Farul Genovez luminează din nou, după 107 ani

660
Farul Genovez luminează din nou, după 107 ani - farulgenovez-1582134351.jpg

Articole recomandate

Farul Genovez, de pe faleza Cazinoului din municipiul Constanța, luminează din nou, după 107 ani în care acesta a fost martor mut al istoriei Constanței.

Potrivit președintelui Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, dr. Liviu Merdinian, lucrările au fost efectuate cu sprijinul Primăriei Constanța. "Povestea începe încă din octombrie 2015, atunci când împreună cu primarul Decebal Făgădău am inaugurat placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez. A durat mult pentru că nu mai avea mecanism, nu mai avea lupă, nu mai avea suport. Suntem foarte mândri să vedem Farul astăzi, reaprins. Lupa este extrem de greu de găsit și aducem calde mulțumiri domnului comandor Rohart și Muzeului de Marină pentru tot sprijinul oferit. A trebuit să reconstruim parțial miezul de sticlă, suportul pe care este amplasat a fost refăcut iar sursa de lumină a fost așezată conform specificațiilor actuale, astfel încât să nu deranjeze navigația maritimă din Port. Comunitatea Armeană este foarte mândră să participe la orice proiect care va redescoperi frumoasa istorie a Constanței. Toate comunitățile de aici acționează pentru păstrarea patrimoniului, al acestui mozaic multietnic", spune dr. Liviu Merdinian, președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța.

O istorie necunoscută

Istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se știe exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionați de construcțiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanța și cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calèe (cetate genoveză).

Cert este că Farul Genovez așa cum îl vedem și acum a fost ridicat între 1858 – 1860 de către inginerul francez de orgine armeană, Artin Aslan, care s-a îndrăgostit de Miriam, una dintre nepoatele hangiței Radicevici și nu a mai plecat din Constanța.

Farul are o înălțime de 12 metri de la sol, însă pentru că este așezat pe un punct mai înalt decât nivelul mării pare mult mai mare.

Clădire emblematică a Constanței, farul a funcționat timp 53 de ani (1860-1913), când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanța i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din port.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Februarie 2020
Stire din Eveniment : Farul Genovez din Constanța, reaprins!
Pagina a fost generata in 0.25 secunde