Marinarii, îndemnați să își creeze propria organizație. "Jos ochelarii de cal, mobilizați echipajul de gloabe dezbinate"!

4005
12
Marinarii, îndemnați să își creeze propria organizație.
Interes major pentru seria articolelor dedicate marinarilor, publicate în edițiile online ale ziarului "Cuget Liber". Totul a pornit de la declarațiile fostului comandant de cursă lungă Stelian Ursu, care deplânge situația dramatică prin care trec mulți foști marinari cu funcții de comandă din Marina Comercială. 


Articolele "Am fost aruncați în cea mai mare mizerie socială, nu avem bani nici de medicamente!", "Impozit pe veniturile marinarilor? Prin furtună treci cu tot echipajul, nu doar cu brevetații!", "Fost comandant de navă: După 36 ani de cotizare, 23 ani efectiv pe mare - pensie 1.000 de lei fix!!!" au generat nu numai sute de comentarii, ci și idei constructive. 


Una dintre acestea, la care subscriu personal, este de fapt un îndemn adresat nebrevetaților și celor care nu au deținut funcții de conducere. Sunt marinari care au evidențiat faptul că s-a ridicat doar problema pensiilor foștilor comandanți, nu și a pensiilor lor. Da, așa este, pentru că structura respectivă a vorbit doar în numele comandanților. 


Deci, dragi marinari, sfatul meu este să vă organizați, să vă constituiți singuri un organism care să vă reprezinte interesele și care să intre în dialog cu reprezentanții ministerelor de resport, cu factorii decidenți, așa cum s-a întâmplat în cazul comandanților. 


Și vă dau un singur exemplu de organizare: Liga Militarilor Profesioniști, care, în ciuda tuturor obstacolelor, reușește cu succes să apere interesele soldatului de rând. 
Pe același model, și marinarii se pot 
organiza. Costurile legate de înființarea acestui for nu cred că ar reprezenta un impediment. Cineva dintre voi trebuie să preia inițiativa și veți vedea că, pe parcurs, mulți se vor alătura. 


Iată câteva puncte de vedere transmise de marinari:


Adrian Apostol: "Dar de ce plâng jupânii care au fost mulți ani la comanda navei cu diurna... pe care nu o mai comentez! De ce nu se plâng nebrevetații?" 


Ionel Cristea: "Îți răspund eu de ce se plâng jupânii. Cât au fost pe vapor, noi, «negrii», pentru ei eram dați la rahat, iar acum nu le convine să se alinieze cu pensia cu noi, «negrii». Probabil că au rămas cu gândul de pe vapor. Nu vor să accepte că orice cal de curse tot o gloabă ajunge". 


Constantin Radu: "LIGA NAVIGATORILOR MARITIMI PE MĂRILE ȘI OCEANELE LUMII", o ligă ce trebuie înființată cu statut de sine stătător și nu sub tutela LIGII NAVALE. Așa vom avea o putere juridică, dar și navigatorii trebuie să înțeleagă că trebuie să se alăture acestei idei". 


Nelu Damian: "Nu sunt sigur că punctul meu de vedere va fi acceptat și de «jupâni» și de «negri», pentru că îl consider a fi al unui marinar BOTEZAT CU APĂ DE MARE. Tovarăși, este timpul să recunoaștem că toți, odată ajunși la pensie, formăm același echipaj, de GLOABE DEZBINATE. Este de prisos să ne plângem de rădăcinile SLN, de alte organizații care chipurile vroiau să ne reprezinte. A fost și este doar praf în ochii noștri acoperiți de ochelarii de cal pe care i-am purtat. Nu am făcut nimic concret care să ne apere interesele și viitorul. După 89, toți au ieșit în stradă să-și ceară drepturile vitregite în perioada comunistă, mai puțin noi. De ce oare? Pentru faptul că noi, care vedeam și 2 metri sub orizont, abia mai vedeam pe unde mai călcăm, orbiți fiind de relaxarea vamală din anii imediat următori lui 89. Vă aduceți aminte că se cărau bunurile admise legat la intrarea în țară, cu remorca, că 4 baxuri de țigări era limita maximă admisă? Toate astea ne dădeau impresia că am câștigat și, visători fiind, credeam că România este țara laptelui și a mierii... așa, ca toată lumea bună și credulă, fără să realizăm că dușmanii noștri de odinioară, Miliția și Securitatea, lucrau și ne lucrau braț la braț cu noi. Ăștia am fost noi atunci, Armăsarii, cu sau fără brevete. Sigur a venit timpul să mobilizăm acest echipaj de gloabe dezbinate și să vedem ce este de făcut pentru «jupâni» și «negri», este timpul să dăm jos ochelarii pe care-i menționam, și dacă nu reușim, pune-ți mâna pe umărul celui din față și urmează-l. O parte din colegii noștri se mișcă și se pare că în direcția bună, hai să-i sprijinim, poate va răsări soarele și la noi". 


XXX 


"Sistemul pensiilor publice bazate pe punctaj ne-a aruncat în cea mai mare mizerie socială, fără posibilități de supraviețuire, nici chiar medicamentele necesare nu le putem procura!". 


Aceasta este declarația terifiantă a comandantul de cursă lungă Stelian Ursu, făcută în timpul întrunii de la București, la care au participat o delegație a Ligii Navale Române, alcătuită din comandanții de nave maritime Stelian Ursu, Mircea Bulgăr și Cherim Nejmedin, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale și deputatul George Vișan. 


Subiectul discuțiilor a fost revizuirea legislației pensiilor în domeniul naval, precum și promovarea unei inițiative legislative în vederea reparării unei inechități produse personalului navigant maritim care a efectuat serviciul numai pe navele comerciale aflate sub pavilion românesc. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
SI EU SUNT NAVIGATOR
20 decembrie 2017
ORGANIZATIE

IMI PARE NESPUS DE RAU DE CEEA CE S-A INTAMPLAT INAINTE DE 1989....CU SALARIILE DVS ,DAR,SISTEMUL DE PENSII BAZAT PE CONTRIBUTIVITATE ESTE CEA MAI BUNA SOLUTIE ...!PROBLEMA ESTE DE CE SUNT PENSII SPECIALE ....???ACOLO TREBUIE TAIAT IN CARNE VIE !

Comandant
20 decembrie 2017
Negrii

Faptul ca se auto-intituleaza 'negrii' arata cel putin lipsa de unor nebrevetati de caracter ca sa nu zic prostie de-a binelea ! Pai cine nu te lasa domnule nebrevetat sa înveti carte si sa devii brevetat ?!? Sa-ti iei si dumneata responsabilitati adevarate si nu sa stati doar cu botu'n sticla si sa manaco kkt pe la toate colturile ? In rest, pensii decente si anumite facilitati ar fi normal sa existe pentru absolut tot personalul navigant. Dar astea au fost conditiile si inainte si dupa '89. Trebuiau puse bazele unei recunoasteri conform gradului de uzura si periculozitate conform acestei meserii doar ca asta se face cand tara are si flota, ori noi nu mai avem nici nave si nici facilitati ! Asa ca...scapa cine poate, din pacate...

unu'
20 decembrie 2017
apropo...

subsemnatul, are mai mult de 16 ani in comerciala, maritim... daca ma gandesc obiectiv, cred ca nu e mare diferenta intre betiile nebrevetatilor si ale jupanilor, cel putin atat cat a fost navrom,romline,petromin.... ca la straini, nu prea isi permitea tata mare excese...deci, ciocu mic sefu, ca macane :))

Constantin
20 decembrie 2017
delegatia

Daca suntem uniti BREVETATI si NEBREVETATI vom reusi...! Echipajele unite , bine sudate au avut nave ingrijite si cu rezultate bune din toate punctele de vedere...! Daca ne vom adresa cuvinte nepotrivite ,cred ca nu este bine...! Va rog urmariti pagina LIGA NAVIGATORILOR MARITIMI PE MARILE SI OCEANELE LUMII ...liga ce trebuie infintata cu statut de sine statator,cu responsabilitate juridica si nu sub tutela LIGI NAVALE care ii include numai pe Marinarii din marina militara care nu ne prea agreaza pe noi civili decat sa le platim taxa de membru...dar nu ne ajuta cu nimic....!

Varvara
21 decembrie 2017
Articol

Cred ca un partid al pensionarilor cu reprezentativitate in Parlament si guvern va fi foarte eficient. Si ca sa faci un partid nu e mare lucru. Voturile vor veni de la toti nvigatorii si familiile lor. Numai acolo se poate discuta de pansii speciale pentru navigatori, indiferent cand ai navigat, indiferent cat ai cotizat sau daca ai cotizat, sa ai o pensie decenta ca navigator, brevetat sau nebrevetat. Altfel, organizatii si asociatii din astea de bloc sau de conjunctura vor fi un esec total. Cum sa ii convingi pe cei de la putere? doar daca esti la putere.

Cernatescu Daniel- sef mec pensionar
21 decembrie 2017
Politica

Excelenta idee. Un partid ar fi extraordinar. Imi ofer candidatura sa va reprezint cu mandat exact asa cum vrea fiecare.

Vasile
21 decembrie 2017
interes

Hai mai, ne lasati cu interesul? Ce inreres sa fie pentru o mana de oanemi care le-a placut sa aiba bani dar nu sa dea la sistemul de pensii. Acu vor recalculare . In functie de ce? Sa fim serioasi. Nu vor face nimic. Baza e sa cotizezi daca vrei pensie. Romanii trebuie sa lupte contra favorurilor si pomenilor. Numai asa ne vom face bine.

Panci Petru
21 decembrie 2017
Si cei de la IPO

Cu noi de IPO si au batut joc sa nu vorbim nu ambarcare nici un spor lucrat 6 ore cu 6 descarcat nava in 3 zile in plina mare la fel decarbonizari ...ar tebui si reprezentanti IPO ! Tot respectul dom.comandat Albu !!

Panci Petru
21 decembrie 2017
Si cei de la IPO

Cu noi de IPO si au batut joc sa nu vorbim nu ambarcare nici un spor lucrat 6 ore cu 6 descarcat nava in 3 zile in plina mare la fel decarbonizari ...ar tebui si reprezentanti IPO ! Tot respectul dom.comandat Albu !!

marinar la Histria
21 decembrie 2017
pensie

Păi sa ne spuna domn jurnalist de la Cuget Liber de ce a Histria Bosanceanu nu ne plateste contributiile la pensie ? Ce vom face noi astia care lucram acum la Histria Shipmanagement, suntem angajați în România si lucram pe navele unui roman, ce pensie vin avea în câțiva ani cand ne vine vremea de pensionare? Unde este acel MLC si contributiile noastre? Sa vorbeasca si. Mihalache si despre acest subiect daca e tare.

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5831 secunde