Misterul dintre blocuri. "Alba-neagra" cu terenurile domeniului public

4959
1

Articole de la același autor

În urmă cu câteva zile, prezentam situația unor constănțeni din zona Soveja care, după ce au fost obligați de autoritățile locale

să-și demoleze garajele, riscă să rămână și fără locurile de parcare dintre blocuri, terenul respectiv fiind proprietate privată.

Oamenii au făcut mai multe demersuri către Primăria Constanța, solicitând amenajarea unei parcări, astfel încât să aibă unde să își lase mașinile. În loc de un termen pentru lucrări, cei de la primărie i-au înștiințat că "terenul dintre blocuri este proprietate privată".

În urma sesizării locatarilor blocului S1, scara A, de pe strada Soveja nr. 41, "Cuget Liber" a cerut lămuriri Primăriei Constanța, vizavi de terenul respectiv și cum a ajuns în proprietatea cuiva, în condițiile în care acolo a fost grădină și parcare încă de pe vremea când au fost construite blocurile ceaușiste.

"Noi vă precizăm că știm acest loc de când erau case în 1978, de la întocmirea contractului pentru apartament de la OCLPP, până s-au demolat casele, mergeam prin acel loc, cunoscându-i pe locatari, fiind oameni simpli, s-au dat apartamente fiecărei familii. Primăria să ne precizeze acum unde parcăm mașinile", ne-au scris oamenii pe adresa redacției.

v v v

Redăm mai jos întrebările adresate Serviciului de Comunicare al Primăriei Constanța și răspunsurile primite:

C.L.: În baza cărei hotărâri s-a dispus dezafectarea și demolarea garajelor din spatele blocului S1, acolo existând de ani de zile o parcare ce deservește locatarilor zonei?

P.M.C.: H.C.L.M. nr. 24/06.03.91997 privind instituirea taxei speciale pentru terenuri aparținând domeniului public și privat al municipiului Constanța prevede ca terenurile pe care sunt amplasate construcții cu caracter provizoriu garaje - autoturisme să fie eliberate pe măsura sistematizării zonelor.

C.L.: Când a fost obținută autorizația locatarilor din zonă pentru a-și amplasa garaje în perimetrul respectiv?

P.M.C.: Garajele amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța au caracter provizoriu stabilit de autorizația de construire, termenul fiind fixat la un an, conform H.C.L.M. nr. 112/19.11.1993 privind interzicerea amplasării de garaje provizorii pe spații aparținând domeniului public și privat al municipiului Constanța.

C.L.: În baza căror documente a devenit proprietate privată terenul care a deservit drept parcare, în ce an și cine a fost persoana sau entitatea care l-a achiziționat?

P.M.C.: Conform răspunsului nr. 51079/16.05.2017 al Direcției Patrimoniu - Serviciul Patrimoniu, în urma solicitării Direcției poliția locală înregistrată cu nr. 51074/18.04.2017, terenul pe care au fost amplasate garajele în speță, desființate în perioada lunilor mai - iunie, aparține domeniului public al municipiului Constanța.

C.L.: Ce soluții are Primăria Constanța pentru a rezolva problema locurilor de parcare în zona respectivă?

P.M.C.: Direcția poliția locală a solicitat SC Confort Urban SRL studierea oportunității amenajării unei parcări pe acest teren.

Ba e proprietate privată, ba e domeniu public

Dacă în ce privește dezafectarea garajelor lucrurile sunt destul de clare, misterul apare atunci când ne referim la terenul respectiv ca fiind proprietate privată. În adresa trimisă pe 7 noiembrie 2017 de către Direcția Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, ca răspuns la solicitarea locatarilor de a li se amenaja o parcare între blocuri, scrie negru pe alb că terenul este proprietate privată.

"Prin prezenta, ca răspuns la adresa dumneavoastră înregistrată la Primăria Municipiului Constanța sub nr. 123044/26.09.2017, prin care solicitați amenajarea unor locuri de parcare pentru locatari ai blocului S1, scara A, din strada Soveja nr. 41 pe terenul unde au deținut garaje în trecut, vă comunicăm faptul că terenul la care faceți referire este proprietate privată și nu se pot face amenajări decât pe domeniul public al domeniului", se arată în scrisoarea semnată de directorul executiv Rareș Iordache.

Vrem un răspuns clar și fără echivoc!

Însă, în răspunsul transmis către "Cuget Liber", scrie, tot negru pe alb, că "terenul pe care au fost amplasate garajele în speță aparține domeniului public al municipiului Constanța"!

Am cerut lămuriri suplimentare Biroului de presă și explicația a venit de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Ionela Halciuc: "Terenul la care face referire Direcția poliția locală este mai mare decât cel la care se face referire în adresa locatarilor, unde este o porțiune mai mică, proprietate privată".

Așadar, elegant, și plimbându-ne de pe un teren pe altul, Primăria Constanța se face că nu înțelege despre ce proprietate vorbim și evită să dea un răspuns clar și fără echivoc. Așteptăm în continuare lămuriri cu privire la modul cum a fost posibilă tranzacționarea unei bucăți din parcare, de ce a renunțat primăria la porțiunea respectivă, fiind evidentă nevoia de spațiu și locuri de parcare în zonă.

Comentează știrea

Clepto-populism
20 decembrie 2017
La burghezia rosie

"Lasa-i sa fure, da' sa ne deie si noua!" Tot sprijinul popular de care "se bucura" haita de hoti neobolsevici are la baza acest concept.Spatiile libere dintre blocuri au fost sau vor fi vandute.Sunt bani multi la mijloc.Sa nu creada cineva ca vanzarea acestor spatii au fost vandute ilegal.Legile sunt facute tot de ei.In mare parte, spaga obtinuta la vanzarea/retrocedarea terenurilor publice se duce la PSD si o parte ramane la Fagadau pentru nevoi personale si pentru alegerile viitoare.Voi doar i-ati votat,voi i-ati legitimat,ca de legitimitate au avut nevoie.Mai grav este ca sunteti si uituci.La urmatoarele alegeri veti fi din nou mituiti ca sa le dati "legitimitate".Obserbvati ca nici PNL(prin consilierii lui) nu au nimic de spus in legatura cu terenurile domeniului public.In realitate liberalii,care sunt tot un fel de pesedei dar putin mai prosti, colaboreaza strans cu talharii politici aflati la putere.Se vede clar ca sunt si ei complici si au acelasi crez clepto-populist.Ma felicit inca o data ca nu am fost la vot.Sunt multumit ca nu am ajuns complice,ca multi dintre voi,la furturile neobolsevicilor.Din poze se vede cata urâtenie exista pe terenurile libere dintre blocuri.Asa arata un "no man's land",asa arata tot orasul.Astea sunt marile proiecte. Asa arata adevarata fata a lui Fagadau sau a ciumei rosii,ca d-aia zice ciuma.Asa arata "imparatul" gol.Asa arata Fagadau in curul gol,daca ati crezut ca nu i-ati vazut curul niciodata (la propriu si la figurat ).Priviti imaginile de mai sus.Constanta 2017.Uite-l pe Fagadau in poze deocheate ,pentru votaci si pentru pesedei.Pornografie politica.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1154 secunde