Indiferență, indolență, incultură! Statuie celebră, "parcată" printre rable

3176
Sunt mai bine de doi ani de când autoritățile locale constatau că mai multe statui din stațiunea Mamaia au dispărut fără urmă. S-a lăsat atunci cu sesizări la poliție, anchete și… atât. Tot cam pe atunci, Primăria Constanța își propunea că reamplaseze și să repună în valoare statuile care ne încântau ochii în vechea stațiune Mamaia, căci în cea actuală, înghesuită și fără spații verzi, nu și-ar mai avea rostul.

O perioadă, lucrările de artă au zăcut în depozitul de la Biobază, printre vechituri. Și se pare că tot acolo sunt. Cel puțin una dintre statuile care au stat, la un moment dat, la loc de cinste pe un soclu în stațiunea Mamaia, zace acum aruncată într-o curte, printre mașini vechi, servind drept umbrar pentru câini. Accesul în curte nu este permis, iar paznicul nu s-a lăsat înduplecat să ne primească, de parcă ar fi protejat ceva valoros, așa că nu este exclus ca acolo să se mai afle și alte statui.

"Este extrem de trist să vezi o parte din cultura Constanței aruncată în asemenea hal. Este clar că aceasta nu reprezintă o prioritate pentru nimeni din orașul acesta, nimeni care are puterea să facă ceva. Că, dacă ar fi după mine, dacă tot nu o vor, mă duc și o iau, o pun la mine în curte, o curăț, o îngrijesc și mă bucur în fiecare zi de ea. Și dacă vor vreodată să o repună la locul ei, le-o împrumut cu mare drag. Dar să stea așa, să își facă toți câinii nevoile pe ea, este strigător la cer! Este lipsă de respect pentru cel care a muncit-o, pentru tot orașul acesta!", ne-a declarat Andrei M., constănțeanul care ne-a sesizat cu privire la statuia "parcată" în curtea Biobazei.

Planuri, proiecte, avize și… nimic

În noiembrie 2016, Primăria Constanța anunța că intenționează să reamplaseze și să pună în valoare statuile. Documentația este însă extrem de stufoasă, fiind necesare, de la proiecte, certificate de urbanism, până la avize de la Ministerul Culturii.

Conform planului elaborat atunci împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, cele 12 lucrări urmau să fie curățate, reabilitate, apoi repuse pe piedestal.

Statuia "În soare", din zona hotelului Dacia, urma să fie reamplasată în centrul unui platou verde din zona platformei dintre Hotel Select și Complexul Perla. Grupul statuar "Maternitatea", din zona hotelului Select, ar fi trebuit să rămână pe amplasament, dar necesita lucrări de reparații la soclu și restaurare. Statuia "Sirena și Delfinul", pe vremuri situată în zona hotelului Doina, în fostul bazin spre promenadă, depozitată în Biobază, urma să fie reamplasată în bazinul existent în zona de nord-vest a restaurantului Meridian.

Statuia "Nufărul", din zona Hotelului Sulina, care este în bazinul spre promenadă, putea rămâne pe amplasament, în bazinul existent la est de terasa restaurantului Sulina. La fel și grupul statuar "Confidenta", putea rămâne pe spațiul verde dinspre promenadă, în fața restaurantului Victoria, dar necesita reparații la soclu și restaurare. Statuia "Jucătoarea de tenis", consemnată la hotel Sulina, se afla acum doi ani la est de Hotel Tomis, în spațiul verde spre promenadă, însă urma să fie mutată în fața Hotelului Tomis, în spațiul verde mai larg și vizibil, în pereche cu statuia "Canotaj" existentă în vecinătate. De asemenea, statuia "Pe valuri", din curtea interioară a hotelului Iaki, spre promenadă, era prevăzută a rămâne pe amplasament, în bazinul existent, pe terasa restaurantului hotelului Iaki.

Planul mai prevedea ca statuia "Fată la mare", situată la est de restaurant Central, pe spațiul verde spre promenadă, să rămână pe loc, la fel ca și statuia "Răsăritul", de la est de hotel Pelican. Pentru aceasta se mai lua în considerare posibilitatea ca să fie mutată lângă statuia "Fată la mare", zona fiind mai vizibilă.

v v v

Am încercat să obținem și punctul de vedere al Primăriei Constanța în legătură cu soarta statuii depozitate printre rable, dar, până la închiderea ediției, nu am primit niciun răspuns oficial. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6034 secunde