Invazie de meduze, la malul mării. "Nu sunt periculoase pentru oameni, dar afectează ecosistemul!"

1888

Articole de la același autor

Constănțenii care s-au plimbat în week-end pe malul mării, pentru o gură de aer curat, au avut parte de un peisaj pe cât de neobișnuit, pe atât de trist. Sute, mii de meduze albastre și albe, aduse la mal de valuri sau plutind în apă, una lângă alta, ca un covor gelatinos.

Spectacolul naturii a fost extrem de vizibil în zona Năvodari, unde au fost semnalate foarte multe meduze albastre, și în zona Agigea, unde pescarii au surprins imagini inedite cu mii de meduze albe.

Fenomenul a fost observat încă de la începutul lunii septembrie, dar pare să se fi amplificat în ultima perioadă. Deși specialiștii susțin că o dezvoltare a meduzelor în această perioadă nu este anormală, totuși, numărul lor le depășește orice așteptări. Și, cu toate că nu sunt periculoase pentru om, ele pot afecta populațiile de pești, cu ale căror icre se hrănesc.

"A fost și este o invazie de meduze din specia Rhizostoma pulma. Sunt foarte multe, într-adevăr. Ele, în general, în fiecare an în această perioadă se dezvoltă foarte mult, iar curenții, valurile le aduc la mal. La nivelul litoralului românesc, însă, s-a observat un număr extrem de mare. Nu sunt periculoase, au un oarecare venin, dar nu sunt periculoase. Sigur că acum nu e perioadă de îmbăiere, altfel nici nu e recomandat să înoți printre meduze, pentru că pot produce iritații pe corp sau în zona ochilor. Pentru ecosistem este mai greu, pentru că ele se hrănesc cu icre, larve, pește și pot produce un impact mai mare asupra ecosistemului", a declarat, pentru "Cuget Liber", biologul Adrian Filimon, de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa".

"Factorul principal este… omul"

În ce privește cauzele acestor invazii, ele sunt încă neclare.

"Conform literaturii de specialitate, cauzele sunt multiple, putem spune. Prima despre care se vorbește în studiile internaționale este încălzirea globală. Am verificat și noi, temperatura nu a crescut foarte mult, dar probabil că este suficient cât să le influențeze dezvoltarea. Un al doilea factor ar putea fi aportul de nutrienți care poate duce la apariția înfloririlor algale, deși în zona noastră nu se pune problema, pentru că debitul Dunării a fost scăzut în ultima perioadă. Lucrările și construcțiile hidrotehnice, înnisipările, toate pot, de asemenea, influența apariția unor astfel de fenomene. Astfel, constatăm că principalul factor este factorul antropic - omul", a completat biologul Adrian Filimon. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8165 secunde