Firmele constănțene, executate silit de ITM pentru câteva sute de lei

496
Firmele constănțene, executate silit de ITM pentru câteva sute de lei - carnetedemuncaitm-1348253703.jpg
Sute de agenți economici sunt în situația de fi executați silit din cauza datoriilor pe care le au către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Deși sumele sunt aproape modice, datoriile sunt destul de vechi și reprezintă comisionul pentru păstrarea și completarea car-netelor de muncă, serviciu prestat de ITM.


"Este vorba despre 247 de angajatori care înregistrează debite pentru acest comision. Nu îi mai putem păsui pentru că acestea reprezintă creanțe bugetare și trebuie să recuperăm până la ultimul ban", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola. Acesta face apel către debitori să achite urgent sumele datorate, în caz contrar se va demara procedura de executare silită, conform procedurii fiscale.

"În temeiul art. 44 alin.3 din Ordonanța Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură Fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, comunicăm că pentru angajatorii care se regăsesc pe listă au fost emise acte administrative fiscale. Actele administrative fiscale pot fi consultate de titularii acestora la sediul organului emitent, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, cu sediul pe strada Decebal nr.13C. Plata sumelor restante se poate face în contul RO 42TREZ2315032XXX012586 I.T.M. Constanța C.F. 4671785, sau la casieria ITM, etajul 1, camera 14, de luni până joi, între orele 8,30 și 10,30 și 11,30 - 14,30", precizează purtătorul de cuvânt al ITM Constanța, Flori Vișan.

Din păcate, o mare parte din datornici sunt în prezent în imposibilitate de plată. "Am făcut zeci de popriri, dar s-a întâmplat și să primim răspunsuri de la bancă cum că firma nu mai are niciun ban în cont. Sunt multe societăți aflate în dizolvare, care nu au intrat încă în insolvență. Noi însă îi căutăm în continuare pe cei care funcționea-ză, cu toate mijloacele și vrem să îi determinăm să-și achite sumele restante", a mai explicat Eugen Bola.

Angajații, puși pe drumuri

O situație destul de gravă este și în ce privește carnetele de muncă. Aproape 30.000 de cărți de muncă se află în continuare depozitate în arhiva ITM, deși ele ar fi trebuit returnate titularilor, spre păstrare, încă de acum un an. Companiile nu s-au înghesuit însă să ridice documentele angajaților, așa că mulți se văd acum puși pe drumuri să-și recupereze singuri carnetele de muncă. "Angajatul trebuie să depună o cerere și o fotocopie a cărții de identitate. De regulă, cartea îi este înmânată în aceeași zi. Apoi este bine să verifice dacă sunt trecute toate locurile de muncă unde a lucrat și stagiile efectuate, pentru a putea face modificările necesare, dacă s-au strecurat erori", a precizat Eugen Bola.

Toate job-urile trebuie trecute în carnet

În cazul în care aveți cartea de muncă acasă, dar de mai mulți ani, trebuie să mergeți cu ea la ITM și să precizați, într-o cerere scrisă, unde anume ați lucrat.

"Noi căutăm în arhivă și înregistrăm toate perioadele respective. Este bine ca oamenii să nu le țină acasă și să treacă toate stagiile, căci va veni o vreme când vor avea păr alb pe cap și vor avea nevoie de anii respectivi pentru calculul pensiei", a mai adăugat șeful ITM. Conform legii, nu sunt acceptate la pensionare situațiile în care titularii prezintă cartea de muncă deținută, dar și adeverințe de la alte slujbe, care nu au fost menționate în acest act și se impune ca toate locurile de muncă să fie trecute în carnet. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3587 secunde