Fostă școală, viitoare groapă de gunoi a Constanței!

3862

Articole de la același autor

Buruieni de înălțimea unui om și gunoaie acoperă curtea fostei Școli nr. 2 din Constanța, desființată la începutul lui 2018. Încet dar sigur, imobilul se transformă într-o groapă de gunoi. În acest timp, Comunitatea Elenă "Elpis" așteaptă să îi fie retrocedat. 


O imagine dezolantă se înfățișează celor care ajung la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Aristide Karatzali. Imobilul în care, până în 2018, a funcționat Școala nr. 2, structură a Colegiului Național "Mihai Eminescu", a căzut victimă vandalilor. Poarta de acces în curtea fostei școli a dispărut, cel mai probabil pentru a fi valorificată la fier vechi, iar cei care îndrăznesc să se aventureze în curte, trebuie să se încumete să calce pe un covor de gunoaie și cioburi. Iar asta pentru că aproape toate geamurile fostei unități școlare, inclusiv cele de la nivelul superior, au fost sparte, dând impresia că "binevoitorii" s-au întrecut care poate să distrugă mai mult! Pereții exteriori sunt acoperiți de graffiti, gratiile au început să dispară, astfel că vandalii au reușit să intre și în incintă, unde distrugerile sunt numeroase. 


Cărți după care, la un moment dat, au buchisit copiii din cartier, pot fi văzute rupte și aruncate, prin imobil și prin curte, alături de alte materiale didactice. Iar terenul de sport abia mai poate fi ghicit sub buruienile ce au deja înălțimea unui om. 


Revendicată de 14 ani de Comunitatea Elenă
Membrii Comunității Elene "Elpis" Constanța se numără printre constănțenii indignați de starea în care ajunge fosta unitate școlară. Indignarea acestora este cu atât mai mare cu cât pe locul respectiv a funcționat Școala Greacă. "Începuturile Școlii Elene sunt în jurul anului 1867, dată de la care se găsesc menționate cheltuielile comunității făcute pentru procurarea materialului școlar și pentru plata profesorului, Arhimandritul Tsulatis", se menționează pe pagina web a comunității, cu referire la locația respectivă. Potrivit președintelui Anton Traian Antoniadis, s-au împlinit deja 14 ani de când reprezentanții comunității au început demersurile pentru a le fi retrocedat imobilul. E drept, clădirea care stă astăzi în picioare pe locul respectiv nu este monument istoric, fiind înălțată după 1950, dar se află pe locul fostei Școli Grecești, bombardată în 1944. "Am depus solicitarea în urmă cu 14 ani la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Într-adevăr, în prezent pare să fie în stadiu de finalizare, ar putea să mai dureze doar câteva luni și să ne-o restituie. Noi am cerut restituirea mai multor clădiri, iar școala este ultimul punct care a mai rămas. Până atunci, însă, avem mâinile legate", a afirmat pentru "Cuget Liber" Anton Traian Antoniadis. 


Planuri pentru un posibil centru multicultural pentru minorități
Cât privește viitorul pe care l-ar putea avea imobilul, dacă va fi retrocedat comunității elene, Anton Traian Antoniadis propune o variantă, și anume cea a înființării unui centru multicultural. "Un centru pentru care să ne unim comunitățile din Dobrogea, în care să se învețe greaca, germana etc, unde fiecare comunitate să aibă sala ei, amenajată specific, pentru întruniri, spectacole etc", a afirmat Antoniadis. În felul acesta, a mai explicat reprezentantul comunității elene, s-ar putea asigura și partea financiară pentru reabilitarea clădirii, având în vedere că o singură comunitate nu poate susține un astfel de proiect. Mai ales că, așa cum pot constata cei care trec prin zonă, imobilul se degradează pe zi ce trece. 


Până în momentul retrocedării – dacă va fi retrocedat! – imobilul se află în administrarea Primăriei Constanța. Am solicitat reprezentanților administrației publice un punct de vedere cu privire la situația imobilului, dar care nu ne-a parvenit până la încheierea ediției. Pe de altă parte, se impune precizat faptul că, așa cum a subliniat Anton Traian Antoniadis, "Primăria Constanța nu a pus niciodată piedici, ba din contră au fost întotdeauna prompți în acordarea actelor pe care le-am solicitat". 


Xxx
Menționăm că decizia desființării Școlii nr. 2 Constanța a fost luată în ianuarie 2018, în contextul reducerii drastice a numărului de elevi. La data respectivă, prof. Stelian Marinescu, directorul Colegiului Național "Mihai Eminescu" preciza faptul că mai funcționau doar patru clase cu câte 11 – 13 elevi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.598 secunde