite cât și pentru condiții speciale, scrie romaniatv.net

Sursa:www.romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 10 Octombrie 2018
Stire din Social : Poșta Română. Serviciu nou - MyLetter
Pagina a fost generata in 0.7926 secunde