Iată când trebuie să depună fermierii cererile unice de plată pentru anul 2018

95
Iată când trebuie să depună fermierii cererile unice de plată pentru anul 2018 - fermiericereriplata2018-1519217622.jpg

Articole de la același autor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat campania de informare a fermierilor privind depunerea cererii unice de plată, aferentă anului 2018.


În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, cererile unice de plată se depun la centrele județene/locale APIA și al Centrul Municipiului București, în perioada 1 martie - 15 mai 2018.


România, în calitate de stat membru al uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăți/măsurilor de sprijin/ajutoarelor, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli, respectiv: 


- schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.


- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu și climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).
În campania 2018, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. 
Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.
Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceștia dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe!
Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.


Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare, prevede la art.7: " (1) Beneficiarii plăților prevăzute la art. 1 alin. (2) și la art. 33 alin. (2) lit. b) și c) sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători de animale, potrivit prevederilor legislației în vigoare..(…)" n) să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul."


Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.


Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz. 
Arendatorul, concedentul, locatorul și/sau comodantul nu beneficiază de plăți pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință. 
Fermierii care beneficiază de rentă viageră pentru suprafețele arendate/înstrăinate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de plata pentru terenul arendat/înstrăinat.


Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/ajutoarelor naționale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, cererea unică de plată și să îndeplinească condițiile de eligibilitate conform legislației comunitare și naționale în vigoare. În cazul Măsurilor 10 și 11, fermierii trebuie să respecte și cerințele specifice pachetelor solicitate la plată și cerințele de bază conform Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare și la Centrele județene/locale APIA.


Precizăm că sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha, conform art.8 alin.(1) lit.c) din OUG nr.3/2015 cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a beneficia de subvenții, solicitanții (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte adeverința eliberată de către unitățile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. 
La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Facem precizarea că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile până la finalul anului de cerere. 
Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată.
Potrivit prevederilor legislației europene și naționale, orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor de plată/măsurile de sprijin/ajutor aferente Campaniei 2018, trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor. 
Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, pot fi consultate la centrele județene/locale ale APIA și pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro. 
Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor în Campania 2018, rugăm fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform INVITAȚIEI primite.
Informații relevante se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro și în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăți pe suprafață de la sediile Centrelor Județene și Locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din fiecare județ. 
Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la secțiunea Dezvoltare Rurală, puteți accesa și informațiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.
Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor unice de plată în anul 2018 sunt disponibile pe pagina de început a site-ul APIA: www.apia.org.ro .


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8797 secunde