Legea pumnului pentru sute de suflete inocente! Cicatricile rămân pentru totdeauna!

359
Legea pumnului pentru sute de suflete inocente! Cicatricile rămân pentru totdeauna! - fondsutecopiivictimeviolenta-1575066950.jpg

Articole de la același autor

Sute de cazuri de violență domestică sunt înregistrate, an de an, la nivelul județului Constanța. În cele mai multe dintre acestea, victime sunt copiii. Fie că sunt bătuți, neglijați sau maltratați psihic sau chiar abuzați sexual, urmările oricărei forme de violență rămân pe viață!


Statisticile înregistrate la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța privind fenomenul violenței în familie sunt de natură să îngrijoreze. De exemplu, numai în primele trei luni ale lui 2019, în județul Constanța au fost înregistrate 319 cazuri de violență domestică, iar în majoritatea cazurilor – 286 de situații – victimele au fost minore. "În 80 de cazuri au fost minori cu vârste între 14 și 17 ani, în 58 de cazuri au fost minori cu vârste între 10 și 13 ani, în 43 de cazuri au fost copii între 7 și 9 ani, iar în 14 cazuri, copii sub vârsta de 1 an", a detaliat Oana Manoilă, purtător de cuvânt al DGASPC Constanța.


În cele mai multe dintre cazuri, violența în familia s-a manifestat sub forma neglijării. Astfel, în 168 dintre cazuri, asistenții sociali au constatat că minorii nu erau trimiși la școală, nu trăiau în condiții decente și, adeseori, ajungeau pe stradă, fie pentru a cerși, fie pentru a comite alte fapte ilegale. În aproximativ 100 de cazuri, copiii au fost abuzați fizic, în alte 29 de cazuri au fost victimele abuzului sexual, iar în 21 de cazuri au fost abuzați psihic. 


"În aproximativ 280 dintre cazurile de violență, victimele sau rudele acestora au făcut demersurile legale: au fost obținute 30 de certificate medico-legale, au fost făcute 70 de plângeri la poliție, iar în 30 de cazuri s-a obținut evacuarea agresorilor", mai arată statistica DGASPC Constanța. 


În majoritatea cazurilor, sărăcia își spune cuvântul în abuzuri. Și, după cum constată specialiștii, părerea părinților că "un copil bun este cel care își ascultă întotdeauna părinții". Iar atunci când nu este "ascultător", ajunge "un copil rău", care poate fi educat doar prin bătaie. Proverbialul "Eu te-am făcut, eu te omor!" încă face victime...
"În general, se întâmplă astfel în cazul persoanelor din mediul rural, care au un nivel gimnazial sau profesional de educație, cu venituri minime pe economie", arată și reprezentanții Asociației "Salvați Copiii". 


Abuzul, de orice formă, are urmări pe toată viața 
Ceea ce nu iau în calcul părinții abuzatori, însă, atrag atenția specialiștii, este faptul că abuzul, indiferent de forma lui, duce la dezechilibre, atât în copilărie, cât și ulterior în viața de adult. "Abuzul fizic duce frecvent la instalarea unor comportamente agresive, probleme emoționale și de comportament, la dificultăți în învățare și de diminuare a performanțelor. Abuzul emoțional are consecințe pe termen lung, mai ales asupra dezvoltării copilului, sănătății lui mintale și stimei de sine. Abuzul sexual este recunoscut prin comportamente autoagresive, depresii, pierderea stimei de sine și comportament sexual inadecvat vârstei copilului. Severitatea impactului este cu atât mai mare cu cât abuzul are o durată și intensitate mai mari, cu cât copilul este mai mare ca vârstă, dacă există o componentă de premeditate, amenințare, sadism. Neglijarea severă, mai ales o copiilor de vârstă mică, afectează major creșterea și dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului, iar cazurile extreme pot duce la spitalizare, instalarea unei dizabilități sau decesul copilului", au arătat reprezentanții "Salvați Copii". 


Pentru a veni în ajutorul victimelor, la nivelul DGASPC Constanța a fost pusă la dispoziție o Linie Verde – 0341.921, care funcționează non-stop și gratuit, unde pot trimite sesizări atât cei care sunt victime ale abuzurilor, cât și persoanele care au cunoștință de astfel de situații.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4458 secunde