Legea pensiilor, votată la Senat. Proiectul merge la Camera Deputaților

196
Legea pensiilor, votată la Senat. Proiectul merge la Camera Deputaților - talonpensie456786123120091556500-1543304890.jpg

Articole recomandate

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. S-au înregistrat 81 de voturi ''pentru'', 12 ''împotrivă'' și 8 abțineri.


UPDATE: Senatul a votat, luni, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.


Plenul Senatului și-a însușit raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru muncă. Amendamentele adoptate, inițiate de PNL și UDMR, nu au fost de fond. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie și susținute de unii inițiatori pe parcursul a două ore nu a fost adoptat de plen.


Proiectul de lege va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.


Dezbaterile asupra proiectului de lege au început miercurea trecută, în plen, senatorii urmând să finalizeze azi dezbaterile și să se exprime prin vot asupra proiectului. Conform votului, 81 de senatori au fost pentru, în timp de 12 au fost împotrivă. Alți 8 parlamentari s-au abținut de la vot.


Sper ca astăzi (luni - n.r.) să aibă majoritatea garantată în Senat", a declarat Liviu Dragnea, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PSD care a avut loc luni la Parlament.


Întrebat de ce a fost amânat votul asupra legii și dacă partidul a pierdut majoritatea în Senat, liderul PSD a răspuns: "Am avut probleme că unii au fost plecați. Mari probleme".


Pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului figurează proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Inițiativa, înregistrată în procedură de urgență, a fost amânată în două rânduri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum.


Cu toate că au votat alte inițiative legislative, Senatul nu a putut dezbate și vota, în ședința din 19 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din cauza lipsei de cvorum. După o ședință de consultări a liderilor de grup, în plen au fost înregistrați ca fiind prezenți doar 27, număr insuficient pentru continuare lucrărilor. Același lucru s-a întâmplat și la ședința de plen a Senatului din data de 21 noiembrie. După votul asupra mai multe proiecte de lege, forul superior nu a întrunit din nou cvoruml necesar pentru a vota Legea pensiilor.


Prin urmare, inițiativa a fost amânată în două rânduri la votul în Senat, care este primă Cameră sesizată pe proiect.


Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, în urmă cu două săptămâni, un raport de admitere cu amendamente la proiectul legislativ privind sistemul public de pensii. Raportul a fost adoptat cu 6 voturi "pentru" și 3 abțineri.


Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, afirma că Legea pensiilor va intra săptămâna viitoare în Comisia de muncă senatorială, adăugând că speră că nu vor fi făcute foarte multe amendamente. "Dacă vor fi făcute și alte amendamente, eu garantez că legea devine inaplicabilă, pentru că niciun guvern nu poate să-și asume o sumă mai mare decât cea pe care am trecut-o noi", susține Vasilescu, menționând că efortul cel mai mare va fi în 2020, când punctul de pensie va crește semnificativ.


"Cea mai mare creștere este în 2020, adică este pe mandatul nostru. Dublarea pensiilor înseamnă anul 2020, pe mandatul nostru. Am promis această dublare a pensiilor, asta se întâmplă în timpul mandatului nostru. În anul 2021 doar se aplică noua formulă. Sigur că și din acea nouă formulă mai sunt niște creșteri pe pensii, dar efortul cel mai mare este făcut în anul 2020, pentru că urcăm de la un punct de pensie, anul acesta este 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, în 2020 deja vorbim de 1.775 de lei punctul de pensie. Dacă ne raportăm la anul 2016, luna decembrie, când noi am venit la guvernare și aveam un punct de pensie de 871, după cum vedeți, este o dublare în interiorul mandatului nostru a punctului de pensie", a afirmat Olguța Vasilescu.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4202 secunde