"Înrolați" la creșă încă din fașă. Creșele din Constanța, puține și vechi

752

Articole de la același autor

Familiile din Constanța care au un copil mic își fac deja planuri ce vor face cu el atunci când se va încheia concediul de creștere, de doi ani de zile. Unii, mai fericiți, au bunici în putere care vor putea să aibă grijă de cei mici, alții vor apela la bone, însă cei mai mulți părinți vor încerca să-și înscrie copiii la una dintre creșele din Constanța.


Se anunță un an dificil pentru Serviciul de Administrare a Creșelor din Constanța. Trei din cele șase creșe existente în municipiu vor intra în ample lucrări de modernizare și reparații, una ar putea fi desființată deoarece proprietarul clădirii vrea să vândă imobilul, iar restul sunt deja supraaglomerate. Autoritățile locale caută soluții pentru a spori numărul de locuri în creșe și speră ca, până la toamnă, să reușească să mai amenajeze cel puțin încă o clădire care să devină creșă.


Consiliul Local Constanța a aprobat, la sfârșitul acestei săptămâni, 455 de locuri disponibile pentru copiii înscriși la creșele din municipiul Constanța. Însă nu toate acestea vor fi libere când încep înscrierile în toamnă, pentru că unii copii care merg deja la creșă vor rămâne și anul următor.


"Înscrierile încep în fiecare an în prima zi lucrătoare a lunii mai. Dosarele de înscriere se pot depune până la data de 31 mai", explică reprezentanții Serviciului de Administrare Creșe. Însă, ca să vă faceți o idee, în luna mai 2019, la finele perioadei de înscriere, pentru cele 224 de locuri rămase disponibile fuseseră depuse 498 de dosare.


Tot săptămâna aceasta, Consiliul Local a stabilit cuantumul costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, pentru anul 2020, la 574,05 lei pe copil, pe lună. Contribuția părinților la alocația de hrană este stabilită în funcție de venitul acestora și nu depășește 5,66 de lei.


Astfel, părinții care au un venit mediu lunar brut cumulat de peste 700 de lei și un singur copil în familie vor achita, pentru hrană, 5,66 lei pe zi, iar cei cu doi sau mai mulți copii vor achita 2,83 lei pe zi de copil. Însă, familiile cu venituri mai mici de 700 de lei și un singur copil vor plăti doar 2,83 lei, iar cele cu mai mulți copii vor plăti 1,42 de lei pe zi de copil.


Hrana copiilor este de cea mai bună calitate, în meniul zilnic al micuților fiind carne de curcan sau carne de vițel, fructe și legume proaspete și lactate locale. Meniul este diversificat, gătit în fiecare zi, fiind stabilit de un medic nutriționist, conform vârstei micuților.


Creșele 1 și 5, mutate în luna februarie
Repartizarea pe locurile disponibile se face conform punctajului acordat în funcție de documentele depuse la dosarul de înscriere. Chiar și așa, sigur vor fi copii care nu vor putea fi cuprinși în grupele ce vor fi formate la toamnă. Primarul Decebal Făgădău a anunțat încă de anul trecut că se caută soluții pentru extinderea numărului de locuri din creșe. Conducerea RAEDPP ar fi identificat deja un imobil pe bulevardul 1 Mai unde s-ar putea amenaja o creșă. De asemenea, alte 105 locuri vor fi disponibile în cele trei creșe care vor fi mansardate. Lucrările vor începe în numai câteva săptămâni, deci sunt șanse ca să fie și finalizate până la începutul lunii septembrie, astfel încât să poată fi deschise la toamnă.


"Contractele pentru lucrările de reabilitare și mansardare sunt semnate și s-a dat ordin de lucru pentru documentații și avizări. Tocmai de aceea am anunțat părinții că vor fi mutate creșele. Știm că este greu, înțelegem că va fi foarte dificil pentru părinți, dar, din păcate, este mare nevoie de aceste lucrări", a declarat, pentru Cuget Liber, Emil Mereuță, directorul Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța.


Astfel, în zilele următoare, Creșa nr. 1 va fi mutată în cadrul Școlii nr. 6, aflată în apropiere, unde sălile de clasă vor fi amenajate adecvat. "Pentru Creșa nr. 5 încercăm, discutând cu părinții, să repartizăm copiii la alte creșe. Ulterior, vom vedea cum vom proceda și pentru cea de-a treia creșă. Suntem în proces de identificare de imobile pe care că le închiriem", a mai adăugat Emil Mereuță.


Creșă nouă pe aleea Topolog
De asemenea, la Creșa "Licuricii", de pe bulevardul I.C. Brătianu, contractul de închiriere a imobilului este în vigoare până la finele lunii august. Rămâne de văzut dacă proprietarul clădirii îl va mai prelungi, având în vedere că acesta a anunțat că dorește să îl vândă, iar Consiliul Local nu a aprobat, deocamdată, tranzacția de cumpărare.


"În ce privește imobilul de pe aleea Topolog, acolo unde primăria intenționează să amenajeze o creșă mare, a fost efectuată etapa de proiectare DALI, pentru aflarea valorii investiției și a fost inclus pe lista de obiective de investiții 2020, așteptându-se aprobarea bugetului", a completat directorul DGAS Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 12 Ianuarie 2020
Stire din Actual : I s-a interzis să mai nască! VEZI DE CE!
Pagina a fost generata in 0.513 secunde