Magistralele CET, preluate de administrația locală. Vor scăpa constănțenii de plata pierderilor?

3042
Magistralele CET, preluate de administrația locală. Vor scăpa constănțenii de plata pierderilor? - cet3-1566499876.jpg

Articole de la același autor

Primarul Decebal Făgădău i-a convocat, ieri, pe consilierii locali din Constanța la o ședință extraordinară pentru a supune din nou la vot proiectul privind preluarea magistralelor CET în vederea redimensionării și modernizării cu bani europeni, modernizare ce ar reduce pierderile pe care tot constănțenii le plătesc de ani de zile. Reamintim că acest proiect a mai fost supus la vot și în ședința din data de 14 august, însă liberalii au votat împotrivă, motiv pentru care proiectul nu a trecut. 


Proiectul vizează aprobarea cumpărării rețelei de transport primar de la Electrocentrale Constanța, societate a Ministerului Energiei aflată în insolvență, cu suma de două milioane de lei, pentru a putea accesa proiecte cu fonduri structurale în valoare de 65 de milioane de euro. 


"Avem termen până la sfârșitul lunii septembrie să depunem un proiect pentru accesarea fondurilor europene în vederea redimensionării și modernizării rețelei de transport a agentului termic", a spus, săptămâna trecută, primarul Decebal Făgădău. 
Dar, liberalii nu s-au lăsat atunci înduplecați și au picat proiectul la vot. Între timp, au revenit la intenții mai bune și au transmis, înainte de ședință, un comunicat de presă, prin intermediul căruia și-au anunțat intenția de a vota proiectul, însă cu o condiție. 
"Consilierii locali PNL Constanța vor participa astăzi (n.r. - ieri) atât la întâlnirea informală, cât și la ședința extraordinară a Consiliului Local convocată de primarul municipiului, care are pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea cumpărării rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța SA. Problema încălzirii este extrem de importantă pentru Constanța și noi o vom trata cu maximă atenție. De aceea, condiția ca proiectul inițiat de Decebal Făgădău să primească votul liberalilor este ca documentul să conțină un amendament formulat de consilierii PNL și care va fi depus și citit în cadrul ședinței extraordinare. Scopul amendamentului este de a ne asigura că proiectul de reabilitare a rețelei de termoficare a orașului va fi implementat", a transmis liderul consilierilor locali PNL Constanța, Adriana Arghirescu. 


Actuala rețea, generatoare de pierderi 
La ședința de ieri, au fost prezenți 25 de consilieri locali. Și așa cum anunțaseră, liberalii au propus un amendament astfel: "Se mandatează primarul ca, în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de hotărâre, să prezinte Consiliului Local planul de acțiuni privind modernizarea rețelei de transport agent termic achiziționată, impactul bugetar și resursele umane implicate". 
De asemenea, și PSD a avut un amendament în sensul că "odată cu transmiterea rețelei de transport a energiei termice ca urmare a cumpărării, va fi preluat și studiul de fezabilitate actualizat întocmit pentru beneficiarul Electrocentrale Constanța SA în cadrul obiectivului de investiții «Reabilitarea rețelelor de transport primar a energiei termice prin înlocuirea conductelor existente cu conducte preizolate și introducerea unui sistem de monitorizare»".   


Așadar, dacă data trecută au existat fel și fel de discuții pe marginea acestui subiect, de această dată, proiectul a trecut fără probleme de votul liberalilor. 


După ședință, primarul Decebal Făgădău a spus că estimează că preluarea ar dura aproximativ 45 de zile. 


"Este o rețea generatoare de pierderi. Constănțenii suferă din această cauză. Mi s-a părut necesar să preluăm aceste magistrale. Pasul următor va consta în înființarea unei societăți, apoi, firma aceasta va face angajări. În maximum 45 de zile, sperăm să înființăm această companie, însă este un subiect extrem de tehnic și important. După aceea, consilierii locali vor supune la vot cele două scenarii care au în vedere înființarea acestei companii. De aceste scenarii se vor ocupa specialiștii, pentru că nu facem politică. În situația în care proiectul cu fonduri europene va fi aprobat, acesta va fi aplicat până în 2022, maximum 2023, însă în mai multe etape", a declarat primarul Decebal Făgădău. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4155 secunde