Falezele Constanței - bălării și maidanezi. Sunt deja "măritate" terenurile?

5953

Articole de la același autor

S-au făcut aproape trei ani de când Constanța are plaje întinse, făcute cu milioane de euro, dar nu are drumuri pe care oamenii să ajungă la ele. Doar câte o potecă sau câteva scări sparte, ascunse între bălării, neștiute decât de foarte puțini constănțeni, neaflate de turiști. Dar bătute în lung și în lat de câini, mulți câini.

Zilele trecute, o cititoare ne-a trimis pe adresa redacției o fotografie cu opt câini fără stăpân tolăniți pe plaja Reyna din cartierul Faleză Nord. Femeia ne-a spus că patrupedele stau mai tot timpul în zonă, însă, cu prilejul vizitei noastre nu le-am găsit "acasă". Am găsit însă multe bălării, crescute probabil de la ploile din ultimele zile, printre care se distingeau câțiva piloni de lemn și niște scări ce duc direct pe plajă.

Drumul, deși improvizat, este însă destul de bine îngrijit, dar asta pentru că nu este făcut de autoritățile locale, ci de cei din zonă. Mai la nord, chiar în dreptul străzii Pescarilor, drumul tehnic folosit de utilaje pe timpul reabilitării plajelor este în aceeași stare, chiar dacă este din ce în ce mai folosit, iar mai la sud, în dreptul străzii Renașterii sau în dreptul Spitalului Militar, scări nu există deloc, ci doar o potecă prăfuită.

"Este păcat că avem această șansă, suntem la malul mării, dar nu avem cum să ajungem pe plajă. Aici ar fi trebuit să fie niște alei frumoase, fie ele cu scări, fie fără, ca să se poată coborî și cu cărucioarele pentru copii. Ar trebui să fie curățate, cu stâlpi de iluminat noaptea, ar fi un spectacol. Și nici nu cred că este vorba de investiții de milioane de euro. Totul este să se vrea!", ne-a spus un constănțean ieșit la alergat pe plajă.

Turnuri de 25 de etaje deasupra plajei Modern

Autoritățile locale ar vrea ele să se ocupe de faleze, cel puțin la nivel declarativ, dar spun că nu prea au cum, căci de ele se ocupă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajelor. Reprezentanții ABADL spun însă că malurile sunt în grija Primăriei Constanța și ea ar trebui să se ocupe de amenajarea lor. Practic, Primăria Constanța ar trebui să se ocupe de ele, să le igienizeze, să amenajeze zone pietonale, astfel încât să faciliteze accesul localnicilor și turiștilor pe plajă.

Însă, la rândul lor, cei de la primărie, deși confirmă că terenurile aparțin administrației locale din punct de vedere juridic, spun că drumurile respective, fie ele amenajate sau improvizate de localnici, nu sunt în inventarul instituției și nu pot fi făcute investiții pe ele.

Mai sunt însă voci care lansează zvonul că, de fapt, toate terenurile de pe faleze sunt date, sunt în proprietatea privată a unor cetățeni și din această cauză primăria nu poate să amenajeze drumurile. Ideea pornește de la confirmarea că faleza de la plaja Modern este deja proprietate privată și, în urmă cu câțiva ani, la inițiativa proprietarilor, fostul primar Radu Mazăre demarase refacerea Planului Urbanistic Zonal în vederea aprobării construcției de turnuri cu 20, 25 de etaje. Planul a fost blocat, momentan, dar nu este exclus ca și terenurile de pe celelalte faleze să aibă aceeași soartă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3263 secunde