Nici nu știți ce mâncați! Salamul de vară, plin de grăsimi, sare și injectat cu fum lichid

414
Nici nu știți ce mâncați!  Salamul de vară, plin de grăsimi, sare și injectat cu fum lichid - fotofondsalami-1496852038.jpg
Românii sunt mari amatori de salamuri, însă rar mai găsești un salam adevărat în magazine. Producătorii au înlocuit rețetele tradiționale cu tot felul de potențiatori de gust, iar afumatul se face cu fum lichid, injectat, deosebit de periculos pentru sănătatea consumatorilor.

Asociația Pro Consumatori a analizat, recent, 20 de sortimente de salam de vară, iar în cursul zilei de ieri, a făcut publice rezultatele. La 30 la sută din sortimentele analizate nu se regăsește carnea de vită în rețeta acestora, iar la numai un sfert dintre produsele analizate se menționează tipul de fum folosit la afumarea acestora, și anume fum natural obținut din lemn de fag.

"Acest lucru ne îndreptățește să credem că la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care, de cele mai multe ori, este injectat în masa produsului pentru a potența gustul, mirosul și a crește termenul de valabilitate. Însă, fumul conține gudron, hidrocarburi aromatice policiclice și alte substanțe chimice care pot afecta ficatul, pancreasul și chiar pot genera anumite forme de cancer", explică președinte APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Pe vremuri, salamul de vară, așa cum ne spune și denumirea, a fost gândit pentru consum în sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicată a verii, suficient de uscat pentru a rămâne ferm și elastic, cu structură plăcută, fără grăsime migrată din membrană.

Produse scumpe, dar de proastă calitate

Culmea este că produsele cele mai scumpe, despre care am putea crede că oferă și o calitate mai mare, sunt printre cele care conțin grăsimi saturate foarte multe și cantități foarte mari de sare.

Iată topul zece sortimente de salam de vară după conținutul total de grăsimi din 100 grame de produs: locul 1. Cris-Tim (Gostat) - 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate; 2. Aldis - 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate; 3. Agricola - 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate; 4. Fox (salam de vară extra) - 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate; 5. Cris-Tim (salam de vară) - 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate; 6. Fox (salam de vară) - 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate; 7. Goodies Meat (Pikok), Auchan și Jumbo (banat bun) - 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) și 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun); 8. Carrefour - 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate; 9. Caroli (salam de vară extra) - 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate și locul al zecelea Caroli (Campofrio) - 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate.

"Salamul de vară face parte din categoria produselor din carne fier-te și dublu afumate. La fabricarea salamului de vară se utilizează doar carne de porc, carne de vită, slănină, condimente, sare, fiind interzisă folosirea cărnii separată mecanic, a organelor de porc sau vită și a amidonului. Recomand consumatorilor să evite consumul acelor sortimente care conțin peste 2,5 grame sare și peste 30 grame grăsimi în 100 grame produs. Având în vedere conținutul ridicat de sare și de grăsimi din unele sortimente, salamul de vară nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu sindrom metabolic și boli asociate acestuia. Totodată, verificați termenul de valabilitate, aspectul produsului și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare", ne mai sfătuiește președintele APC România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5746 secunde