Minim 70 de puncte! INFORMAȚIA SERII pentru românii care muncesc în Marea Britanie

3908
Minim 70 de puncte! INFORMAȚIA SERII pentru românii care muncesc în Marea Britanie - londra-1582133024.jpg

Articole recomandate

Guvernul britanic a prezentat, astăzi, liniile generale ale noului sistem privind imigrația, menit să gestioneze fluxul de lucrători străini nou veniți în Regatul Unit și să înlocuiască actualele reguli începând cu 1 ianuarie 2021, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit și Regatul Unit nu va mai aplica regulile UE privind libertatea de circulație a forței de muncă, relatează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

Obiectivul viitorului cadru bazat pe un sistem pe puncte este să privilegieze accesul lucrătorilor înalt calificați din lumea întreagă, nu doar a celor din țările UE, și să diminueze afluxul forței de muncă ieftine și slab calificate, foarte mulți lucrători din aceste categorii fiind veniți din țările est-europene.

Astfel, lucrătorii proveniți din statele UE și cei din afara UE vor fi evaluați conform acelorași criterii pentru a se determina dacă pot primi viza pentru a veni să muncească în Regatul Unit. Dar nu va exista un plafon numeric al beneficiarilor acestei scheme.

Aceștia vor trebui să ateste competențele profesionale specifice domeniului dorit, să vorbească limba engleză și să dețină deja o ofertă de muncă cu un salariu anual de minim 25.600 de lire sterline (echivalentul a circa 30.820 de euro) sau peste pragul salariului de referință stabilit pentru domeniul vizat ("going rate"), prin aceste condiții fiind excluși lucrătorii slab calificați sau plătiți cu salarii mici.

Se pot califica totuși pentru obținerea vizei și cei care au o ofertă de muncă cu un salariu sub cel menționat anterior, dacă ei au calificări avansate în domeniul lor de specialitate sau dacă se angajează într-un sector în care în Regatul Unit există o criză de forță de muncă.

Planul guvernului de la Londra va impune fiecărui lucrător străin să obțină la această evaluare cel puțin 70 de puncte pentru a obține permisul de muncă în Regatul Unit.

Sistemul acordă maxim 20 de puncte candidaților care au o ofertă salarială de minim 25.600 de lire sterline pe an sau peste "going rate" - se va lua în considerare valoarea cea mai mare dintre acestea -, 10 puncte dacă oferta salarială este cu 10% sub 25.600 de lire sau "going rate" și zero puncte dacă salariul coboară și sub acest al doilea prag.

Dacă lucrătorul străin are o ofertă pentru un post într-un domeniu în care se găsește greu forță de muncă în Regatul Unit, el va primi 20 de puncte. Relevanța studiilor pentru postul solicitat va primi 10 puncte, iar dacă solicitantul are studii în domeniile știință, tehnologie, inginerie sau matematică, atunci el va primi 20 de puncte.

Prezentarea ofertei de muncă venite din partea unui angajator britanic va primi 20 de puncte, calificarea corespunzătoare postului tot 20 de puncte, iar nivelul corespunzător al cunoașterii limbii engleze 10 puncte. Ar putea fi adăugate și alte criterii până când acest sistem va deveni operațional, pe 1 ianuarie 2021.

Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a declarat, astăzi, în prezentarea acestor noi reguli că economia britanică "nu mai trebuie să depindă de o forță de muncă ieftină și provenită din Europa, ci să se concentreze mai degrabă pe investiții în tehnologie și automatizare", îndemnând mediul de afaceri să se adapteze.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3527 secunde