Imagini dezolante prin cartierele din Constanța. Ce riști dacă îți usuci rufele la vedere

10073
Imagini dezolante prin cartierele din Constanța. Ce riști dacă îți usuci rufele la vedere - fotofondconstantarufe-1536157383.jpg

Articole de la același autor

Constanța este un oraș turistic și, cel puțin trei luni pe an, găzduiește oameni din toate zonele țării sau ale lumii. Are multe de arătat: nisip fin, mare limpede, istorie și… rufele cetățenilor care o populează.

Departe de a fi vestigii istorice, sârmele cu "albiturile" constănțenilor sunt însă la vedere peste tot în oraș, și prin cartiere, dar și în centru. Agățate la ferestre sau în curți, rufele colorează peisajul urban și așa aglomerat și ușor haotic. Polițiștii locali îi mai amendează, din când în când, pe cei care își lasă rufele spălate la vedere. Însă e greu să ia la rând fiecare bloc și fiecare scară în parte, să bată la ușa constănțenilor fără ascunzișuri și să le facă la fiecare în parte proces verbal de sancționare.

"Mă disperă vecinii și toți cei care își pun chiloții la uscat, întinși frumos și aliniați la geam, în văzul tuturor. Deschizi ochii dimineața, te uiți pe fereastră să cauți soarele și dai cu ochii de budigăii ăstora. Unii oameni nu au deloc jenă. De ce trebuie să se «delecteze» toți vecinii și toți cei care trec pe stradă cu chiloții, pijamalele, maiourile tale? Asta ține de intimitate și de bun simț. Iar acolo unde nu există, atunci trebuie impus, prin amendă. Dacă ar fi amendați oamenii aceștia și-ar lua rufele în casă, nu știu, nu mă interesează, unde!", ni s-a plâns un constănțean care locuiește în centrul municipiului, pe bulevardul Tomis.

Amenzi de 500 până la 1.000 de lei

Alții le găsesc scuze celor care atârnă rufele la ferestre.

"Pe vremuri, erau uscătoarele, la parter sau la ultimul etaj, unde locatarii își puteau întinde rufele. Acum ele au fost transformate în camere sau depozite, sunt încuiate. Balcoanele au fost și ele transformate în bucătării, livinguri sau dormitoare și oamenii nu mai pot pune sârme pentru rufe. Așa că fiecare se descurcă cum poate. Că doar nu își duc toți hainele la curățătorie", este de părere Vasile Chirea, din Constanța.

Totuși, nu ar strica o campanie prin care constănțenilor să le fie reamintit faptul că nu au voie să își usuce rufele la vedere.

"Cadrul legal există, sporadic, au mai fost aplicate sancțiuni, dar nu au existat acțiuni speciale pentru aceste cazuri", ne-au explicat reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Constanța.

Conform unei hotărâri a Consiliului Local din Constanța din anul 2013, întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, la diferite etaje sau în spațiile comune, altele decât cele special amenajate, constituie contravenție la normele privind salubritatea, menținerea curățeniei, protecția mediului și se sancționează cu amendă de la 400 la 800 de lei, pentru persoanele fizice, și de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele juridice. Aceeași prevedere apare și în articolul 11 din HCL 184/2013 modificat, astfel încât montarea de dispozitive pentru uscarea rufelor, altele decât cele prevăzute prin dispoziție de primar, este sancționată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Culmea este că sunt și voci care susțin că rufe pe sârmă au găsit și în alte orașe ale Europei, chiar în zone istorice, și nu deranjau pe nimeni. "În Italia, pe străduțele bătrâne din centrele istorice ale multor localități vestite, în apropiere de cetăți sau biserici renumite erau rufe întinse la uscat. Dar ăsta era farmecul zonei. Pe aleile înguste, erau sârme de la un bloc la altul, pe deasupra trotuarului, și erau puse la uscat hainele localnicilor. E ciudat, e amuzant chiar, dar nu ne deranjează", consideră un alt constănțean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5931 secunde