Hramul mănăstirii "Sf. Ioan Casian". Lăsatul Secului de carne pentru Postul Mare

763
Hramul mănăstirii
Joi, 28 februarie 2019, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea.


Cu acest prilej, mănăstirea "Sf. Ioan Casian" din apropierea localității Târgușor (jud. Constanța) își serbează ocrotitorul printr-o serie de activități cultural-religioase. 


- Joi, 28 februarie, începând cu ora 18.00, părintele protosinghel Iustin Petre, starețul mănăstirii "Sf. Ioan Casian", va susține conferința intitulată: "De la discernământ la trezvie", la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța;


- În noaptea de vineri spre sâmbătă (1-2 martie), de la ora 24.00, preoții mănăstirii "Sf. Ioan Casian" vor oficia Sf. Liturghie la peștera Casienilor, din apropierea mănăstirii. 


- Sâmbătă, 2 martie, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sf. Ioan Casian". După slujbă, vor avea loc două lansări de carte: 


- "Știință și credință. Mărturii ale savanților", semnată de ieromonahul Ioan Bute;

- "Din inimă! - Poeme vechi și nouă", aparținând lui Anghel Curty Jr.

Lăsatul Secului de Carne pentru Postul Mare. 


Duminică, 3 martie, Biserica Ortodoxă va fi în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Lăsatului sec de carne, care deschide Săptămâna albă (a brânzei). Începând cu ora 8.45, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Ap. Petru și Pavel", din Constanța.


Creștinii lasă sec de carne pregătindu-se pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.

Duminica aceasta este supranumită "a Înfricoșătoarei Judecăți" întrucât la Sfânta Liturghie se citește Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanității: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal și prin picturile exterioare, care cuprind și scena Înfricoșătoarei Judecăți.


Expresia "lăsatul secului" provine din limba latină (saeculum) și înseamnă "a lăsa cele lumești, seculare", în sensul de a ne opri de la alimente, plăceri îngăduite, păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paști. În Săptămâna Albă creștinii renunță la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă și pește.

În ajunul Lăsatului sec de carne, sâmbătă, 2 martie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă. "Moșii și strămoșii" sunt înaintașii noștri adormiți întru nădejdea Învierii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Ianuarie 2019
Stire din Cultură-Educație : Hram la mănăstirea 23 August
Pagina a fost generata in 0.5941 secunde