Feriți-vă de câini! Medicii atrag atenția: "Începe sezonul de mușcături"

687
Feriți-vă de câini! Medicii atrag atenția:

Articole de la același autor

Ne apropiem cu pași repezi spre vară, anotimpul în care specialiștii ne sfătuiesc să ne ferim cât se poate de mult de colții nemiloși ai câinilor de pe străzi. Cadrele medicale constănțene subliniază, încă o dată, că o persoană mușcată de un câine ar trebui să se prezinte la doctor imediat. 


În primul rând, indiferent unde se află, aceasta trebuie să încerce să efectueze o dezinfecție primară a plăgii. Potrivit specialiștilor, cel mai bun dezinfectant al plăgilor sunt apa și săpunul și în niciun caz alcoolul,  tinctura de iod, betadina sau propolisul.
Dacă în primul trimestru al acestui an, au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, 295 persoane, numărul acestora va crește, cu siguranță, pe parcursul următoarelor luni. Potrivit medicilor, 243 dintre aceștia au fost "compostați" de colții patrupedelor, mai ales maidanezi. Alte 48 de persoane au fost mușcate de pisici, două de șobolani, una de cocoș și de iepure. Ca noutate, doi pacienți provin din SUA, Marea Britanie, Norvegia și Italia. 
Trebuie amintit că "agresorii" canini au făcut de-a lungul timpului nenumărate victime. Spre exemplu, în anii trecuți, o fetiță de doar șase ani a murit din cauza rănilor provocate în urma unui atac al câinilor vagabonzi, pe un câmp din apropierea porții de acces nr. 9 din Port. Fetița obișnuia să meargă seara la joacă în acea zonă, iar într-o seară, mama micuței a anunțat Poliția, îngrijorată fiind de faptul că fiica sa nu 
s-a întors acasă. La scurt timp, oamenii legii au găsit copilul fără suflare, pe un câmp de la marginea orașului, copila fiind desfigurată de la mușcăturile de câine. 


Câinii de rasă lasă urme adânci asupra victimelor


Desigur, an de an, medicii se confruntă cu multe alte cazuri grave, cu mușcături puternice de cap și nu numai, iar pacienții au nevoie de zile întregi de spitalizare și abia scapă cu viață. 
Ca urmare, o soluție pentru diminuarea cazurilor ar fi ca patrupedele să fie strânse de pe străzi, pentru că, la ora actuală, toate cartierele Constanței sunt pline de maidanezi, de toate mărimile și culorile, iar de foarte multe ori, oamenilor le este pur și simplu frică să se mai plimbe pe străzi.  


Ce-i mai grav este că și câinii de rasă au început să muște, lăsând urme adânci asupra victimelor. "Anul trecut, a ajuns la noi o fată plină de sânge, mușcată de un Pitbull, care arăta îngrozitor de rău. Tânăra în vârstă de 20 de ani a încercat să-i țină piept patrupedului, dar nu i-a făcut față. Doi bărbați care au văzut ce se întâmplă, i-au sărit în ajutor, dar au fost mușcați și ei, ajungând la spital. Este cumplit ce se întâmplă în plin oraș.  Acești câini reprezintă un mare pericol și sunt mai răi ca maidanezii, iar dacă sunt lăsați pe stradă, mușcă și nu mai dau drumul. Nu am văzut niciodată o persoană atât de mușcată, iar dacă era un copil, era mort, cu siguranță", ne-a declarat directorul SCBI, dr. Stela Halichidis.


În afară de turbare, respectiv rabia de care se teme toată lumea, câinii pot fi purtătorii unei colecții impresionante de bacterii, cum ar fi Klebsiella, Proteus, E coli și multe altele.


În cazul în care ați avut ghinionul de a fi mușcați, dar dacă observați că patrupedul nu se infectează, acest lucru înseamnă că el are un sistem imunitar diferit de cel uman, iar saliva lui dispune de puternice proprietăți antibacteriene. Vestea bună este că, în cazul în care câinele se dovedește a nu fi turbat, rănitului nu i se vor mai aplica neplăcutele injecții antirabice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6999 secunde