Noi detalii despre răpirea din Libia. Cine este românul luat ostatic de teroriști

315
Noi detalii despre răpirea din Libia. Cine este românul luat ostatic de teroriști - 646x4041-1531650226.jpg

Articole recomandate

Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei.


Bărbatul despre care ziarele din Libia spun că a fost răpit este din Ploiești, un inginer care lucrează în Africa de 15 ani.

Angajat acum la o companie petrolieră, era de serviciu când a fost luat ostatic împreună cu trei colegi din Occident, scriu reporterii locali.

Jurnaliștii au aflat că doi dintre străini ar fi fost eliberați între timp, dar soarta conaționalului nostru încă nu le este cunoscută.

Ministerul de Externe de la noi încearcă să lămurească acestă situație dramatică. Astfel, după anunțul răpirii celor patru făcut de presa din Libia, ministerul Afacerilor Exeterne a activat Celula de criză.

"Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată", anunța instituția într-un comunicat.

În Africa, au mai fost răpiți români. Unul dintre ei este în mânile teroriștilor al-Qaida de mai mult de trei ani. A fost luat ostatic în Burkina Faso, iar autoritățile nu au reușit să îl elibereze nici până acum. Iar în anul 2013, tot islamiști al-Qaida au luat sute de ostatici printre care și români într-un complex de exploatare a gazelor din Algeria. Cei mai mulți au fost eliberați, însă doi conaționali au pierit în timpul asaltului dat de trupele speciale.

Ministerul de Externe încearcă să rezolve aceste cazuri prin negocieri pentru că a anunțat ferm că nu dă bani teroriștilor, pentru a nu-i încuraja. În același timp, și compania la care lucrează românul care ar fi fost răpit se poate implica pentru că de obicei directorii de acolo reușesc să colaboreze mai bine cu autoritățile locale.

Surse de la câmpul petrolifer Sharara din Libia au declarat sâmbătă că patru ingineri, dintre care unul din România, au fost răpiți și duși într-un loc necunoscut, scrie libyanexpress.com.

Potrivit sursei citate, inginerii au fost răpiți de la locul de muncă de către un grup armat necunoscut.

Aceleași surse au relatat că doi dintre ingineri ar fi fost deja eliberați.

Răpirile s-au produs în momentul în care inginerii părăseau zona de cazare din cadrul perimetrului și se îndreptau spre un alt perimetru mai mic. Mașina lor a fost găsită abandonată la locul răpirii.

Agenția turcă Anadolu relatează că nu se cunoaște unde au fost duse persoanele răpite și că nicio grupare nu a revendicat deocamdată acțiunea. Agenția de presă turcă mai transmite că forțele de securitate au lansat o operațiune de căutare a răpitorilor și că vineri doi ingineri libieni au fost răpiți din același perimetru, dar au fost eliberați în cursul aceleiași zile.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenție cazul cetățeanului român. Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE. Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată", precizează MAE la solicitarea presei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2893 secunde