Inspecția Muncii dă iama în operatorii portuari și angajatorii de pe litoral

824
Inspecția Muncii dă iama în operatorii portuari și angajatorii de pe litoral - portcta-1469543332.jpg
Cu fenomenul muncii la negru la cote alarmante, Inspecția Muncii pare depășită de situație.

În ciuda tuturor măsurilor punitive impuse de lege, mulți patroni încă își mai riscă pielea pentru a plăti la negru oamenii,

fentând astfel impozitele destul de consistente.

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a intensificat în ultima perioadă controalele pe teren și a luat la rând angajatorii, sperând să-i descurajeze în practicile ilegale. Recent, mai multe echipe de inspectori au descins în Portul Constanța, dar și pe litoral, în stațiunea Eforie Nord. La acțiuni, au participat inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, dar și securitate și sănătate în muncă, coordonați de inspectorul general de stat Danteș Nicolae Bratu.

"S-a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la organizarea activității din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, acordarea și purtarea echipamentului individual de protecție, munca prestată în baza contractului individual de muncă, organizarea timpului de muncă și de odihnă, munca suplimentară și munca de noapte, repausul săptămânal și concediul de odihnă, precum și acordarea tuturor drepturilor salariale și plata acestora pentru munca prestată", a declarat Eugen Bola, directorul executiv al ITM Constanța.

Potrivit acestuia, au fost verificați patru angajatori, urmând ca finalizarea controalelor să se facă în perioada următoare. Pentru neregulile depistate, inspectorii de muncă vor dispune măsuri de remediere sau vor aplica sancțiuni contravenționale, după caz.

Cum sunt angajați minorii

În ce privește acțiunea din Eforie Nord, aceasta a avut loc în cadrul campaniei naționale privind identificarea și combaterea muncii nedeclarate și verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă în unități care desfășoară activitatea pe litoralul Mării Negre.

Echipele de control au verificat, în total, 19 angajatori, urmând ca finalizarea controalelor să se facă în perioada următoare.

"Creștem treptat numărul controalelor, cu intenția de a conștientiza mai bine pe angajatori despre obligațiile legale din domeniile relații de muncă și sănătate, securitate în muncă și a informa pe angajați cu privire la drepturi. Sunt domenii în care activitatea se desfășoară în aer liber, cu domenii sensibile precum comerț, construcții, care în plină vară au nevoie de acțiuni concentrate de control care să contribuie la evitarea evenimentelor ce pun în pericol sănătatea și chiar viața lucrătorilor. Derulăm din ce în ce mai bine acțiunile din operațiunea Cronos, împreună cu ANAF, cu scop preventiv și al alinierii la standarde similare a activității de control", explică Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0504 secunde