Milioane și milioane de euro! Clădirile monument ale Constanței, scoase la vânzare

1721

Articole de la același autor

Constanța ascunde multe comori arhitecturale, clădiri vechi ce poartă între zidurile lor povești cunoscute, dar și povești rămase nerostite, pierdute în istoria vremurilor. Sunt case boierești, frumoase și trainice, cum se făceau odată, ce stau ferecate de ani de zile, pierzând pe clipă ce trece din strălucirea lor de odinioară. 


Străzile bătrânului oraș de la malul mării sunt înnobilate, din loc în loc, de clădiri ce au scris istorie sau în care s-a scris istorie. Pe unele le mai știm, le vedem aproape zilnic în drumurile noastre, de altele am uitat și aproape că nu le mai observăm. Ele sunt acolo, cu ferestrele întunecate, strigându-și pe mutește durerea. 


Ne-ar plăcea să le vedem din nou vii, să le admirăm frumusețea și chiar să le trecem pragul, dar sunt prinse într-un carusel al neputinței. Toate aceste imobile au proprietari care fie le-au moștenit, fie le-au obținut din alte tranzacții imobiliare și care dispun de ele după cum le e pofta. Nu le restaurează, le țin închise și neîngrijite, în schimb, le-au scos la vânzare pe piața imobiliară cu prețuri care de multe ori le depășesc valoarea, în speranța probabil că vor da lovitura și se va găsi cineva care să le ofere sumele colosale pe care le cer. 


Puțini oameni de afaceri cu dare de mână sunt dispuși să dea aproape un milion de euro pe imobile aflate în stare deplorabilă, lăsate să se degradeze, pentru ca apoi să cheltuiască încă pe atât în renovare și punere în folosință. 


Un milion de euro pentru Hanul Balcan 
Puțini dintre constănțenii ajunși la vârste frumoase nu au stat, măcar o dată, la una dintre mesele din metal alb dantelat din curtea interioară a Hanului Balcan de pe strada Ștefan cel Mare, sorbind o bere blondă și ascultând romanțe. Proprietatea este acum de vânzare, pe un site de imobiliare, la prețul de 980.000 de euro. 


Imobilul este situat pe un teren de 1.700 metri pătrați, cu deschidere la strada Ștefan cel Mare și la strada Griviței. A fost construit în anul 1.900 și cuprinde 40 de camere, cinci bucătării, 25 de băi, pivniță și cramă.


Clădirea i-ar fi aparținut unui bogătaș misterios, care i-a comandat unui arhitect să-i construiască o casă de vacanță. Ulterior, a transformat-o în restaurant, cu terasă în curtea interioară. Așa a devenit Hanul Balcan cârciumă de lux în buricul orașului, unde nu își permiteau să se desfete decât avuții vremii. 


Pe fațada imobilului se află o plachetă pe care scrie, în limbile română, engleză și franceză, că este monument istoric de la începutul secolului XX. "Hanul Balcan - construcție comercială cu curte interioară, fațade cu ornamente clasiciste". 


"Casa engleză", monument din anul 1900 
O altă clădire monument care este de vânzare la o sumă uriașă este cea cunoscută și sub numele de "Casa engleză", situată vizavi de Colegiul Național "Mihai Eminescu" din zona peninsulară, pe strada Sulmona. Clasificată drept monument categoria A, casa cuprinde 1.400 de metri pătrați construiți, 1.120 metri pătrați utili, 40 de camere, șase grupuri sanitare, finisaje exterioare din piatră naturală, acoperiș refăcut în 2009. 


"Întregul edificiu este alcătuit din piatra de talie și este construit în stil eclectic, cu elemente victoriene și de gotic venețian și cuprinde demisol, mezanin, etaj și mansardă. Are două fațade principale, formate din două părți distincte. Are o compoziție asimetrică în partea stângă, cu un balcon de colț în stil venețian, iar în dreapta o mansardă cu fronton", se arată în prezentarea de pe site-ul de imobiliare. 
Imobilul este listat la prețul de 800.000 de euro, însă necesită renovări în interior pe toate etajele, inclusiv la mansardă. 


Negocieri și pentru blocul de vizavi de Catedrală 
749.000 de euro este prețul cu care este scos la vânzare un alt monument arhitectural, situat pe strada Arhiepiscopiei, exact vizavi de Catedrala "Sfinții Petru și Pavel". 


Imobilul are curte interioară, subsol, parter și un etaj, este o construcție veche, datând din anul 1930, din cărămidă. Este format din 20 de camere, cu patru bucătării, trei băi, trei intrări, luminator și două balcoane. Tot interiorul necesită renovări, iar tâmplăria, deși nu mai este cea originală, trebuie înlocuită. 


De vânzare este și clădirea de la Grand, unul dintre primele hoteluri din Constanța. Pentru suma de 750.000 de euro se vând etajele întâi și al doilea al imobilului, cu o suprafață utilă de 800 metri pătrați, cu 400 de metri pătrați și terasă superioară de 500 metri pătrați, având o vedere panoramică asupra orașului, peninsulei și a Portului Tomis. Cele două etaje cuprind 36 de camere, opt grupuri sanitare, spații anexe, două intrări, din care una pentru mijloace auto. 


Imobilul a fost renovat în totalitate în anul 2012, atât în interior, cât și în exterior, păstrând stilul arhitectural al fațadelor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5283 secunde