Interzicerea cumulării pensiei cu salariul. În ce cazuri nu se aplică

de Cuget Liber Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 1455
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, le-a prezentat membrilor Guvernului propunerile sale privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public. Excepție vor face cei cu pensie mai mică decât salariul minim brut, aleșii locali și naționali, precum și judecătorii CCR.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că va lua decizia interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, însă astfel încât să nu fie afectate alte drepturi.

"Am prezentat, alături de colegii din Guvern, propunererile Ministerului Muncii pentru modificarea OUG 114/2018, în sensul în care propunerile noastre, bazate pe consultările pe care le-am avut, vin în direcția, pe de o parte, menținerii sporurilor la nivelul anului 2019, respectiv a indemnizațiilor. Am propus ca indemnizația de hrană să fie menținută la nivelul anului 2019, am propus cabinetului să analizăm oportunitatea prevederilor legate de interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, în sensul în care am propus un mecanism pentru stabilitarea modului obiectiv în care o persoană să poată alege între o pensie și salariu, în condițiile în care salariul este din sistemul public. Această opțiune ar urma să se facă în 15 zile. Deci este la latitudinea persoanei să opteze. Am propus ca o persoană a cărei pensie nu depășește salariul minim brut pe țară să poată realiza acest cumul, astfel încât să nu afectăm categorii care au un nivel de venit redus. Am stabilit că aceste prevederi nu vor fi aplicate astfel încât să afecteze dreptul de a fi ales, așa cum spun și hotărârire CCR. Am explicat că măsurile nu se pot aplica aleșilor, respectiv judecătorilor CCR. Am venit cu propuneri clare vizând obligația angajatorilor să notifice în 5 zile Casele teritoriale de Pensii în privința persoanelor care se află în aceste situații. Am stabilit și o penalitate pentru cei care nu respectă această obligație", a precizat ministrul.

Sursa: romaniatv.net

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei