Info util. Cine și când are dreptul la pensie de urmaș

277
Info util. Cine și când are dreptul la pensie de urmaș - pensie-1561923105.jpg

Articole de la același autor

Pensia de urmaș poate fi primită doar dacă decedatul era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. În aceste condiții, au dreptul la pensia de urmaș copiii cu vârsta până la 16 ani, dar și cei mai mari, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani. În schimb, soțul supraviețuitor poate primi banii de la stat la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. 


Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. De precizat că banii sunt primiți indiferent de vârstă, pe perioada în care supraviețuitorul este invalid de gradul l sau II și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. 
De asemenea, mai pot intra în posesia banilor, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, acele persoane al căror soț susținător a decedat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5817 secunde