Indemnizații și stimulente de inserție mai mari pentru mămici

2270
Indemnizații și stimulente de inserție mai mari pentru mămici - indemnizatii1-1484491406.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ 2.100 de mămici constănțene vor primi, începând de luna viitoare, indemnizații pentru creșterea copilului și stimulente de inserție mărite. 


Astfel, indemnizația minimă, în valoare de 1.064 lei, va crește la 1.232 lei, aceasta fiind raportată la salariul minim pe economie, care, de la 1 februarie, va crește de la 1.250 la 1.450 de lei. De precizat că celelalte indemnizații care nu se încadrează în indemnizația minimă rămân la fel. 


În ceea ce privește stimulentul, acesta va ajunge la 616 lei. Totul se recalculează începând cu data de 1 februarie, dar prima plată se va face abia în luna martie. 


"La acest moment, în județul Constanța se află în plată 4.938 de mame, dar numai 2.100 primesc suma minimă, iar alte 2.135 primesc stimulent de inserție, pentru că și-au reluat activitatea mai devreme", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS), Mariana Fătu. 


Trebuie menționat faptul că persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului și aleg să revină la muncă înainte de terminarea acestuia au dreptul la o sumă lunară numită stimulent de inserție, care se acordă la cerere. Începând de luna viitoare, cuantumul stimulentului se majorează. Ca urmare, părinții care obțin venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) se pot bucura de prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea vârstei de trei ani (respectiv patru ani). Stimulentul poate fi cerut de oricare dintre părinți. 


Condițiile ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, pentru a obține stimulentul de inserție sunt următoarele: solicitanții să fie cetățeni români, să aibă domiciliul pe teritoriul României și să locuiască împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora. Stimulentul de inserție se acordă în baza unei cereri scrise, care trebuie să fie însoțită de următoarele documente: copia actului de identitate al solicitantului și a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele; actele doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz. 


În plus, este nevoie de actele doveditoare care să ateste veniturile obținute în ultimele 12 luni înainte de data nașterii copilului; dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate; dovada privind suspendarea activității pentru perioada în care se solicită concediul pentru creșterea copilului etc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4977 secunde