Ne vaccinăm sau nu copiii? "Unii se pot gândi la viitor, alții, mai săraci și mai needucați, nu"

349
Ne vaccinăm sau nu copiii?

Articole de la același autor

Pe fondul scăderii, în ultimii ani, a acoperirii vaccinale în România și a izbucnirii epidemiei de rujeolă, dar și a lipsei de pe piață a unora dintre vaccinurile aflate în schema națională de vaccinare, tema imunizării copiilor prin vaccinare a fost intens dezbătută, de autoritățile sanitare, medici, dar și de părinți.

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică, proiectul Legii Vaccinării, act normativ care stabilește cadrul legal de vaccinare, dar și de achiziționare a vaccinurilor. Mediatizarea intensă a unor cazuri de îmbolnăviri, în urma vaccinării, este unul dintre principalele motive pentru care unii părinți refuză vaccinarea copiilor.

Potrivit celui mai recent studiu al institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), majoritatea românilor, mai precis 87% dintre participanți, este în favoarea imunizării prin vaccinare. Aceștia consideră că "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse". Cei mai mulți dintre părinți sunt de părere că toți copiii ar trebui vaccinați, conform schemei obligatorii, pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății, și doar un procent mic este împotrivă, iar specialiștii spun că majoritatea acestora se regăsește în sudul țării, în București și Dobrogea.

"În vâltoarea discuțiilor despre vaccinări, aproape nimeni nu pune accentul și pe responsabilitățile pentru viitor. Mă refer la părinți și la asumarea viitorului copiilor lor. Unii se pot gândi la viitor, alții, mai săraci și mai needucați, nu. Primii, care își doresc școli înalte, prestigioase pentru odraslele lor sau anumite profesii, ar trebui să știe că majoritatea universităților de top din lume nu acceptă decât studenții cu vaccinările făcute la zi. Spitalele/clinicile/centrele de cercetare, compa-niile de transporturi internaționale, turismul, armata etc. trebuie să aibă salariați care să nu transmită sau să nu se infecteze cu anumite boli. În acest fel, acești părinți limitează foarte mult viitorul copiilor lor și, atunci când ei vor deveni responsabili, își vor putea acuza părinții de acest lucru", explică dr. Rodica Mătușa, specialist infecționist.

"Persoanele antivaccinare nu au dreptul să fie luați ca model"

Cu toate că majori-tatea părinților sunt in-formați cu privire la riscurile nevaccinării, aceștia aleg să își asume orice repercusiune a deciziei lor de a nu-și vaccina copiii. Cu toate acestea, riscurile de apariție a unei epi-demii (rujeolă, de pildă) sunt destul de mari, având în vedere că rata vaccinării scade, și nu numai din cauză că pă-rinții refuză vaccinarea, ci și din cauza lipsei vaccinurilor, indirect a Ministerului Sănătății, deoarece nu a gestionat situația eficient.

"Se poate întâmpla ca majoritatea copiilor bine îngrijiți, normal dezvoltați și nevaccinați, să facă rujeolă și să treacă destul de ușor peste boală. În parc sau la circ etc., în perioada când erau contagioși, au răspândit pojarul la alți copii din jur, mai săraci, nu prea bine nutriți. Unul dintre ei face boala și moare. Putem stabili o vinovăție? Este ca și în cazul unui șofer care accidentează un pieton care moare, din cauză că a trecut printr-un loc nepermis.

Persoanele care sunt împotriva vaccinării își pot exprima dreptul la opinie, constituțional, dar referirea lor este doar pentru persoane individuale. Ei nu au dreptul de a fi luați ca model, acesta putând fi unul eronat. Pe de altă parte, statul este responsabil, constituțional, de sănătatea publică, generală, globală. Deci, trebuie să elaboreze niște legi care să apere sănătatea tuturor: bogați, săraci, albi, negri, grupuri defavorizate. Și nimeni n-ar trebui să fie deasupra legii", mai spune dr. Rodica Mătușa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4133 secunde