Lacurile din Dobrogea, fără stăpân? "Lucrurile nu se termină aici și așa!"

2490

Articole de la același autor

Lacurile din Dobrogea sunt, în prezent, în grija… nimănui. S-a întâmplat asta după un proces lung și o decizie a instanței, care a luat de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral administrarea lacurilor și a dat-o Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. Așa se face că, la această oră, lacurile sunt pline de gunoaie, iar exploatarea lor nu este reglementată.

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral atrage atenția că, în condițiile în care nu mai administrează Lacul Tăbăcărie, nu poate nici măcar să adune gunoaiele de pe maluri.

"Instanța supremă a țării a decis, recent, să ia administrarea tuturor lacurilor din Dobrogea de la ABADL. O decizie inexplicabilă, din punctul meu de vedere, care ne afectează mai ales pe noi, constănțenii, în mod direct. Lacul Tăbăcărie devine, pe zi ce trece, tot mai murdar. Din aceste motive, chiar dacă nu mai avem o responsabilitate administrativă privind curățenia lacului, consider că avem încă una morală. Astfel, am trimis o parte din echipele care curăță algele de pe plaje să adune și gunoaiele de pe lac", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Din păcate, situația este însă mult mai gravă decât mizeria de la Lacul Tăbăcărie. Practic, în prezent, nimeni nu are grijă de lacurile din zona noastră.

"Prin această decizie a Înaltei Curți, statul român nu mai are un administrator pentru aceste bunuri care sunt proprietatea sa. Săptămâna trecută, am depus la Ministerul Mediului și Administrația Națională Apele Române un memoriu prin care solicitam autorităților centrale să emită de urgență un act administrativ prin care să ne redea administrarea lacurilor din Dobrogea. Altfel, nu putem să intervenim. Noi avem personalul calificat și competențele necesare pentru a le avea în grijă, spre deosebire de alte instituții", a explicat directorul ABADL.

Un proces controversat și o decizie împotriva… statului

Problemele au apărut după ce o firmă privată din Năvodari a dat în judecată statul român pentru a solicita ca administrarea lacurilor să fie mutată de la ABADL la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

"Nu înțeleg care este motivul pentru care o firmă privată, cu un singur angajat în 2017 și zero angajați în 2018, care nu era autorizată în vreun fel să desfășoare activități piscicole sau de acvacultură și nici nu avea puncte de lucru pentru amenajări piscicole în județul Constanța, să ceară instanțelor ca lacurile din raza ABADL să treacă în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură", a mai spus Bogdan Bola.

Este vorba despre dosarul nr. 6123/2/2014, având ca obiect lacurile naturale din Dobrogea, aflate în administrarea ABADL. Astfel, lacurile Iezerul Viile, Bugeac, Dunăreni, Oltina, Vederoasa, Domneasca, Iortmac, Hagieni, Mangalia, Ceamurlia, Conacu Negrești, Tașaul, Siutghiol, Tăbăcărie, Tatlageac, Limanu, Baciu, Corbu, Vederoasa și Agigea au trecut în administrarea ANPA.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile nu se termină aici și așa. Rămân multe întrebări fără răspuns, referitoare la acest proces. Cum a fost posibil ca o societate privată să se alieze în instanță cu două instituții ale statului - Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură și Agenția Domeniilor Statutului, împotriva Guvernului României și a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și să aibă drept de câștig pe o speță care nu o privea în niciun fel? Mai mult decât atât, cum va putea să administreze o instituție a statului, cu 26 de angajați, adică de 20 de ori mai puțini decât ABADL - și nu mai vorbesc de utilaje -, să administreze eficient aceste lacuri din Dobrogea? Poate vor apela la ajutorul privaților, cine știe, prin diverse contracte de închiriere/concesiune, să administreze aceste luciuri de apă, să le igienizeze, ca în cazul lacului Tăbăcărie, și să le pună în exploatare…", a subliniat directorul ABADL. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8401 secunde