Nepăsători la durerea celor de lângă noi

"Las-o pe aia în pace, tu nu vezi că eu mor și mă doare?"

1581

Articole de la același autor

40.992 pacienți - atât turiști, cât și localnici - au ajuns, vara aceasta, în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța. În urma investigațiilor de specialitate, nu au rămas internate decât 9.759 persoane, dintre care 2.331 copii și 7.428 adulți. Ca de obicei, cele mai solicitate secții au fost Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Cardiologie, Neurologie.

Potrivit directorului SCJU, dr. Cătălin Grasa, cei mai mulți pacienți care s-au prezentat în Urgență au fost cei cu afecțiuni cardiace acute, de genul sindroamelor coronariene, edeme pulmonare acute, tulburări de ritm, patologii neurologice (agravate de expunerea la soare, căldură, deshidratare). La acestea s-au adăugat accidentele rutiere, traumatismele, patologia de week-end (insolații, etilism, consum de stupefiante).

La adulți, a precizat șeful UPU, dr. Rodica Tudoran, 261 dintre ei au ajuns la spital într-o stare delicată, iar în cazul a 72 dintre ei, testele pentru substanțe psihotrope au ieșit pozitive.

La copii, au predominat sindroamele febrile, deshidratarea cauzată de vărsături, diaree, infecțiile respiratorii. Tot în acest sezon estival, în secția Anestezie - Terapie Intensivă din cadrul SCJU, au fost internați 11 pacienți care suferiseră accidente de submersie.

Din păcate, deși personalul medical a depus tot efortul posibil, șase dintre aceștia au decedat, iar doi au fost transferați la alte spitale din București.

O problemă de atitudine

Principala problemă cu care s-au confruntat cadrele medicale este, însă, atitudinea celor care le-au trecut pragul. În repetate rânduri, pacienții au reclamat timpii mari de așteptare din Urgență. Fiecare individ care ajunge la spital are impresia că el este mai important. Și mai grav, au existat situații în care atât soțul, cât și soția au necesitat control medical și, deși unul dintre ei se afla într-o stare critică, cel mai sănătos voia să fie controlat primul.

"Soția unui domn era inconștientă, trebuia intubată urgent, pentru că avea calea aeriană compromisă. Soțul, când a văzut că mă îndrept spre soție, spunea: «Las-o pe aia în pace, tu nu vezi că eu mor și mă doare?». Este natura umană. Durerea mea este durerea mea, este cea mai importantă", a declarat dr. Tudoran.

Referitor la această situație, dr. Tudoran a precizat că pacienții vor fi mereu consultați în funcție de gravitatea bolii cu care se prezintă. Mai mult decât atât, din totalul de pacienți care s-au prezentat în vară la UPU, dar și în celelalte perioade ale anului, s-a observat că sunt numeroși pacienți pe cod verde, deci care nu reprezintă o urgență și s-ar putea duce la un control, spre exemplu, în ambulatoriu ori în cabinetele medicilor de familie.

Este nevoie de alte structuri medicale

Directorul unității sanitare, dr. Cătălin Grasa, spune că ar fi nevoie de alte structuri care să preia pacienții care nu sunt urgențe.

"La un județ cum este Constanța, cu aproape 700.000 de locuitori, ar trebui să avem și o maternitate, un spital de Pediatrie, să existe centre de permanență sau alte structuri care să preia pacienții pe cod verde. Spre exemplu, în anii trecuți existau pe litoral policlinici în care erau rezolvate problemele turiștilor. Acum, toți ajung la noi", a declarat managerul Spitalului Județean.

"Pe această cale, aducem încă o dată la cunoștința opiniei publice că, potrivit legii, în cadrul Unității Primiri Urgențe din cadrul SCJU, accesul la consultație și tratament se face pe baza triajului, care stabilește prioritatea din punct de vedere medical. Astfel, în unitățile de primiri urgențe funcționează cinci coduri de culoare, după care sunt clasificate urgențele, timpii de așteptare fiind determinați de gravitatea cazului, analizele solicitate, consulturile medicilor din spital și investigațiile suplimentare necesare", a explicat dr. Cătălin Grasa.

Așa că, primii pacienți care vor fi preluați, indiferent de cât de mult ar aștepta cineva, sunt cei al căror risc vital este imediat, risc evaluat în triaj, cât și pacienții pentru care există un risc de agravare rapidă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.657 secunde