Grădina de Vară Eforie Sud, abandonată de 14 ani, va renunța la statutul de ruină

959

Articole de la același autor

La acest moment, Grădina de Vară din Eforie Sud nu arată bine deloc. Ba dimpotrivă, după 14 ani de când a fost închisă, totul este în paragină, locul fiind plin de buruieni și mizerii. Cu toate acestea, o mână de oameni s-au hotărât s-o redeschidă, cu scopul de a organiza aici un festival de film.

Astfel, cu sprijinul Primăriei Eforie și al RADEF România Film, echipa Centrului "Ceh" din București și EUNIC România vor repune în funcțiune cinematograful în aer liber din partea de sud a orașului Eforie, în cadrul Festivalului de Film "Cinemascop", în perioada 1 - 5 august.

Cei trei membri ai echipei, Frantisek Zachoval, Sorina Neaga și Emil Ghiță, au vizitat stațiunea și aflând despre această locație au decis că este nevoie să facă ceva în privința existenței sale nefaste și au pregătit acest proiect special. Ca urmare, a declarat Sorina Neaga, marți, 10 iulie, încep curățarea și amenajarea spațiului, deci va fi o muncă titanică, deoarece acest cinematograf în aer liber nu a mai fost curățat de ani buni.

Precizăm că Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 și a rămas deschisă până în 2004, când a ieșit din funcțiune și a fost abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar și ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României.

Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber sunt limitate în sudul litoralului.

"Dorința noastră este de a organiza un eveniment de pe urma căruia localnicii, dar și turiștii pot avea de câștigat în mai multe moduri. Vrem să dăm startul unui trend, să arătăm că o clădire abandonată nu înseamnă automat ruină și că este nevoie doar de idei bune și de muncă pentru a face lucrurile să se miște. Oricine are dreptul de a vedea un film în propriul oraș și cu atât mai mult într-un cinematograf în aer liber. Vrem să inspirăm la acțiune persoanele cu inițiativă din această zonă, dar și să arătăm potențialilor turiști că în Eforie Sud se întâmplă lucruri interesante și demne de vizită", a declarat directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval.

Organizatorii spun că ideea unui astfel de festival a venit ca o completare a două dintre cele mai importante aspecte pe care Centrul Ceh le urmărește în organizarea de evenimente și promovarea culturii. În primul rând, proiecțiile de film sunt punctul lor forte, fiind cunoscuți ca fondatorii celui mai mare festival de film pentru drepturile omului, "One World Romania", dar și ai unuia dintre cele mai importante programe de proiecții de film documentar din România, "Documentary Mondays".

Pe lângă interesul lor pentru cinema, una dintre actualele direcții ale centrului este creșterea conștientizării asupra clădirilor construite în stilul socialist modernist, în perioada anilor `60, `70 și `80. Astfel, s-au pus bazele proiectului "Protect Public Space", o colecție de fotografii cu astfel de clădiri. Acest proiect menit să se dezvolte pe viitor în afara platformelor de social media ia pentru prima dată formă concretă prin organizarea Festivalului de Film "Cinemascop" și o clădire abandonată va renunța la statutul de aparentă ruină, fiind repusă în funcțiune cu scopul pentru care a fost construită: proiecții de film pe marele ecran.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5232 secunde