La ce vârstă putem ieși la pensie, în funcție de vechime și grupa de muncă

7626
6
La ce vârstă putem ieși la pensie, în funcție de vechime și grupa  de muncă - pensionarepozabuna-1479310654.jpg

Articole recomandate

În prezent, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor coordonate se va realiza printr-o creștere graduală, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ca urmare, vârsta de pensionare va diferi de la o persoană la alta. Spre exemplu, au declarat reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP), luna aceasta se pot pensiona persoanele născute în anul 1956, deci la vârsta de 60,7 luni. Treptat, vârsta de pensionare va crește, așa că, în 2019, se va ajunge la pensionarea celor născuți în anul 1958, la vârsta de 61 de ani. În 2023, se pot retrage din activitate cei născuți în iunie 1961, urmând ca cei născuți în 1971 să iasă, în 2035, la pensie abia la 65 de ani. Spre exemplu, pentru cei născuți în anul 1976, aceștia se pot pensiona la limită de vârstă în anul 2036, dacă îndeplinesc stagiul minim de cotizare de 15 ani, stagiul standard complet fiind de 30 de ani. Vârsta standard de pensionare poate fi redusă conform prevederilor legii 19/2000 în următoarele condiții: lucrul în condiții deosebite sau speciale, prizonierat sau pentru femei, dacă au născut și crescut trei sau mai mulți copii. De asemenea, cuantumul pensiei se reduce cu numărul de luni până la vârsta de pensionare și cu numărul de ani care lipsesc până la depășirea cu zece ani a stagiului complet de cotizare.

Vechimea în grupa I, dovedită doar cu carnetul de muncă

Ca noutate, vechimea în muncă în grupa I și/sau a II-a, realizată anterior datei de 1 aprilie 2001, va fi dovedită numai pe baza carnetului de muncă, iar dacă perioadele de vechime în muncă nu sunt înregistrate în carnet sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect sau incomplet, atunci dovada acestora va fi posibilă cu adeverințe eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhive. Noul act normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în grupa I de muncă. De asemenea, de curând s-a reglementat ca perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă, în condiții speciale și în alte condiții de muncă, mai mici de doi ani, să constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Până acum, cei care lucraseră 6 ani în grupa I de muncă puteau ieși cu trei ani mai repede la pensie, adică pentru un an lucrat în grupa I se acorda o reducere de șase luni. La calcularea stagiului de cotizare realizat de o persoană se iau în considerare și stagiul militar, precum și perioadele suplimentare de vechime în muncă. Astfel, trei luni, pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite; șase luni, pentru fiecare an lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale de muncă; 12 luni, pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă.

Comentează știrea

nu are importanta
17 noiembrie 2016
belirea pe fata

in Romania am lucrat ca prof 10 ani. pensie"0". adica am cotizat 10 ani de pomana. consider asta talharie la drumul mare. in occident se da pensie si pt 1an de lucru daca ai cotizat, chiar daca iei doar 5-10 euro. OK ,daca legile noastre sunt gandite cu curul, consider normal sa mi se restituie cotizatia pentru cei 10 ani. acum am 68 de ani si o pensie occidentala, insa consider ca dreptul meu la pensie pt. cei 10 ani lucrati aici sunt un drept dobandit prin munca si cotizatie. .Doresc lamuriri.

cristi
17 noiembrie 2016
-

lamuriri ? de la cine ? ei nu stiu ce zi este maine si dumneata vrei lamuriri...

Răspuns la: belirea pe fata
Adăugat de : nu are importanta, 17 noiembrie 2016
in Romania am lucrat ca prof 10 ani. pensie"0". adica am cotizat 10 ani de pomana. consider asta talharie la drumul mare. in occident se da pensie si...
DODO
17 noiembrie 2016
ba are importanta !

in toata lumea exista un stagiu minim de cotizare functie de stat sub care NU primesti nimic dar anii munciti pot fi cumulati cu alte perioade lucrate in alte state cu care noi avem acorduri.Legea este clara daca nu o citesti cu curul .Exista formularul E2 (parca ) emis de UE cu care aduni toate lunile lucrate pe afara.Te poti lumina la CJP -ul de care apartii sau pe net

"nu are importanta"
17 noiembrie 2016
corect

Asa cum ne pomenim mortii la anumite intervale de timp,asa cum ne pomenim eroii la ceasuri aniversare,mi se pare corect sa-i injuram si pe talharii patriei atunci cand ne vine la gura.Urmatorii fosti si viitori parlamentari,prezenti azi pe listele PSD-ului,si-au votat pensii de nesimtiti pentru doar patru ani de activitate in Parlament.Pentru un mandat de 4 ani,tinereii astia si-au tras o pensie de 1500 lei si pentru trei mandate o pensie de 4500 lei.Mircea Dobre,Radu Babus,Nicolae Moga(afaceristii lui Mazare) au deja un mandat si o pensie de 1500 lei.Azi trebuie sa-i votam pentru al doilea mandat si o pensie de 3000 lei.Cristina Dumitrache(34 ani) aflata pe listele PSD Constanta la al treilea mandat ne cere sa-i votam o pensie de 4500 lei.Banii lui tata Ion Dumitrache,obtinuti din afacerile cu statul,nu se pun la socoteala.Aici sunt banii dumneavoastra,domnule profesor.

Răspuns la: belirea pe fata
Adăugat de : nu are importanta, 17 noiembrie 2016
in Romania am lucrat ca prof 10 ani. pensie"0". adica am cotizat 10 ani de pomana. consider asta talharie la drumul mare. in occident se da pensie si...
Dinu
17 noiembrie 2016
Pensii si Norme

Romania este tara in care legea este pentru proști. Exemplu: legea 19/2000, legea pensiilor, a fost data la o parte chiar de Ministerul Muncii prin ministrul de atunci Marian Sarbu cu Ordin de Ministru 340/2001 (norme metodologice de aplicare a legii). Desi au urmat si alti ministrii: Nelu Botis, Mariana Campeanu, Seitan, si acestia "au pus botul" la prostia lui Sarbu. Pe scurt, a impus Caselor de Pensii sa nu respecte Legea 19, prin scurtarea perioadei de aplicare a legii cu 5 ani, 2010 in loc de 2015. Eu am fost un PROST si prin nerespectarea legii am fost prejudiciat cu 40.000 roni. Si inca mai sunt,pntru ca RIL 4 din 2011 al ICCJ s-a emis dupa suspendarea legii in 1 iunie 2010, ca-n filmele cu prosti!.

MIREA ION
23 februarie 2018
PENSIONARE

As vrea sa stiu cand pot sa ies la pensie,daca am varsta 59 ani,vechime 35 ani din care 20 ani in grupa a2a.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7359 secunde