Muzeele constănțene, în deficit de personal. "Nu vor să lucreze pe un salariu de 3.000 de lei"

1610
Muzeele constănțene, în deficit de personal.

Articole de la același autor

Viața de muzeograf este, cu siguranță, foarte interesantă, iar oamenii care lucrează în aceste instituții sunt dedicați, pasionați, entuziaști, niște visători care încearcă să le prezinte celor din jurul său patrimoniul și valorile noastre naționale. Din păcate, acești oameni nu își desfășoară întotdeauna activitatea în cele mai bune condiții, au probleme, sunt puțini, dar au foarte mult de lucru. 


Vă întrebați care este situația pe plan local? Spre exemplu, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) nu are arheologi suficienți, deși lună de lună apar lucrări la care aceștia sunt solicitați pentru descărcări arheologice și nu numai. Directorul instituției, Sorin Marcel Colesniuc spune că vor scoate, totuși, în perioada următoare,  câteva posturi la concurs. Apoi, un muzeu atât de mare și complex cum este cel din vechea cetate a Tomisului nu are ghizi, ceea ce este uimitor. "Când am ajuns aici, spre surprinderea mea, am constatat că un muzeu de interes național, cum este acesta, nu are ghizi. Între timp, am reușit, însă, să creăm un post de educator muzeal și să avem un coleg care să  conducă grupurile de copii sau adulți. Acest muzeu avea în urmă cu 35-40 de ani, în jur de 300 de angajați, acum avem doar 88. Din păcate, nu avem nici conservatori, nici restauratori. Dacă am avea mai mulți oameni, ar fi ideal, mai ales că noi avem în subordine toate muzeele, cele de la Adamclisi, Histria, Hârșova, Cernavodă. Aici, cel puțin, muzeografii se descurcă foarte greu, și mai ales primăvara, când trebuie cosită iarba. Imaginați-vă că toate hectarele pe care se află cetățile trebuie cosite și trebuie să găsim mereu soluții, pentru că începând cu luna mai încep să vină turiștii și nu putem să lăsăm cetățile pline cu bălării. O mare problemă sunt și săpăturile preventive. În anii 90, nu știu dacă existau 10-20 de cercetări preventive la nivelul întregului județ. Acum sunt peste 300 și pentru a face față volumului de muncă este nevoie de personal",  a precizat directorul.


La Muzeul de Artă, directorul acestuia, criticul de artă Doina Păuleanu spune că nu au probleme cu lucrările din depozit, care sunt păstrate în condiții foarte bune, dar nu au un restaurator la care să apeleze în caz de nevoie. "Avem, totuși, un tânăr care face practică de restaurare și care ne ajută foarte mult. Din păcate, sunt foarte puțini restauratori, pentru că această calitate se obține foarte greu, așa că, tot ce se deteriorează trimitem la laboratoarele din țară. La acest moment, avem 7.800 piese în patrimoniu și expuse vreo 2.000 lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă. Trebuie să precizez că problema cu restaurarea este o problemă la nivelul întregii țări. Spre exemplu, pe grafică mai sunt doar doi specialiști în România. Mulți nu stau, chiar dacă și-au făcut specializarea aici, pleacă peste hotare, pentru că nu vor să lucreze pe un salariu de 3.000 de lei", a subliniat aceasta. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8993 secunde