Mircea Titus Dobre: Ministrul Turismului: Nu există pericolul că cetățenii României să își piardă vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018

177
Mircea Titus Dobre: Ministrul Turismului: Nu există pericolul că cetățenii României să își piardă vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018 - dobre-1513351479.jpg

Articole recomandate

Cetățenii României nu își vor pierde vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018, susține ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, în condițiile în care Fondul de garantare a fost conceput pentru sprijinirea consumatorului și eliminarea pericolelor de pe piața turistică.

"Nu există pericolul că cetățenii României să își piardă vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018! Acuzațiile aduse în spațiul public sunt nefondate și false. Fondul de garantare vine în sprijinul consumatorului, nu în detrimentul lui. Fondul de garantare a fost conceput tocmai pentru a elimina pericolele de pe piața turistului, pentru a nu mai exista falimente răsunătoare care lasă românii fără vacanțele plătite. Cei care au lansat informațiile false în spațiul public nici măcar nu au citit proiectul de modificare legislativă, iar acest lucru se poate observa la o simplă lectură a documentelor", precizează ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2017, Ministerul Turismului a inițiat demersurile legale necesare pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, pentru a se conforma solicitărilor Comisiei Europene, care a deschis o investigație privind transpunerea inadecvată a articolului 7 al Directivei 90/ 314/ CEE. Termenul de remediere a deficiențelor constatate de Comisia Europeană este 31 decembrie 2017.

"În data de 31 august 2017, a fost adoptată Ordonanța Guvernului nr.26/ 2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.107/ 1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Noua reglementare prevede o protecție sporită a drepturilor consumatorilor în sensul garantării tuturor sumelor plătite de aceștia pentru achiziționarea de pachete turistice în avans. După adoptarea actului normativ, s-a inițiat procedura de abrogare a Ordinului Ministrului Turismului nr.235/ 2001 privind asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism, în conformitate cu solicitările Comisiei Europene", se arată în comunicat.

MT precizează că la momentul consultărilor pe textul proiectului de ordin comun al Ministerului Turismului și al Autorității de Supraveghere Financiară, ce urmează a fi elaborat și care prevedea stabilirea noilor plafoane de asigurare, reprezentanții firmelor de asigurare care activează pe teritoriul României și-au exprimat reticența în a furniza pe piața asigurărilor un produs care să acopere în integralitate riscul rambursării tuturor sumelor plătite de consumatori pentru pachetele de servicii turistice.

În aceste condiții, Ministerul Turismului a realizat existența unui risc de afectare a drepturilor operatorilor economici care activează în domeniul turismului, în sensul blocării activității acestora prin obligarea încheierii unor contracte de asigurare pentru care nu există ofertă reală în piața asigurărilor.

Potrivit legislației în domeniul asigurărilor, firmele de asigurare nu pot fi obligate de autoritățile unui stat să furnizeze un produs pe care nu doresc să îl furnizeze sau îl consideră neprofitabil.

În acest context, Ministerul Turismului a revizuit conținutul Ordonanței Guvernului nr.26/ 2017, prin amendare, în cadrul procedurii parlamentare de adoptare a proiectului legii de aprobare a respectivului act normativ (PL-x nr. 356/ 2017), astfel încât drepturile consumatorilor să fie pe deplin garantate.

"Modificările aduse OG nr.26/ 2017 prevăd înființarea unui Fond de garantare a pachetelor turistice, administrat de Ministerul Finanțelor Publice, care va rambursa consumatorilor toate sumele plătite pentru achiziționarea de pachete turistice și care nu beneficiază de serviciile contractate ca urmare a falimentului agențiilor de turism care le-au comercializat. Fondul va suporta și toate cheltuielile de repatriere a turiștilor care au rămas sinistrați pe spații externe, ca urmare a imposibilității de executare a pachetului turistic achiziționat", se mai spune în document.

Ulterior adoptării proiectului de lege de aprobare a ordonanței menționate, va fi emis un act normativ care va reglementa atât modalitatea, cât și procedurile de aplicare și funcționare a instrumentului de garantare, la nivel de hotărâre de guvern.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.999 secunde