Lumea post-coronavirus va fi diferită! Noile măsuri de control pot fi favorabile dictaturilor

de Cuget Liber Miercuri, 01 Aprilie 2020 227


Lumea post-coronavirus va fi diferită, mult mai digitalizată și cu mai multe riscuri, anticipează secretarul general al ONU Antonio Guterres într-un interviu telefonic publicat miercuri de agenția EFE și în care a cerut crearea unor mecanisme de control social astfel încât măsurile de combatere a COVID-19 să nu fie căi favorabile dictaturilor, conform digi24.ro.


„Este clar că asistăm la o digitalizare masivă a relațiilor umane odată cu criza și aceasta va avea un impact inevitabil (...) Viitorul va fi mult mai digital decât trecutul. Aceasta va da un impuls enorm inteligenței artificiale, dezvoltării tuturor activităților din spațiul cibernetic”, estimează Guterres.


Această evoluție este însoțită și de riscuri, notează el, remarcându-l în special pe acela ca „această boală să creeze mecanisme de control ale societății care să poată ajuta dictaturile, ceea ce desigur va trebui să reușim să evităm în viitor”.


Ca probabil unic element pozitiv al actualelor măsuri de izolare și de reducere a activității economice Guterres a remarcat scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, notând însă că nu virusul este cel care va rezolva problema poluării, ci o dezvoltare sustenabilă care să țină cont de țintele fixate în materie de schimbări climatice.


El se arată preocupat în special de țările slab dezvoltate, cum sunt cele africane, care deocamdată nu au fost afectate semnificativ de pandemie, dar situația s-ar putea schimba și insistă ca statele dezvoltate din nord și care dispun de resurse, deși sunt cele mai afectate de pandemie, să manifeste „solidaritate” față pe cele din sud.
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei