FENOMEN SPECTACULOS ÎN MAREA NEAGRĂ: "POLUARE SAU CUTREMUR?!" NASA lămurește zvonurile

2730
FENOMEN SPECTACULOS ÎN MAREA NEAGRĂ:
În majoritatea verilor, apele Mării Negre capătă nuanțe de bijuterie. Tonurile turcoaz din imagine nu sunt tușe de pensulă; ele indică prezența fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă, scrie NASA care a publicat fotografia pe site-ul său.






Unii locuitori ai Istanbulului au pus pe seama poluării sau chiar a unui cutremur care a avut loc în regiuni luni, pe 12 iunie. Nu este vorba de niciunul dintre aceste cazuri. Cauza constă într-o explozie a fitoplanctonului, conform NASA.

Fitoplanctonul reprezintă microorganisme care trăiesc în mediul acvatic și care se hrănesc utilizând nutrienții dizolvați și lumina solară, scrie npr.org.

"Atunci când condițiile sunt propice, populațiile de fitoplancton pot crește exponențial, un fenomen cunoscut ca înflorire (bloom în engleză). Acestea pot acoperi sute de kilometri pătrați și sunt ușor vizibile din imaginile prin satelit. Poate dura mai multe săptămâni, dar durata de viață o organismelor individuale rar depășește câteva zile".


"Intensificarea strălucirii din luna mai a Mării Neagre, cu un vârf maxim în luna iunie, pare a fi în concordanță cu rezultatele din alți ani", a declarat Norman Kuring, om de știință de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA. Deși Kuring nu studiază această regiune, el spune că înflorirea fitoplanctonului din acest an este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a văzut din 2012.


Ahmet Cemal Saydam, profesor la Universitatea Hacettepe, a precizat că acest fitoplancton faca parte din specia Emiliania huxleyi și "nu are de-a face cu poluarea. Este o binecuvântare pentru Marea Neagră".






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.49 secunde