Maidanezii revin în forță, în Constanța. Haite de câini au pus stăpânire pe oraș

3732
7

Articole de la același autor

Problema maidanezilor pare scăpată de sub control, la Constanța. Zilnic, cel puțin doi, trei constănțeni ajung la spital mușcați de câinii fără stăpân care mișună prin oraș. Sunt din ce în ce mai mulți și unii au devenit agresivi. 


Autoritățile locale cunosc problema, însă încă nu au o soluție. Au fost lansate procedurile pentru reparația adăpostului și pentru contractarea de medici pentru sterilizarea câinilor comunitari, dar acestea ar putea dura luni de zile. Timp în care maidanezii vor ajunge să facă legea în oraș.


Temutele patrupede s-au înmulțit vizibil în ultimele luni și umblă în haite, mai ales că sunt în perioada de împerechere. Pot fi văzute în cartiere, în centrul orașului, în apropierea școlilor și grădinițelor și chiar și în parcuri. O cititoare ne-a semnalat la începutul acestei săptămâni că o astfel de haită își face veacul în parcul din cartierul Poarta 6, chiar în apropierea leagănelor unde stau copiii. "Sunt foarte mulți, sunt agitați și par periculoși. Ce este acolo, parcul copoilor sau al copiilor?", ne-a povestit femeia.


Din păcate, astfel de scene pot fi surprise în multe zone ale orașului. Și în Inel II sunt foarte mulți maidanezi, mai ales în zona ghenelor, unde găsesc cu ușurință de mâncare. Dar mai toți maidanezii din oraș o duc bine pentru că întotdeauna se gă-sesc persoane care să-i hrănească. Pe malul portului, în urmă cu câteva zile, o haită de câini mânca de zor oase și carne de pui crude, oferite cu toată mărinimia de către angajata unui fast-food din zonă. Dincolo de modul incorect prin care angajații scapă de resturile animale, contrar legislației în vigoare, atitudinea aceasta nu este una de lăudat pentru că există riscul ca patrupezii să devină și mai agresivi.


Mii de constănțeni în colții maidanezilor
De altfel, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr. Stela Halichidis, s-a arătat îngrijorat de numărul mare de pacienți mușcați de câini, înregistrați în ultima perioadă. Și, din păcate, foarte mulți prezentau plăgi foarte grave. Anul trecut, 1.377 de persoane s-au prezentat la spital cu răni provocate de animale, cele mai multe fiind mușcate de câini.


Decebal Făgădău: "Avem ce am semănat" 
Primarul Decebal Făgădău recu-noaște că s-a întârziat prea mult cu deciziile în ce privește soarta maida-nezilor în Constanța, dar spune că nici nu poate face toate lucrurile deodată. "Pentru a angaja personal, pentru a înzestra un asemenea serviciu de ecarisaj, ai nevoie de timp. În momentul în care am propus achiziționarea unui serviciu extern de ecarisaj, au fost luări de poziție. Or, atâta vreme cât am dezbătut prea mult și nu am putut face nici angajările, nici dotările pe de-o parte, iar pe de altă parte, ne opunem încheierii unui contract cu un prestator extern pentru situații de urgență, acum avem ce am semănat. Evident că voi remedia această situație, pentru că voi merge în paralel și cu achiziția serviciului până când vom construi serviciul funcțional și cu popularea biroului respectiv și cu înzestrarea lui. După aceea, lucrurile trebuie să fie separate. Municipalitatea să se ocupe de supervizarea activității și de adăpostul existent ce va fi modernizat, dar și de construirea noului adăpost. Trebuie să înțeleagă toată lumea că pentru asta trebuie să avem cu cine, să avem buget și să parcurgem toate procedurile legale de achiziție. De asemenea, vom externaliza partea de capturare și transport. În momentul de față, adăpostul de câini funcționează cu voluntari, cărora le mulțumesc și le voi mulțumi ori de câte ori voi avea ocazia", a explicat edilul.


Adăpost nou pe strada Caraiman
Potrivit acestuia, pentru funcționarea serviciului de ecarisaj este necesară angajarea a 15 persoane, inclusiv medici veterinari și îngrijitori. Totodată, ca și investiție va fi nevoie de extinderea și modernizarea adăpostului deja existent, care are 400 de locuri, sau amenajarea unuia mai mare. De asemenea, se va amenaja și dota un cabinet veterinar cu aparatură modernă. În plus, se vor achiziționa două autoutilitare pentru transportul câinilor fără stăpân. De asemenea, pe strada Caraiman va fi construit un alt adăpost pentru câinii fără stăpân.


Comentează știrea

Peda-gogu
22 februarie 2017
Avem ce ați semănat !

Bai Fagadaule, de când ai devenit primar, nu faci altceva decât să promiți și sa te plângi de situația orașului. Ai fost 8 ani viceprimar și acum arunci vina pe toată lumea , numai tu postezi în mielușel, dar cu blana de lup.Ai fost părtaș la distrugerea orașului : cazinoul în paragină, parcul arheologic și Tabacărie , la fel, autorizații de construcție abuzive și distrugerea spațiilor verzi, maidane cu sutele etc.Ăsta este ce ați semănat VOI !

Constantin
22 februarie 2017
Sa luam atitudine!

Starea orasului este grava! Trebuie sa iesim in strada si sa cerem demisia acestui incompetent primar! Sa ne adunam in fata primariei si sa protestam pasnic pana cand acest impotent isi v-a depune mandatul. Constanta s-a degradat alarmant si risca sa devina un oras lipsit de viitor! Dizolvarea consiliului local si demisia primarului sunt vitale pentru acest oras! Situatia nu mai poate continua asa!!!... Avem dreptul la viata, sanatate, educatie si munca!!!

Cetatean
22 februarie 2017
marioneta

"Trebuie să înțeleagă toată lumea că pentru asta trebuie să avem cu cine, să avem buget și să parcurgem toate procedurile legale de achiziție." De asta sunteti acolo dvs, sa va asigurati ca aveti cu cine si cu ce. Sau asteptati solutia de la altcineva? Atunci puneti pe acela primar in locul dvs.

Vlad
22 februarie 2017
Pe ce maini a ajuns Constanta...!!!?

De acord cu Peda-Gogu si Constantin! Constantenii se plang ca orasul a ajuns o ruina de cand psd-istii sunt la carma primariei, iar primarul Fagadau este preocupat de soarta maidanezilor, sa le faca noi adaposturi, sa-l modernizeze pe cel existent, poate sa le puna cainilor si televizoare color, ca sa nu se plictiseasca! Hai ca este de rasul ...curcilor!! Cum mama naibii, pe vremuri hingherii ii adunau de pe strazi si nimeni nu mai comenta iar oamenii nu mai ajungeau la spital muscati de caini infometati? De ce acum se tergiverseaza rezolvarea maidanezilor? Pentru cateva ONG-uri care se lauda ca sunt aparatori ai animalelor dar traiesc cu bani de la buget fara sa faca ceva pentru comunitate? Cat de utila pentru comunitate este activitatea lor? Ce poate face comunitatea cu banii cheltuiti aiurea cu aceste animale fara stapan care ne ameninta sanatatea? Cu banii acestia se pot renova spitale, scoli, gradinite si s-ar crea si locuri de munca ( pentru cei care vor sa munceasca, nu pentru cei care cersesc!). Dle Fagadau (...care fagaduieste mult...!), ar fi mai util sa va preocupati mai mult de starea orasului, sa nu mai aprobati proiecte de hipermarketuri pe locurile unde se pot face parcuri sau blocuri de locuinte, cu parcari si utilitati (vezi Lido la fostul Dobrogea, langa Kaufland, sau noul proiect pe locul fostei RATC).

emic boc
22 februarie 2017
votați mișcare poPULAra

Vedeți ce a-ți pățit dacă nu a-ți votat miscarea poPULAră???

mircea
22 februarie 2017
pulitar

iar revine perghaita cu articolele ei de rahat.. bai, bak, ce dracu o tii acolo

Legea lui Ionut
22 februarie 2017
A fost odata ca niciodata

Locuiesc la actuala adresa de 35 de ani.Nu am avut caini sub geamul apartamentului meu pana anul trecut.Exista in schimb o haita de 7-10 maidanezi in apropiere,la o distanta de 100 m.Latrau cainii acolo toata noaptea ca la stana cand vine ursul. Pentru ca fiecare spatiu verde trebuia ocupat de maidanezi,2-3 vecini au adus un mascul tanar sub geamul meu.Este un spatiu verde curat,cu flori si ideal pentru crescut caini,cam de 200 mp.Peste 2-3 luni au adus o catea tanara.Au amenajat un cotet pentru ca noua lege le-a dat voie si pentru ca Fagadau se face ca nu vede nimic.Fagadau nu actioneaza decat la reclamatii scrise cu nume si prenume,cu adresa,cu numar de inregistrare.Iar politia nu intervine niciodata daca nu vede bataie intre vecini,sange pe pereti,cutite sau cel putin un cap spart,un SMURD,o mana rupta,acolo,ceva.Pentru ca eu am evitat sa-mi sparga capul,iubaretii de caini au prins curaj.In toamna trecuta cateaua a fatat 8 catelusi.A fost sarbatoare in cartier,o veselie,a fost festival ca la Venetia.Veneau iubaretii de animale din tot cartierul.Erau insotiti de cainii lor de casa.Veneau ca sa le arate catelusii abia nascuti.....Uite catelusul,Bubi...pup...! ...Vezi catelusul Bubi ?,Uite ,asa erai tu mic...pup.. !.Toti erau mandri de isprava catelei de sub geamul meu.Legi,Lege ? Acordul vecinilor ? Castrare ? Doctor veterinar ? Sanepid ? Acte, Aprobari....?? Hai sictir....! Aici e Romania,pipi pe legi ! Catelusii au crescut ca in puf.Zilnic erau vizitati de o crescatoare de caini.Li se aduceau laptic,apoi mancare si apa de trei ori pe zi.Fiecare catelus avea farfuriuta lui,canuta lui,lingurita lui,furculita lui,doctoriile lui.Uneori ingrijitoarea stergea catelusii la cur cu un servetel si apoi il arunca pe jos.Le punea picaturi in ochi,in nas,le facea poze.Hartiile si pungile din plastic erau imprastiate de vant peste tot.La primavara vreau flori.In final mi s-a spus ca animalele sunt de vanzare,pe internet.Uite afaceri cu cani sub nasul Primariei.Cineva are interesul sa inmulteasca cainii in strada,poate chiar Primaria. Ai auzit Fagadaule ? Mama ta de primar ratat !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7278 secunde