Ninsori și ger năprasnic, din cauza vortexului polar. Când vine iarna grea în România

4914
Ninsori și ger năprasnic, din cauza vortexului polar. Când vine iarna grea în România - vreme2-1545992415.jpg
Luna decembrie a adus, fără doar și poate, vreme blândă, însă cercetătorii care sunt specializați în prezicerea evoluției vremii atrag atenția că iarna va lovi în ianuarie și în februarie, în Europa. 


Conform cercetătorilor, vortexul polar va aduce temperaturi scăzute și ninsori abundente începând cu ultimele zile ale lunii decembrie și va continua să lovească Europa și în lunile ianuarie și februarie, când se vor înregistra căderi masive de zăpadă.

În ceea ce privește efectele asupra vremii din regiunile temperate ale emisferei nordice, unde se află și România, un vortex puternic înseamnă o iarnă normală, cu obișnuitul cocktail de ninsori, înghețuri și dezghețuri și chiar viscole moderate sau scurte perioade geroase. Însă un vortex destabilizat, care lasă aerul arctic să pătrundă spre latitudini sudice, înseamnă ninsori abundente și viscole severe, dar, mai ales, perioade lungi de vreme extrem de geroasă, elemente care compun tabloul unei ierni grele.

Acesta este scenariul avansat de cercetătorii americani care urmăresc mai multe modele de prognoză meteorologică. Mai exact, aceste modele prognozează că vortexul polar puternic observat de-a lungul lunii decembrie va slăbi brusc în ultimele zile ale lunii sau la începutul lui ianuarie. "Modelele prevăd apariția unui fenomen SSW în 10-12 zile", a spus potrivit weather.com, dr. Amy Butler, specialist în studiul atmosferei de la Institutul pentru Științe ale Mediului de la Universitatea din Colorado.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6504 secunde