Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Social

Floriile, sărbătoarea care vestește Paștele. Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

Ştire online publicată Sâmbătă, 20 Aprilie 2019

Creștinii ortodocși celebrează, duminică, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele - evocând intrarea lui Iisus în Ierusalim -, dar și una a celor cu nume de floare, scrie hotnews.ro

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (după denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, n.r.) este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Menționată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, orașul unde a și început să fie celebrată, a fost preluată, în scurt timp, de întreaga lume creștină.

Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregătește pe credincioșii ortodocși pentru bucuria pe care o aduce biruința lui Hristos asupra morții din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paști, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.

De Florii se mănâncă pește, fiind a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hristos își arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulțimile strânse la porțile cetății l-au întâmpinat cu flori și l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Sâmbăta din ajunul sărbătorii este cunoscută și ca Moșii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletele celor decedați, încheindu-se acum Sărindarele, adică pomenirea morților făcută în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creștinătate, dar cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeții.

În fiecare an de Florii se fac procesiuni, acestea rememorând intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, după ce cu o zi înainte îl înviase pe Lazăr din morți. Mulțimea era atât de uimită de minune, încât era convinsă că a venit vremea regelui prevestit de profeți. Blând și smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. În prezent, peste veacuri, pelerinii refac, pe jos, drumul triumfal, cu tristețea care premerge Patimile Domnului, dar și cu bucuria care prevestește Învierea.

La început, Duminica Stâlpărilor a fost ținută numai de comunitatea creștină din Ierusalim. Având un caracter local, nefiind cunoscută și de alte biserici, sărbătoarea nu figurează în rândul celorlalte enumerate în Constituțiile Apostolice - document elaborat spre sfârșitul secolului al IV-lea. Este menționată însă de Sfântul Ioan Gură de Aur (407), de Sfântul Epifanie de Salamina (403), de Sfântul Chiril al Alexandriei (444), care au scris omilii la această sărbătoare, precum și de pelerina spaniolă, Egeria, care o descrie în jurnalul său de călătorie la Locurile Sfinte.

Din Ierusalim, sărbătoarea Duminicii Stâlpărilor a trecut mai întâi în Egipt, apoi în Siria și în Asia Mică. În secolul al V-lea era celebrată deja în capitala imperiului, Constantinopol, când împăratul și curtea sa participau la procesiunea solemnă ce avea loc în Duminica Intrării în Ierusalim. Cu acest prilej, mulțimea credincioșilor purta atât ramuri de finic, cât și de măslin și de liliac. Pe tot parcursul procesiunii care se desfășura pe străzile orașului, credincioșii intonau frumoase cântări compuse de imnografi precum Andrei Criteanul, Teodor Studitul sau Iosif Studitul. Obiceiul ca însuși conducătorul să participe la procesiunea din Duminica Floriilor a fost urmat și de curțile domnești din Țările Române.

În timpul secolelor al VI-lea și al VII-lea, sărbătoarea se răspândește și în Occident, fiind menționată de Isidor de Sevilia (636). Tot în această perioadă, se introduce și binecuvântarea ramurilor de finic, aduse de credincioși la biserică, iar procesiunea se mută dimineața.

Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toți cei patru evangheliști, Ioan, Luca Matei și Marcu. Noul Testament relatează faptul că apostolii au întins hainele lor pe asin, pe ele șezând Mântuitorul în timpul acestei procesiuni. Acest gest a fost interpretat de Sfinții Părinți ca fiind mărturisirea faptului că învățătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinților Apostoli simbolizează noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.

După modelul mulțimii din cetatea Ierusalimului, care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârșirea Sfintei Liturghii, să se sfințească ramurile de salcie aduse de credincioși. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfințire a salciei, ținând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinței vieții asupra morții, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.

Semnificația creștină a acestei zile este una foarte puternică, reprezentări ale lui Hristos intrând în oraș călare pe un măgar fiind întâlnite frecvent în pictură.

Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiței romane a florilor, Flora, de unde și denumirea populară pe care a primit-o. Astfel, pe lângă sărbătoarea creștină a intrării Mântuitorului în Ierusalim au apărut și numeroase obiceiuri și tradiții, atât în mediul rural, cât și în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână.

De exemplu, de Florii se obișnuiește să se facă "de ursită", astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărțișorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceș, iar zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat și Transilvania obișnuiesc să pună o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste și sănătate.

De asemenea, la miezul nopții se fierbe busuioc în apă, iar dimineața fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos și strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranța că băieții se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

În popor se mai spune că cine îndrăznește să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată și sfințită riscă să albească.

La toate popoarele creștine pot fi întâlnite diferite obiceiuri, unele chiar similare celor de la noi, majoritatea având în prim-plan palmierul sau salcia.

Creștinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfințită icoanele, ușile și ferestrele gospodăriilor lor și păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfințite se păstrează peste an, fiind folosite cu credință la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obișnuiesc și să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le așeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar și renașterea vegetației, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

În sâmbăta dinaintea Floriilor, femeile din unele zone ale țării aduc ofrandă de pomenire a morților împărțind plăcinte de post.

Tot în sâmbăta Floriilor se mai făcea un ceremonial complex numit Lazărița, după modelul colindelor, la care participau doar fetele. Una dintre fete, numită "Lazărița", se îmbrăca în mireasă și colinda, împreună cu celelalte, în fața ferestrelor caselor unde erau primite. Lazărița se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazar sau "Lazărica": plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc și aruncarea scaldei mortului pe sub nuci.

În trecut, ramura de salcie sfințită era folosită și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie pentru a fi feriți de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară șalele.

De asemenea, exista și obiceiul ca părinții îi lovească pe copii cu nuielușa de salcie când veneau de la biserică, pentru a crește sănătoși și înțelepți.

De Florii, arabii aprind candele, împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii împletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiați să își dăruiască ramuri de salcie în această zi.

sursa articol: hotnews.ro

PUBLICITATE
Citeşte şi
Peste două zile, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va ...
Astăzi, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sf. Mc. Ermil și Stratonic, care au trăit în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Licinius ...
Alte ştiri din sectiunea Social
Echipele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța au continuat, săptămâna aceasta, verificările în vederea combaterii ...
Electrocentrale Constanța SA (CET Palas) a comunicat, astăzi, că înregistrează o avarie pe rețeaua care alimentează cu energie termică primară punctul termic nr. 24. În ...
Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, de pe Șoseaua Constanței, din localitatea Cumpăna, RAJA SA a fost nevoită să ...
Vineri avem încă o zi fierbinte, cu disconfort ridicat în sudul și vestul țării și 36 de grade în Lunca Dunării.Și sâmbătă o să fie foarte cald. În sudul extrem se ating 35 de ...
Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, intervine zilele acestea pe trotuarele de pe strada Mihai Viteazul, porțiunea cuprinsă între strada Traian ...
Primarul Decebal Făgădău i-a convocat, ieri, pe consilierii locali din Constanța la o ședință extraordinară pentru a supune din nou la vot proiectul privind ...
Ani de zile, băncile i-au hăituit pe români. Pe datornici i-au îndatorat și mai mult, iar pe bunii platnici i-au umplut de comisioane, taxe și dobânzi uriașe. Lucrurile încep însă ...
Începând de astăzi, pe strada Ion Bănescu din municipiul Constanța se va circula pe un singur sens. Mai precis, pe această arteră rutieră se va circula dinspre strada Decebal ...
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, în colaborare cu Primăria comunei Cumpăna, va desfășura, în ...
Doi bărbați au fost surprinși în flagrant delict, săptămâna aceasta, în timp ce ar fi încercat să comercializeze droguri de risc și de mare risc. Aceștia ...
Noul an școlar începe cu rechizite noi și gratuite pentru elevii constănțeni. Astfel, pe data de 9 septembrie, preșcolarii și școlarii vor găsi pe ...
Un pompier constănțean a câștigat titlul de triplu campion mondial la proba de atletism – 1500m, 800 m plat si 400 m plat. Este vorba despre plt. adj. șef Gheorghe ...
Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), sunt disponibile ...
Primăria Constanța oferă rechizite și ghiozdane tuturor școlarilor și preșcolarilor din municipiul Constanța. Primăria Constanța, prin ...
Pesta porcină se extinde în județul Constanța. Autoritățile locale sunt în alertă după ce un nou focar a fost descoperit la o fermă din comuna Cumpăna. Deja peste 60 de porci au ...
În urma situațiilor semnalate în ultimele zile, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, în colaborare cu instituțiile abilitate, au ...
Vremea este caniculară zilele acestea, la Constanța. Meteorologii au emis și o informare de avertizare a populației pentru disconfort termic, în zilele de 22 și 23 august, cu ...
Lucrătorii Primăriei Constanța au curățat, recent, terenul viran de pe strada Griviței nr. 44, devenit groapă de gunoi în ultima perioadă. Angajații municipalității și ai ...
Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, intervine la trotuarele situate pe strada I.G. Duca. Astfel, au fost montate bordurile, se pregătește ...
Istoria noastră zace ascunsă sub buruieni înalte, pe care nimeni nu se îngrijește să le taie. La ce ne referim? La superbul cavou pictat care se află la intersecția străzilor ...
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva