"Noua casă", cu noi condiții. "Cu siguranță vor crește prețurile!"

934

Articole de la același autor

Constănțenii care aveau în plan să își cumpere un apartament sau o casă, dar nu se încadrau în condițiile impuse de programul "Prima Casă" sau cei care intenționează să se mute într-o locuință mai mare primesc o mână de ajutor de la stat. Ministerul Finanțelor a schimbat formatul programului guvernamental și îl face accesibil mai multor categorii de clienți.

Transformat deja din "Prima Casă" în "O familie, o casă", programul "Noua casă" va permite românilor să își cumpere în rate o nouă locuință, mai mare și mai frumoasă. Valoarea creditului va putea fi mai mare, ceea ce va permite achiziționarea unei proprietăți mai valoroase. Oamenii se tem însă că acest lucru va duce și la creșterea prețurilor locuințelor și că investitorii imobiliari vor profita de acest plafon ridicat, aliniindu-și prețurile.

"Plafonul pentru creditele ce vizează achiziția de locuințe noi, de la 70.000 de euro s-a majorat la cel puțin 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanțială radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate să aibă posibilitatea să achiziționeze mai mari decât cele care sunt în prezent, în programul «Prima casă»", a anunțat, la finele săptămânii trecute, Ionel Dancă, șeful cancelarului primului ministru.

Totuși, pentru locuințele vechi, se va garanta numai 50% din valoarea creditului, până la un plafon maxim de 70.000 de euro. De asemenea, proiectul publicat de Ministerul Finanțelor prevede faptul că creditele pentru achiziționarea de locuințe noi, de maximum 100.000 de euro, vor fi garantate de stat în procent de 60%. Rămâne totuși posibilitatea de a achita un avans minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței, acesta fiind diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțarea garantată.

"Direct la dezvoltatori li se spune ce vor să audă!"

Specialiștii se așteaptă ca aceste schimbări să impulsioneze piața imobiliară. "A existat un blocaj de câteva luni bune, de la începutul anului, când oricum nu erau prea multe tranzacții, apoi, pe perioada restricțiilor. Nici acum nu putem să spunem că ne-am reluat activitatea complet. În general, clienții sunt destul de sceptici să primească la vizionări, iar cei care vor să cumpere sunt încă destul de puțini. Pentru blocurile noi, dezvoltatorii au propriile servicii de vânzări și oamenii, din păcate, nu beneficiază de o consiliere obiectivă. Pentru că acolo li se spune ce vor să audă. Noi îi sfătuim pe clienții noștri, le oferim termeni de comparație, le prezentăm variantele. Cu siguranță, vor crește prețurile pentru că este o piață oscilantă. Ceea ce la sfârșitul anului trecut se vindea cu 50.000 de euro, de exemplu, acum deja este cu 5.000 de euro în plus", a declarat, pentru "Cuget Liber", Adrian Roșu, agent imobiliar.



Acesta susține că, în programul "Prima Casă" cele mai căutate erau apartamentele cu două camere și se așteaptă ca, atunci când plafonul va fi mai ridicat, lumea să se orienteze mai mult spre cele cu trei camere.

Tot un apartament cu trei camere caută și o familie cu care ne-am întâlnit la una din băncile private din Constanța. "Avem doi copii și stăm într-un apartament cu două camere, pe care l-am transformat ca să încăpem. Dar acum deja nu mai avem loc și ne gândim la un apartament cu trei camere. Visăm și la unul cu patru, dar șansele ca să ne încadrăm sunt destul de mici. Am auzit de noul program și am venit să ne interesăm la bancă, să vedem ce șanse avem. Deocamdată, cei de la bancă ne-au recomandat un credit ipotecar", ne-a precizat Mihaela.

De altfel, reprezentanții băncii ne-au transmis că, în prezent, nu au fost publicate condițiile pentru "Noua Casă", dar, în momentul în care vor exista oficial, vor analiza oportunitatea implementării programului.

Reduceri, la blocurile în construcție

De cealaltă parte, dezvoltatorii imobiliari vin cu oferte din ce în ce mai tentante, cu reduceri semnificative în această perioadă. Într-un ansamblu rezidențial care este în construcție, un apartament cu două camere, de 56 metri pătrați, costă 49.900 de euro, unul cu trei camere, de 70 metri pătrați, ajunge la 62.500 euro, iar cele cu patru camere și suprafețe de aproape 100 metri pătrați sunt între 94.500 și 96.900 de euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8802 secunde