Grădinile din jurul blocurilor, lăsate în paragină de locatari

1527

Articole de la același autor

Constănțenii se plâng că nu au spații verzi, dar, de multe ori, nu le îngrijesc nici măcar pe cele pe care le au în fața blocurilor, chiar sub nasul lor. Oaze de verdeață zac neîngrijite, locuri unde s-ar putea relaxa seara, pe răcoare, sau unde copiii s-ar putea juca în siguranță arată ca niște grădini părăsite, în fața ferestrelor locatarilor.

Constanța nu duce lipsă de gospodari pe rețelele de socializare. Sunt mulți care își dau cu părerea, critică, se dau mari pricepuți în administrație, dar care stau cu aleile din fața sau din spatele blocurilor pline de buruieni și pârjolite de arșiță. Nu își îngrijesc nici măcar grădinile pe lângă care trec de cel puțin două ori pe zi, nu udă o floare, nu îndreaptă un copac.

Este suficient să faci o plimbare la pas prin cartierele municipiului pentru a vedea dezinteresul multora dintre proprietarii de apartamente din vechile blocuri ceaușiste. Au rămas cu copacii puși acum zeci de ani, cu aleile amenajate de când s-a construit blocul. Unii locatari nu s-au sinchisit nici măcar să curețe vegetația sălbatică, au lăsat ca totul să crească alandala. Nu au mai ieșit să sape sau să grebleze și să adune uscăturile de mult timp, unii, poate, niciodată. În preajma multor blocuri, nu este iarbă verde, doar praf de două degete, nu sunt flori colorate, doar bălării sălbatice, nu este nici măcar gard viu, care să închidă un perimetru unde să se joace copiii.

Pașii ne-au dus, de curând, pe strada I.L. Caragiale, în apropierea noului supermarket dintre Piața "La ruși" și blocuri. Fericiții locatari ai turnurilor beneficiază de grădini generoase, cu ceva copaci, care oferă o umbră răcoritoare în arșița verii, dar unde se vede că nu au mai făcut lucrări de întreținere de mult timp. "Le-am propus vecinilor de mai multe ori să amenajăm puțin grădina, să punem niște gazon, flori, copăcei. Unii au fost de acord, alții nu. Și uite așa au trecut, un an, doi, 10. Nimeni nu își dă interesul. Vin, coboară din mașină, urcă în apartament și gata. Au mai fost care au spus că să vină să amenajeze primăria, că de ce să facem noi. Dar ce facem, facem pentru noi în primul rând, să ne placă nouă ce avem lângă casă. Să îți fie drag să deschizi geamul și să te uiți pe fereastră, să știi că al tău copil se joacă pe iarbă și nu în pământ", ne-a mărturisit un locatar din zonă.

"Nu le îngrijiți, le dăm la alții!"

Din păcate, de multe ori, inițiativele de acest gen sunt respinse din start, fie din considerente financiare, fie pur și simplu din comoditate. Alteori, se lovesc de lipsa de implicare a proprietarilor. Vizavi, la blocurile de patru etaje, am găsit aceeași pârloagă. Un singur loc părea bine îngrijit, amenajat, din câte se pare de vecinul de la parter, care își pusese și o băncuță pentru odihnă, câteva ghivece de flori, un uscător de rufe.

"Acolo unde este unul mai isteț, pune mâna, face el, pentru el, și gata. Bineînțeles că sunt unii locatari care vociferează, dar când vine vorba să iasă la muncă, în grădină, să curețe, să sape și să pună o floare sau să ude, nu mai zice niciunul nimic. Fug toți. Nu le-au făcut bine ce le-au făcut ăștia de au luat locurile din fața blocurilor să le construiască alte clădiri? Așa ar trebui: nu le îngrijiți, le dăm la alții!", ne-a spus un alt constănțean din cartier.

Ceva mai aproape de intersecția cu strada Dumitru Marinescu, am găsit aceleași buruieni, în grădini suficient de mari pentru a fi locuri de joacă sau mini-parcuri. "În 30 de ani de când stăm aici, dacă puneam fiecare familie câte un leu pe lună și aveam acum și gazon și sistem de irigat și flori. Toți sunt indiferenți, dar au pretenții să le facă alții", ni s-a plâns un vârstnic pe care l-am găsit chiar în fața blocului.

Alții pot și altfel

În plimbările noastre, am dat, totuși, zilele trecute, și peste oameni care, din puținul lor, au amenajat în jurul blocului adevărate oaze de culoare și verdeață. Pe aleea Egretei, în fața blocului Tomistex, lavanda este înflorită, trandafirii îmbobociți, iar bătrâneii stau la măsuță și joacă table liniștiți. Când vine soarele, se mută mai la umbră și se bucură de liniște. "Noi nu mai spunem că stăm pe aleea Egretei, ci pe aleea lebedelor. Am adus flori, am făcut frumos, să ne fie drag să stăm. Scara blocului este farmacie la noi, așa de curat este. Îngrijim curtea, plantele, de aceea este așa de frumos!", ne-a spus, mândru, Constantin Ghiuță, președintele blocului Tomistex, arătând spre lebedele făcute din cauciucuri vechi și vopsite proaspăt.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0728 secunde