Gard de beton și sârmă ghimpată, într-o Constanță mizerabilă. "Să vină primăria, să demoleze vreo 20 de case, să vă facă stradă!"

9301
3
Seria articolelor publicate de "Cuget Liber", dedicate PUZ-ului propus de Primăria Constanța pentru cartierul Anadalchioi/Baba Novac, a generat un viu interes. Firesc de altfel, în condițiile în care construcția unei străzi extrem de importante este blocată de refuzul Armatei de a pune la dispoziția comunității locale o bucată din terenul (cu destinație specială) pe care îl are în proprietate/administrare. Mai mult, la această oră, Armata ridică acolo un gard de beton și sârmă ghimpată!

Sunt opinii și opinii, multe cu argumente pro sau contra, dar - pentru că așa suntem noi, românii - există și "comentatori" care fac afirmații fără a stăpâni subiectul.

În ediția de astăzi, prezentăm câteva puncte de vedere.

Constantin Cristian Sîrbu este de părere că strada ar trebui să se facă pe terenurile proprietarilor de case.

"Ziaristule, propune proprietarilor să dea din terenurile lor pentru stradă, căci ei sunt cei care vor trece pe strada aceea, zi de zi, și nu armata!", a scris Sîrbu. 




Mihai este și mai "înfierbântat", propunând nici mai mult, nici mai puțin ca primăria să vină și să demoleze case! O fi oare zdravăn la cap?

"Vor stradă - să cedeze teren și să-și facă stradă. De ce trebuie statul (armata) sau altcineva să le doneze (sau vândă) lor teren de stradă. Dar când și-au făcut acolo casele, au întrebat armata dacă se mută și ei au zis că da? Hai că de demolat nu-i chiar așa greu. Ia să vină primăria cu expropriere și să radă vreo 20 de case, să vă facă stradă".

Alex le-a răspuns prompt: "Și eu sunt proprietar de teren și am cedat pentru stradă, la fel au făcut și cei mai mulți dintre vecini".

Am vrut să le răspund și eu (și lui Sîrbu, și lui Mihai), dar merg pe varianta că o imagine face cât o mie de cuvinte. Prin urmare, domnilor, consultați PUZ-ul din galeria foto și găsiți răspunsul. Sunt convins că aveți capacitatea de a înțelege. Cu mențiunea că, acolo unde vedeți o mică porțiune hașurată, este proprietate privată, pe care se află nu o casă, ci o construcție provizorie, iar în acest caz se va face expropriere. 




Robert Stroe ridică următoarea problemă: PUZ-ul este blocat, la fel ca și autorizațiile de construcție pentru investițiile din zonă. În plus, prin construcția gardului, nu s-a rezolvat nici pe departe problema munților de gunoaie.

"Să vină cei de la primărie să vadă ce se întâmplă pe str. Prelungirea Barbu Delavrancea, pe strada cu fabrica de înghețată Elion, în spatele Centrului Comercial Vivo. De când armata a închis cu gard pe Prelungirea Tulcei, toți acum aruncă resturi de deșeuri, gunoaie pe această stradă neasfaltată. Noi deținem terenuri acolo și nu mi se emit autorizații de construcție, până la elaborarea noului PUZ. Plătim totuși impozite, pentru ce plătim?", a scris Robert Stroe.

Iar un cititor care se semnează constănțean pune punctul pe i, trăgând o tristă și din păcate reală concluzie.

"Constanța, cu zi ce trece, devine ultimul oraș din țară la toate capitolele: administrație, infrastructură, parcuri, blocuri construite pe spații verzi și în cartiere de case, garduri de beton și sârmă ghimpată, pentru că altfel nu se poate în Constanța, Henri Coandă la fel înconjurat, pe câmp numai țigani și haite de câini și tone de gunoaie. Asta e Constanța. Mizerie...", a scris constănțeanul.




XXX

Vom reveni în edițiile următoare cu noi amănunte. Până atunci, rămân certitudinile: Prelungirea Delavrancea nu se va construi, Prelungirea Tulcei a fost îngustată, PUZ-ul este blocat, asfaltarea nu se poate realiza în aceste condiții, Armata și-a tras gard de beton și sârmă ghimpată.

P.S. 1: "Cuget Liber" a trimis un memoriu pe adresa Ministerului Apărării Naționale, căreia îi solicită un punct de vedere oficial și o soluție în această privință. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.

P.S. 2: Militarii nu au voie să vorbească despre problemele lor. Sunt mari secrete de stat. Cu toate acestea, în special în situațiile în care se produc nenorociri, gen accidente mortale de camioane, mai răsuflă câte ceva. Se invocă lipsa banilor pentru echipamente, pentru solde. Ei bine, în cazul Anadalchioi/Baba Novac, s-au găsit bani pentru construcția de garduri. Câți, cum, de ce? Așteptăm răspunsurile Armatei!



Comentează știrea

...
8 ianuarie 2018
Cam subiectiv articolul

Am o vaga impresie ca locuiesti fix in acel cartier, si ca toata idignarea ta vine din Faptul ca ai de castigat direct daca se face sau nu drumul acela. Ma indoiesc ca esti un bun samariteam care nu incearca decat sa faca lumina in aceasta afacere. Nu conteaza asta. Conteaza ca pe langa armata si acea portiune hasurata(care nu contine numai cladiri in regim provizoriu ci si permanent - asta denota capacitatile tale de informare ca ziarist) mai sunt o gramada de persoane care o sa fie lasate fara case si propietati daca drumul va fi construit conform PUZ actual. Decat sa arunci cu noroi si sa faci propaganda ieftina mai bine te interesezi si documentezi cum se poate demara acest proiect fara a sa se nenorocii atatia oameni. Ar fi fost mult mai inteligent si constructiv un articol care ar explora situatia actuala si ai fi incercat sa vi cu diverse solutii. Daca tot ce esti in stare sa scrii compuneri de clasa 6a te rog sa cauti de munca la cancan ca poate este mai de nivelul tau. O zi frumoasa.

Vivo
9 ianuarie 2018
Da

Gunoaiele depozitate pe stadionul neasfaltata sunt aduse de Primărie sau aruncate de armata?! Sau de locuitorii cartierului. Care vor drepturi, vor ca alții sa facă aia și ailaltă , dar ei nu au minima decenta de a păstra curățenia. Poate când vor dovedi ca sunt civilizați vor merita și o strada.

Aron Marian
11 ianuarie 2018
Pt Vivo

Toate deșeurile și gunoaiele depozitate in spate la moll Vivo pe str Barbu Ștefănescu Delavrancea,sunt aruncate de țigani care trec cu căruțele și acei pensionari și boschetari care și au făcut grădini și cazemate pe terenul primăriei în spate la moll Vivo și in spatele cimitirului,unde și-a propus de mult timp primăria să facă sosea de legătură între strada Ștefăniță Vodă și Baba Novac tot terenul acela este al primăriei,de ce nu se apuca de treabă acolo pt că nu trebuie sa exproprieze pe nimeni,este clar că acolo nu au așa de mult teren de cistigat că de la armata

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0799 secunde