Legea pensiilor. Cum se calculează noua pensie minimă și cine sunt beneficiarii

1077
Legea pensiilor. Cum se calculează noua pensie minimă și cine sunt beneficiarii - 20pensieshutterstock262471361605-1565246526.jpg
Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări în sistemul de pensii cât și în modul de calcul al pensiilor și nu numai.


LEGEA PENSIILOR. Una dintre modificările importante este modul de acordare și de calculare a pensiei minime.

Noua lege spune că cei cu o vechime de minimum 15 ani vor primi 45% din slariul minim brut pe țară. La această sumă se adaugă câte 1% pentru fiecare an în plus la vechime.

La această oră, pensionarii care au o vechime între 10 și 15 ani, primesc numai 40% din salariul minim brut pe economie, aceștia beneficiind și ei câte 1% adăugat pentru fiecare an de vechime în plus.

"Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie", se spune în noua Lege a pensiilor.

Pensiile mici vor fi suplimentate. Ce spun noile prevederi

Pensionarii cu venituri mici primesc vești bune. Președintele Klaus Iohannis a semnat un act normativ prin care pensionarii vor avea bani în plus. Actul normativ, promulgat de președintele Klaus Iohannis, prevede ca bătrânii cu pensii mai mic de 600 de lei să beneficieze de o indemnizație socială.

Este o măsură prevăzută în Legea Pensiilor care va fi aplicată cât de curând.

OUG nr. 6/2009 prevede că "indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari".

Pensiile vor crește cu 10% din toamnă, pensia minimă ajungând la 704 lei.

Legea pensiilor. Alte modificări privind calcularea vechimii în muncă

Începând din septembrie 2019, când va intra în vigoare noua Lege a pensiilor, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei. Este o schimbare față de legislația actuală, unde se ține cont numai de studiile de licență și de doctorat. 


"În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: (...) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență, ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz", scrie în textul Legii nr. 127/2019 și publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.

Astfel, studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurați în sistemul de pensii (o persoană este asigurată, de exemplu, dacă a lucrat ca salariat în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.

Pensie anticipată

Începând din septembrie 2021, în România va exista un singur tip de pensie anticipată, respectiv cea cu penalizări. Mai pe înțelesul tuturor, dacă acum există pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), va rămâne numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Această pensie anticipată cu penalizare de cuantum se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) sau l-au depășit cu până la opt ani.

"Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)", precizează Legea nr. 127/2019. Diminuările se calculează în funcție de perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare, procentul aplicându-se pentru fiecare lună de anticipare.

Până la un an - 0,50%

Între unu și doi ani - 0,45%

Între doi și trei ani - 0,40%

Între trei și patru ani - 0,35%

Între patru și cinci ani - 0,30%

Între cinci și șase ani - 0,25%

Între șase și șapte ani - 0,20%

Între șapte și opt ani - 0,15%

La fel ca acum, la îndeplinirea condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia - adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7845 secunde