Mămicile cer schimbarea Legii Adopțiilor

532
1
Mămicile cer schimbarea Legii Adopțiilor - fotofondadoptii-1454348130.jpg

Articole de la același autor

r Femeile, invitate să semneze o petiție online

Sute de copii se află, în prezent, în plasament sau în diferite centre de îngrijire din cadrul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. În tot acest timp, alte sute de familii așteaptă să primească avizul pentru a putea lua acasă un copil, pentru a-i oferi o familie și dragostea pe care o merită.

Deși modificată destul de recent, Legea Adopțiilor este încă descurajantă pentru cei care vor să adopte un copil. Procedurile sunt extrem de greoaie, documentele sunt extrem de stufoase, iar dramele care se petrec dincolo de toată hârțogăraia distrug destinele micuților, dar și ale celor care vor să le ofere un cămin.

Mămicile constănțene sunt hotărâte să schimbe Legea Adopțiilor. Femeile fac apel la toți cei care vor să se implice să semneze Petiția "Schimbați Legea Adopțiilor, nu mai vrem copii abandonați!". "Pentru că nu mai vrem să vedem copii abandonați în spital, copii chinuiți, haideți să ne unim în a deveni vocea lor. Să începem prin a semna și distribui petiția… și, apoi, să încercăm să facem un eveniment național prin care să cerem plasarea acestor copii în familii, în regim de urgență! Dacă oamenii au ieșit în stradă pentru copiii din Norvegia, haideți să îi facem să iasă și pentru cei de aici!", scriu mămicile pe un grup de pe Facebook.

În conținutul petiției se cere o lege corectă și eficientă a adopțiilor în România. "Vrem ca un copil, odată ce este evident părăsit de părinți, să poată fi adoptat urgent de către cei care și-l doresc și îl pot crește, indiferent că sunt români sau străini. Vrem ca un Tribunal dedicat problemelor copilului să existe în fiecare județ al țării. Vrem ca instituțiile care se ocupă de problemele copiilor părăsiți de părinți, indiferent că sunt de stat sau private, să pună în prim plan copilul, dezvoltarea sa armonioasă, echilibrul său emoțional și psihologic. Vrem transparență în procesul de adopție și simplificarea sa la maximum, în beneficiul copilului de adoptat și al părinților adoptatori. Vrem ca niciun copil ce poate sta într-o familie adevărată să nu mai stea în centrele de plasament", se arată în textul petiției.

Statistici rușinoase

Deși Constanța se află în topul județelor cu cei mai mulți copii adoptați în anul 2014, cifrele făcute publice de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție sunt aproape rușinoase. Astfel, pe parcursul anului 2014, 821 copii au fost înfiați în țară și alți 13 în străinătate. Astfel, se pare că în municipiul București au fost încheiate cele mai multe adopții - 55, în județul Prahova - 43, în județul Dolj - 36, în Brașov - 34 și în județele Bihor și Constanța - 33. Asta în timp ce peste 4.000 de copii din toată țara sunt declarați adoptabili și 1.700 de familii sunt atestate să adopte. Cei mai mulți copii declarați adoptabili, adică 2.140, au între 7 și 13 ani, 1.063 au între 3 și 6 ani, 548 au între 0 și 2 ani, iar 309 au între 14 și 17 ani.

Proceduri greoaie

În prezent, Legea adopțiilor este foarte restrictivă, procedurile standard ajungând să dureze chiar și aproape doi ani de zile. "Pentru copiii intrați în sistemul de protecție se prioritizează menținerea legăturilor cu familia biologică și lărgită și numai în cazul în care aceștia declară în scris că nu își doresc reintegrarea copilului, abia atunci copilul poate fi declarat adoptabil și se poate demara deschiderea procedurii de adopție. Timpul de adopție al unui copil poate fi redus prin declararea acestuia ca fiind adoptabil într-un timp cât mai scurt, precum și disponibilitatea familiilor atestate de a accepta și copii din categoria celor grei adoptabili", explică purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Onea.

Comentează știrea

felicia
2 februarie 2016
adoptie

un copil adoptat este un copil iubit si mult dorit, cea care a nascut sa nu mai plece din spital fara certificat de nastere pentru copil sau declaratie de renuntare la notar!!!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Februarie 2015
Stire din Social : Lungul drum al adopției
Vineri, 19 Septembrie 2014
Stire din Social : LEGEA ADOPȚIILOR, SIMPLIFICATĂ
Pagina a fost generata in 1.8658 secunde