Munca la negru, fenomen greu de stârpit. Constanța, locul doi în clasamentul rușinii

875
Munca la negru, fenomen greu de stârpit. Constanța, locul doi în clasamentul rușinii - fotofondmuncalanegru-1531928819.jpg

Articole de la același autor

Deși se plâng că nu au oameni cu care să lucreze, foarte mulți din angajatorii de pe litoral încă mai practică munca la negru. Și mai mulți adoptă tactica muncii la gri, adică fac contracte pentru jumătate de normă și îi cheamă pe angajați la program întreg și chiar ore suplimentare.


Din păcate, munca la negru este un fenomen greu de stârpit, în ciuda oricăror măsuri sau amenzi impuse de legislație. Județul Constanța este în topul zonelor unde munca fără forme legale este des întâlnită, mai ales pe timpul sezonului estival. În numai două săptămâni, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de peste 1,2 milioane de euro. Cu prilejul controalelor au fost depistate 446 de persoane care lucrau fără forme legale, județul Constanța situându-se pe locul al doilea în acest clasament rușinos.


"Pe litoral, cei mai mulți angajați sunt din alte județe ale țării, iar firmele au sediul tot acolo, iar din acest motiv ne este greu să-i controlăm. Agenții economici prinși pe picior greșit au fost găsiți cu salariați care, fie nu aveau contracte de muncă încheiate, fie persoane care au semnat niște contracte, dar acestea nu au fost transmise în termen. Noi putem verifica foarte ușor dacă un angajat își desfășoară activitatea legal sau nu. Desigur, în unele cazuri s-a mai întâmplat ca și contabilii să mai uite de contractele angajaților, dar nu numai cu o zi, ci chiar cu patru-cinci", explică Eugen Bola, directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.


Acesta recomandă ca toți cei care vor să muncească pe litoral să solicite întocmirea unui contract de muncă, neapărat în formă scrisă. Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților. La rândul său, angajatorul este obligat ca, înainte ca lucrătorul să înceapă munca, să-i înmâneze acestuia un exemplar din contractul de muncă.


Nereguli și la munca suplimentară ori de noapte


De asemenea, au mai fost depistate încălcări ale prevederilor legale privind repausul săptămânal, evidența orelor de lucru prestate de salariați, încheierea în formă scrisă și transmiterea în Revisal a contractului individual de muncă, dar și privind acordarea drepturilor salariale și munca suplimentară ori de noapte.


Controalele vor continua și în perioada următoare. 


"Suntem în plină campanie națională privind verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește instruirea, formarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor și urmărim, totodată, prevenirea, identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia și în unități care desfășoară activități în stațiunile de pe litoral. Având în vedere operarea modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, consider că este binevenită în continuare clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare și de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidență a salariaților și în ceea ce privește contractul individual de muncă, completarea și transmiterea datelor în Registrul General de Evidență a Salariaților. De asemenea, vom insista pentru cunoașterea și conștientizarea beneficiilor muncii legale și asupra riscurilor la care se expun atât angajații cât și angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat privind Inspecția Muncii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Iulie 2018
Stire din Diverse : Dobrogea  cu aromă de cafea
Pagina a fost generata in 0.3679 secunde