Mizeriile și betoanele din Satul de Vacanță. "Este o țigănie!"

5546
17

Articole de la același autor

A venit primăvara și constănțenii încep să iasă din case, la plimbare, să se bucure de razele soarelui, de aerul curat și de natura renăscută. Cei pe care pașii i-au purtat zilele acestea prin Satul

de Vacanță au avut parte de un peisaj trist, pestriț și fără nicio noimă. Pe de-o parte căsuțele de odinioară, abandonate și cu decorațiunile de lemn distruse, pe de altă parte, restaurantele, pensiunile și hotelurile noi, cu arhitectură modernă, cireașa de pe tort fiind chiar construcțiile în curs, cu aspect futurist, mult inox și multă sticlă la vedere.

De la un capăt la altul, Satul de Vacanță este un kitsch aglomerat, cu clădiri înghesuite, urâte sau neîngrijite, unde poate doar buldozerul va mai putea vreodată să facă ordine și să îi redea frumusețea. Și mai tragic este că această "bombă" ar trebui și ar fi putut să fie unul dintre cele mai frumoase puncte de atracție turistică ale litoralului, o oază de tradiții dobrogene, magnet pentru străini și nu numai.

O poartă a "plângerii"

Dacă nu o iei prin Parcul Tăbăcărie și mergi pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu de la City Park în jos, spre Mamaia, ai toate șansele să ratezi prima intrare în Satul de Vacanță. Poarta de lemn este ascunsă între un bloc nou și niște fierătanii vechi. Parcă aterizată din greșeală în acest peisaj pestriț, poarta a văzut multe generații de turiști. A rezistat timpurilor, dar nu îi este prea bine. Acoperișul este distrus, și-a pierdut țiglele de lemn și i-ar prinde bine niște reparații.

După ce ai trecut de ea, cel mai bine este să te uiți numai drept în față, la apele verzulii ale lacului. Dacă scapi un ochi în stânga sau în dreapta, s-a spulberat orice magie. Pereți jupuiți, firme colorate cu greșeli de ortografie, garduri rupte, trepte sparte, mașini parcate alandala, cu asta este întâmpinat turistul sau constănțeanul în Satul de Vacanță.

Odată ajuns pe aleea principală, dai de mormane de moloz, alte mașini, muncitori, clădiri în construcție. Locul de joacă și spațiile verzi sunt singurele cât de cât mai îngrijite. Se vede că iarba a fost cosită, copacii curățați de uscături și arbuștii tăiați la linie. Tragic este că fostele căsuțe, odinioară pline de muzică și veselie, zac acum în mizerie, iar lipit de ele se ridică betoane noi, fără formă și fără parfum tradițional.

Unele căsuțe au fost renovate și acum nu mai aduc nimic cu ce au reprezentat odinioară. Actualii proprietari le-au transformat în pensiuni, le-au extins și le-au furat din aspectul tradițional. Mai mult, unele au căpătat aer mediteranean în loc de cel harghitean.

Sunt și terase de vânzare, precum Casa Apullum, așa cum sunt și terase îngrijite și cochete, care păstrează specificul, precum "Casa haiducilor vâlceni".

Căsuțe de vânzare și blocuri cu 8 etaje

Ajuns la podețul peste canal, nu poți să nu observi treptele vechi și distruse, lemnul de pe vremea când a fost construit podul, vopsit și răsvopsit, dar îmbătrânit. Mai jos, pe alee, de-o parte este Casa Vrânceană, de-o parte un restaurant vestit, modern. Casa este închisă și pare părăsită, în curtea restaurantului este mișcare. Apoi, treci de magazinașele de suveniruri, și ele ferecate acum, și ajungi la Galeriile Mamaia, unde ești întâmpinat de manechinele goale din vitrine.

Parcul de distracții este și el pus la păstrare. Se lucrează pe ici pe colo, dar fără prea mult spor. Un angajat al Primăriei Constanța dă cu mătura de zor, însă pare rătăcit de grup, căci n-am mai zărit prin sat niciun alt coleg de-al său.

Fostul Bowling este și el de vânzare. Proprietatea cuprinde 2.100 de metri pătrați din platoul parcului de distracții și clădirea de 700 de metri pătrați. În spatele imobilului, pe aleea care duce către Hotelul Ramada, încă nu s-a făcut curățenie de primăvară. Iar în restul părculețului este la fel de junglă.

Dincolo de carusel, deja se pregătește documentația pentru alte noi construcții multietajate, blocuri de locuit cu minimum 7, 8 etaje. Parcările, două la număr, vara neîncăpătoare, sunt acum goale și se poate vedea ușor că nu sunt deloc îngrijite. Sunt doar niște terenuri betonate, cu câteva borduri sparte și asfalt de acum câteva zeci de ani. Și… atât!

Lipsesc civilizația și regulile de urbanism

Satul de Vacanță dintre Constanța și Mamaia, acolo unde turistul ar trebui să mănânce, să se distreze când pleacă de pe plajă, este plin de așa-ziși investitori care nu-și rup de la gură nici măcar bani pentru a face o firmă ca lumea, ci preferă să prindă un plastic pe care să-și scrie numele și cu litere de juma’ de metru - Hamsii sau Produse Vrac, de parcă ne-am afla într-un angro de la periferie și am venit să luăm alune cu șacoșa.

Atât timp cât civilizația, regulile de urbanism și de bun simț nu își vor face loc în acest spațiu, Satul de Vacanță va fi un punct de atracție doar pentru turiști de mâna a doua, care se vor mulțumi cu puțin și vor plăti și mai puțin.

"Dădeau străinii buzna peste noi!"

"Organizația Patronală Mamaia - Constanța a încercat în mai multe rânduri să stabilească un dialog și o colaborare cu agenții economici din Satul de Vacanță. Am avut două, trei întâlniri, le-am prezentat toate actele, ce e de făcut, dacă vor să se alăture organizației, le-am arătat pașii, dar până acum nu s-a concretizat nimic. Este timpul ca să depășească micile orgolii și interese individuale și să înțeleagă că este momentul să se trezească și să facă parte dintr-o organizație care reprezintă interesul tuturor și al întregii zone. Știu că au vreo trei asociații în satul acela amărât și tot nu se înțeleg între ei. Satul de Vacanță este o mină de aur. Dacă era păstrat conceptul pe destinație dobrogeană, cu case specifice acestei regiuni, cu etnii, ar fi fost minunat. O mină de aur. Dădeau străinii buzna peste noi. Așa este doar o țigănie. Iar autoritățile locale trebuie să aibă și ele un cuvânt de spus și să nu îi lase pe agenții economici să face ce vor ei și de capul lor", este de părere Anca Pavel Nedea, reprezentantul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
tram vai
3 aprilie 2018
O tiganie

Si la propriu si la figurat, dinainten de 89 acete locuri erau bantuite si dominate de etnii care prin combinatii si asocieri de tip satra au devenit marii investitori ai momentului si ai zonei Satul de Vacanta si Luna Parc.... Daca eram ondusi de oameni integrii care nu puteau fi cumpaarati, ar fi concesionat toata zona unei firme internationale care administreaza parcuri de distractii si lasata sa amenajeze si sa investeasca atat intr-un parc de distractii, cat si pastrarea specificului casutelor in satul de vacanta prin reamenajarea casutelor si restaurantelor pentrua continua traditia speficului acestei zone. Asa astazi rezultatul il vedem si ne plangem ca ce s-a intamplat in Satul de vacanta

Me
3 aprilie 2018
Da s-a ales praful

Ce frumos era satul de vacanta in copilaria mea, era cu adevarat o atractie turistica majora totul era facut cu cap respectand stilul traditional din diferite zone ale Romaniei, de la meniul fiecarei casute din sat pana la suveniruri si portul traditional al chelnerilor care serveau sau muzica specifica fiecarei zone pe care casuta o reprezenta....ce mai,era o minunatie si foarte apreciata de turistii straini.....iar halul oribil in care a ajuns satul acum este o dovada in plus de nepasare nesimtita, de lacomie si prostie atat a autoritatilor cat si a cetatenilor acestei urbe mai ales bisnitarii hulpavi....MAAAARE PACAT!!!!!....dar ce ne mai miram?....asta este tragedia intregului oras Constanta...cum a fost altadata si cum este acum, s-a distrus in mod sistematic totul si procesul continua...personal imi este scarba sa ies afara din casa cat despre turisti....pai stim bine ce fel de turisti are Constanta, la fel de gretosi ca si peisajul.

fani
3 aprilie 2018
traditii continuate..

Nimic anormal !Se pastreaza "traditia", Constanta si Mamaia se aseamana cu autobuzul abia parasit de grupurile de copii ce au fost plimbati cu el.Edilii au si ei educatia "pastrata " traditional ....

Qwerty
3 aprilie 2018
AHA

Pai de fapt toata Constanta ESTE O TIGANIE !!!!!!!!!!!!!!

Efectul Mazare-Fagadau
3 aprilie 2018
Mi-e dor de PCR

Comunistii lui Ceausescu,pentru ca trebuie sa-i deosebim de comunistii de azi aflati la putere, aveau si multe lucruri bune.Lasand la o parte conceptul de sat tradidional romanesc menit sa atraga turistii straini, comunistii lui Ceausescu numeau in functii numai oameni cu studii de specialitate.Am exemple cu miile.Nu puteai sa ocupi o functie de conducere daca nu erai scolarizat,specializat in domeniul respectiv.De exemplu directorul unui santier de constructii ,pentru ca am lucrat in constructii,era mai intai inginer constructor cu experianta pe santiere si apoi membru de partid.Pana si primarii de comune erau scolarizati.Spre deosebire de azi......stiti bine,nu insist acum.Dar eu am vrut sa subliniez altceva.Imaginea de azi a satului de vacanta este imaginea noastra ca oamnei ca locuitori ai acestui oras.Este imaginea noastra in oglinda.Este imaginea noastra pentru ca nu ne-a obligat nimeni sa-l dam jos pe Mazare care a promovat "samba",dansul din cur si carnavalul brazilian ca fiind obiceiuri traditionale dobrogene. Apoi,asta este imaginea arhitectilor nostri,arhitectii Constantei,ca trebuie sa manance si gura lor ceva din Satul de vacanta.Sictir arhitectilor si sictir la toata tagma voastra de semianalfabeti cu diploma de slugi proaste ! Daca imaginea Satului de vacanta nu este isprava arhitectilor constanteni atunci imaginea satului este imaginea coruptiei,a nemerniciei si prostiei celor doi primari Mazare si Fagadau.Iar Fagadau,nenorocitul asta, inca mai este in functie.Aici este problema.

Palaz
3 aprilie 2018
mascariciul nu ar fi reusit...

Fara "complicii" de la mediu / insp. de stat in constructii / etc. , nu ar fi reusit un golan mascarici dereglat psihic sa distruga acest oras... Si nu in ultimul rand , a reusit cu ajutorul prostilor foarte , foarte multi care l-au ales in draci , dar si a presei care pentru reclamele primite (cum este de ex. cea prezenta in acest ziar cu Pozimed a lui fagadau) nu "deschidea" ochii prostilor... Asa ca acum este cam tarziu sa faci din tzigania asta un oras gen Cluj / Oradea / Sibiu / etc...!

Nota 10 ....
3 aprilie 2018
Andreea PERHAIȚĂ

Asa te vreau.Aste este menirea voastra de slujitori ai comunitatii.Un arhitect nu a vazut mizeria asta urbana numita "Sat de vacanta".Trebuia sa le sesizeze un ziarist ? Trebue sa le sesizam noi ? Mergeti si prin oras,mergeti si la gara ca acolo sunt alte kitsch-uri si "gusturi" mazariste(ancora si biserica si vapor umbrar la un chiosc de ziare) Bleah..! Scrieti despre poluarea vizuala.Uitati-va cate panouri publicitare au fost puse pe aiurea ca te apuca ameteala.Sunt lucruri care deranjeaza si un ochi mai putin pretentios.Cum poti tu ,de exemplu ,sa ridici un bloc cu 5 etaje langa o casa numita traditionala ? Exemple sunt la tot pasul prin Mamaia si Constanta.Vai de capul lor de arhitecti si primari nenorociti !

Numarul 4
3 aprilie 2018
@Andreea PERHAIȚĂ

Bravo, incep sa iti citesc articolele cu placere. Oricat de urata si cruda este situatia ea reprezinta realitatea si trebuie spusa/scrisa. Din punctul meu de vedere, etniile au distrus orasul si statiunea, daca aveti contra-argumente astept sa le citesc cu placere.

Va rugam frumos sa faceti ceva in numele acestor cartoere mentionate
3 aprilie 2018
Tot despre tiganie,mizerie,nepasare

De ce nu faceti stimata doamna/domnisoara un reportaj despre zona tomis 3?pur si simplu sunt agasata de tigani care ma urmaresc, soptindu-mi in ureche"tigari,tigari"..Cum e posibil asa ceva?politia si jandarmeria trebuiau sa aiba oameni care sa patruleze in zona permament, sa nu ne mai agaseze acesti evazionisti,care traiesc in Henri Coanda..apoi,faceti un reportaj in randul oamenilor care traiesc pe strada Tulcica,Soveja-zona betoane,Badea Cartan sa vedeti cate masini vandalizate au avut,cata mizerie trebuie sa vada,cat zgomot,cati copii agasati din cauza acelui cartier Henri Coanda.De ce parerea oamenilor din zona nu conteaza?prcatic li s-a furat linistea si siguranta,iar domnul Fagadau promite camere de luat vederi de 2 ani si nimic.Sectia de politie d epe strada Tulcica nu face nimic, de ce nu patruleaza cate 3-4politisti la lasarea noptii,sa ii vada ce fac?de ce primeste domnul Fagadau tigani din toata Romania acolo,facandu-le case intre oameni civilizati?au vazut ca nici francezii,niic nemtii nu au pitit sa ii schimbe pe acesti nomazi si sub pretextul integrarii acestor oameni,ne-a distrus noua linistea,cand de fapt noi stim ca ei vor sa aiba masa votanta ca sa rana in functia de primar..e posbil ca doar aceasta etnie sa conteze in aceasta parte de tara?de ce nu sunt controlati pe ratc?de ce li se permit atatea lucruri?a ajuns orasul infect din cauza lor,iar primarul se face ca nu vede.Va invit sa vizitati orase precum Cluj,Sibiu sa vedeti diferenta..

Liviu Chilian
3 aprilie 2018
Amerikknarizarea, ghetoizarea Rromarlanilor si pasivitatea Romanilor

Ghetoul grotesc turco-tziganesc ridikkt de Zsidanii satanici din Israhatzel(ce se ascund de justitie acum). Getoizarea in stil amerikknar a fostului sat de vacanta - constructii HIDOASE din otel/aluminiu, stikla si beton, ridikkte rapid, ieftin. Doua fenomene NOCIVE, hidoase, teroriste, atemporale ce agresează viata si asa mizerabilă a kustendiliilor si constantenilor. Dar, unde sunt Romanii? Daca tot vorbim de amerikknarizare, de ce Romanii nu joaca rolul...Americanului? Cand Americanului nu'i place ceva, ii murdareste, agasează, terorizează...kknceptia lui despre lume si viata, pune laba pe pistol, pushka, tun, tank, avion de bombardament si PAC-PAC la fenomenu'! Americanului nu i'a placut de Vietnamezi. Pac cu resbelul, bombardeaua. A măcelărit 'fo trei milioane de Vietnamezi ce făcuseră un...sat de vacanta comunist in Vietnam. Americanului nu i'a placut de guvernul din Grenada. S'a dus cu pushka si i'a măcelărit in strada pe guvernantii locali. Americanului nu i'a placut de Sârbi si Milosevici, de Saddam Husein si Irakieni, de Afgani, de Gaddafi si Libieni, de Al Assad si Sirieni. Stim ce le'au facut sarmanelor popoare! Ma'ntreb si eu ca Nea Marin. De ce nu se gaseste un...Suca Roman, sa puna laba pe o bombardea, sa arunce in aer una din anticasutele MACHIDONESTI din antisatul de antivacanta? Pen'ca e arhicunoscut - antisatul de antivacanta e INHATAT de catre...patriHotzii Machidoni!! Ce simplu ar fi ERADICATĂ TEROAREA Machidoneasca! O micuță bombardeautza ce sa pulverizeze cativa gnomi de afuckeri Machidoni impreuna cu maghernitele...moderne ce URATESC spiritul adevarat romanesc. Frati Romani ce inca supraviețuiti in Kustendge! Americanizati'va si voi, daca Rromarlanii s'au amerikknarizat si va fac viata mizerabilă! Bombardati'i pana nu mai ramane picior de Machidoni in satul de vacanta amenajat, la timpul respectiv, de catre Cel Mai Iubit Fiu al Poporului Roman - Gagautzul Ciuruit! Amin!

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0323 secunde