Focare de pestă porcină în 10 localități din Constanța. "Este un pericol real acest virus"

774
Focare de pestă porcină în 10 localități din Constanța.

Articole de la același autor

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, alături de prefectul județului, Dumitru Jeacă, a avut, ieri,
o întâlnire cu reprezentanți ai instituțiilor ce fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și reprezentanții primăriilor din teritoriu.


Tema discuțiilor a fost legată de prezența pestei porcine africane în localitățile din județ. Până în acest moment, la nivelul județului Constanța au fost confirmate focare de pestă porcină africană în 10 localități, cele mai afectate localități fiind Ciobanu (Pod Giurgeni), Cheia - Grădina și Vadu - Corbu. Pentru prevenirea răspândirii bolii în celelalte localități, autoritățile au luat măsuri de sacrificare preventivă a suinelor. În total, până în acest moment, în localitățile unde a fost confirmată molima, au fost sacrificate 1.840 capete. 


De asemenea, în acest caz este foarte importantă prevenția apariției și răspândirii virusului. Acest lucru se poate face doar cu ajutorul autorităților dar și al localnicilor, care trebuie să se implice activ în anunțarea cazurilor de prezumție de boală și să aplice măsurile ce se impun. Este foarte important ca deținătorii de suine să trateze apariția acestui virus cu maximă seriozitate și să conștientizeze gravitatea situației. Populația este sfătuită să respecte indicațiile autorităților sanitar veterinare. În toate localitățile județului au fost afișate informații privind modalitățile de prevenire și combatere a virusului pestei porcine. Totodată, au fost instalate puncte de control și dezinfecție. 


"Îi rog pe cetățenii județului Constanța să fie conștienți de pericolul real pe care îl reprezintă acest virus. Solicit sprijinul și înțelegerea cetățenilor în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii virusului, având în vedere gravitatea bolii. De asemenea, trebuie luate în calcul și consecințele economice generate de apariția și răspândirea acesteia. Mă voi implica activ și voi ține permanent legătura cu primarii din județ pentru a acționa eficient în caz de nevoie. Fac un apel către toți locuitorii din județ să se informeze asupra virusului pestei porcine africane și să raporteze orice suspiciune de îmbolnăvire", a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.


El a mai explicat că, potrivit spe-cialiștilor, chiar dacă porcul este tăiat și carnea congelată și preparată după mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populația este sfătuită să nu sacrifice în regim propriu animalele și să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparțin porcilor sacrificați, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4264 secunde