Își pun singuri viața în pericol! "Populația trebuie sensibilizată, pentru că boala nu trece"

1077
Își pun singuri viața în pericol!

Articole de la același autor

Cu toate că simt că îi lasă puterile și nu mai sunt în stare de nimic, mulți constănțeni stau acasă, ore în șir, fără a primi ajutor medical, deși starea lor se agravează continuu. Ne referim, aici, la acele persoane care nu realizează că o amorțeală, o vedere dublă sau alte simptome le pot pune, efectiv, viața în pericol. 


Lună de lună, medicii neurologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța se confruntă cu astfel de cazuri. Deseori, bolnavii suferă un accident vascular cerebral (AVC) și ajung pe secție mult prea târziu, atunci când boala a avansat, deja, și când nu se mai poate apela la tromboliză, procedură care le poate salva viața și le poate ameliora simptomele. Pentru a veni în sprijinul bieților suferinzi, unitatea sanitară a înființat o unitate de stroke, unde pacienții care ajung în primele ore de la accident, ar putea beneficia de tratamentul medical cel mai potrivit, în caz de AVC. 


Această unitate vine în ajutorul pacienților, întrucât contribuie la scăderea mortalității, reduce complicațiile și poate evita chiar paralizia la pacienții cu infarct sau hemoragii cerebrale. Ca urmare, dacă un pacient cu un atac cerebral are acces la tratament modern în primele patru ore de la debutul bolii, șansele de vindecare ale acestuia sunt foarte mari. 


În plus, în cadrul acestui spațiu, special alocat de către spital, se face rapid diferența între infarct și hemoragie, pe baza unor investigații de specialitate. Apoi se intervine pentru distrugerea cheagului, revascularizare sau se face decompresiunea chirurgicală, desigur, dacă edemul este important. 


Șeful secției de Neurologie din cadrul SCJU, dr. Any Docu Axelerad este de părere că populația ar trebui să reacționeze mai repede în cazul unui accident vascular cerebral și să nu mai aștepte ca boala să treacă de la sine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. 


Tromboliza- soluția salvatoare


"Lumea nu este conștientă că trebuie să ajungă în fereastra terapeutică de patru ore de la producerea accidentului. Ei sunt obligați să vină la spital, de la primele semne neurologice, asta însemnând că îi așteptăm imediat ce observă că le scade forța pe o parte a corpului, când sesizează că li se strâmbă gura, nu mai pot vorbi sau dacă văd dublu. Toate acestea sunt semne de alarmă că trebuie să sune imediat la 112 și să ajungă la noi, la timp. Din păcate, ei vin după zece ore și spun că știu de tromboliză, dar au crezut  că le va trece. Persoanele vârstnice mai spun și că le este teamă de spitalizare. Populația trebuie sensibilizată puțin, pentru că boala nu trece. Oamenii trebuie să vină urgent la medic, dar, din păcate, ei nu se alarmează", a declarat, pentru "Cuget Liber", medicul. 


De asemenea, pentru a avea capacitatea de a trata cât mai multe persoane aflate în stare gravă, ar fi nevoie de alocarea unui spațiu mai mare pacienților care ar avea nevoie de tromboliză. "În prezent, bolnavii sunt tratați ca într-o unitate de stroke, dar corect ar fi să existe un spațiu mai extins, nu doar câteva paturi. Din 75 de paturi, patru le sunt rezervate acestor bolnavi, dar noi am avea nevoie de minim 15", a completat dr. Docu. Reamintim că tromboliza este o metodă terapeutică netraumatizantă, care constă în admnistrarea unei substanțe trombolitice, care dizolvă un cheag, care este situat intracerebral. Ca urmare, dacă un om este paralizat complet, poate pleca a doua zi acasă fără deficit motor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7287 secunde