Nota de plată: 18 milioane de euro pentru minivacanța de Crăciun, la munte

358
Nota de plată: 18 milioane de euro  pentru minivacanța de Crăciun, la munte - fotofondnotadeplata1jpeg-1545829659.jpg

Articole de la același autor

Minivacanța de Crăciun s-a încheiat. Cei peste 139.000 de turiști români care au ales să se distreze sau să se odihnească la munte au cheltuit aproximativ 18 milioane de euro. Potrivit datelor centralizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cheltuiala medie a turiștilor care au preferat destinațiile interne a fost

de aproximativ 570 de lei pe sejur, doar pentru cazare și mesele incluse în pachetele turistice, în creștere cu 14% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul și distracția, au fost, în medie, de 500 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

Anul acesta, Crăciunul și Revelionul sunt ultimele oportunități turistice pentru românii care dețin vouchere de vacanță și care expiră până la sfârșitul anului. Astfel, mai mulți români au ales să petreacă sărbătorile în țară, observându-se o creștere cu 14% a numărului de turiști în destinații interne. "Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend și Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulți români au profitat de primirea voucherelor de vacanță și au ales să-și petreacă cele

5 zile libere departe de casă", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv FPTR.

Unde au petrecut

Așa cum era de așteptat, majoritatea turiștilor au dorit să-și petreacă sărbătoarea Crăciunului în mod tradițional, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depășit 90%, fiind cazați aproximativ 55.000 de turiști. Cele mai căutate destinații în mediul rural au fost Bran, leagănul turismului rural, Maramureș, Bucovina și zona Sibiului, unde gazdele pensiunilor i-au întâmpinat pe turiști cu mâncare tradițională și obiceiuri românești. Primirea colindătorilor în jurul focului de tabără, costumele populare, obiceiul tăierii porcului, excursiile cu sania au fost doar câteva din atracțiile acestor zone. În privința tarifelor, acestea au variat între 350 și 800 de lei de persoană, în funcție de destinație și preferințele fiecărui turist.

Pe locul următor în topul alegerilor făcute de români au fost vacanțele în structurile de cazare din stațiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turiști datorită gamei extinse de servicii, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină. În ceea ce privește tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500-750 lei de persoană pentru trei zile, la un hotel de trei stele.

În stațiunile montane au fost așteptați de Crăciun aproximativ 24.000 de turiști. Pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei și din celelalte stațiuni montane au fost pregătite pentru schiorii și amatorii de snowboard, precum și pentru copiii dornici să se dea cu sania. În această zonă, tarifele s-au situat între 500 și 900 de lei de persoană, în funcție de gradul de confort, serviciile oferite și numărul de zile de sejur.

La schi, în străinătate

Ca și anul trecut, au existat români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate, în diferite destinații exotice, cu climă caldă sau în city break-uri în țările europene. Cele mai căutate destinații din Europa au fost stațiunile de schi din Austria, Bulgaria, Elveția sau Franța, însă pe lângă sporturile de iarnă, acestea au atras turiști și prin Târgurile de Crăciun și evenimentele cu tematică. Ca destinații exotice, majoritatea românilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Pentru astfel de vacanțe tarifele au început de la 500 de euro până la 3.000 de euro/persoană, în funcție de cerințele fiecărui turist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9671 secunde