LEPTOSPIROZA A LUAT O VIAȚĂ / "Alții au făcut boala după ce au băut bere la cutie"

916
LEPTOSPIROZA A LUAT O VIAȚĂ /

Articole recomandate

Primul caz letal de leptospiroza din acest an s-a înregistrat la Iași.


Un pacient de 58 de ani a murit la spitalul de Boli Infecțioase, la trei zile dupa internare, transmite Realitatea TV.

Bărbatul lucra ca muncitor și a luat boala, cel mai probabil, după ce a igienizat subsolul unui bloc, zonă contaminată cu dejecții de șobolani.

Leptospiroza este o boală periculoasă, ce poate fi fatală. Microorganismul care o provoacă ajunge în apă prin intermediul șobolanilor și prin dejecții.


Ce spune medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook


Redăm postarea intergrală


"Primul caz letal de leptospiroză din acest an s-a înregistrat azi la Iași. Un pacient de 58 de ani a ajuns spital în stare critică după ce a coborât într-un subsol contaminat cu dejecții de șobolan. Nu a mai putut fi salvat. Sunt deja două cazuri grave de leptospiroză tratate la Iași în doar o lună. Alții au făcut boala după ce au băut bere la cutie.

Oricine poate face această boală. Atenție la moartea din canalizare! 10 lucruri de știut despre leptospiroză.

1. Este o boală infecțioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbații sunt mai frecvent afectați.

2. Incidența este în creștere. Se raportau 2,5 la 100000 de locuitori.

3. Sunt tot mai multe cazuri recreaționale- datorate înotului sau mersului deculț în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în țări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunțat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăștinos.

4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.

5. Rezervorul natutal de infecție e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice și domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (șobolani și șoareci) dar și câinii, păsările, peștii și pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.

6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed și apa călduță și stagnantă dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată și de UV.

7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă dar rară.

8. Debutul este brusc – pseudogripal- cu frison, febră, cefalee, mialgii- după o perioadă de incubație de 2-20 de zile.

9. Evoluează în 2 faze: septicemică și organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupții cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături însoțite sau nu de icter). În faza organică reapare febra și se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evulează spre insuficiență hepato-renală cu mortalitate crescută.

10. Spitalizarea și izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializa.

Atenție:

1. Oricine poate face boala.

2. Nu vă expuneți inutil la risc. Evitați înotul și sporturile nautice sau mersul desculț în zone cu ape poluate de dejecțiile animalelor.

3. Purtați echipamente de protecție, cizme de cauciuc și mănuși, atunci când mergeți în zone de risc.

4. Leziunile cutanate trebuie tratate și pansate cu materiale impermeabile.

5. Spălați corect mâinile după contactul cu animale.

6. Apele poluate vor fi dezinfectate prin clorinare.

7. Apa de băut suspectă a fi contaminată se va consuma doar fiartă

8. Dezinfecția ustensilelor se poate face cu soluție de 2% hidroxid de sodiu.

9. NU amânați consultul medical atunci când observați apariția unor simptome după ce ați venit în contact cu apa, solul sau alimentele cu potențial crescut de contaminare.

10. Spitalizarea și izolarea sunt obligatorii."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7214 secunde